Honda Pilot - Honda Pilot Forums banner
21 - 40 of 41 Posts
To tylko przycisk, nie musisz stosować 3 razy ATF, myślenia OCD podczas jego używania. ;)
Nacisnąłem przycisk czy nie?
Następna rzecz, którą wiesz, wchodzisz do domu, w którym mieszkałeś jako dziecko.
👴👍

Mieliśmy to dziwne zatrzymanie się raz w naszym Pilot Touring z 2017 roku. Mamy 54 000 mil. To było dziwne, kiedy się to wydarzyło i wydawało się, że minęła wieczność, zanim mogłem go ponownie uruchomić, ponieważ byłem w ruchu ulicznym. Od tego czasu już się to nie zdarzyło... więc nie martwiłem się tym zbytnio.

Moim zdaniem/doświadczeniem to problem z oprogramowaniem. Uważam, że sprawdzają stan akumulatora po automatycznym zatrzymaniu, a nie przed automatycznym zatrzymaniem. Nie słyszałem, żeby ktoś narzekał na to, że nowy akumulator tego nie naprawił. Wydaje mi się, że gdy samochód się wyłączy, ECM sprawdza akumulator i widzi, że nie spełnia on parametrów, a następnie odmawia ponownego uruchomienia. Dlaczego nie zdecydować o tym, zanim wyłączy się silnik?
Uważam, że sprawdza akumulator przed automatycznym zatrzymaniem na biegu jałowym, przynajmniej tak jest w moim Pilot. Rok i trochę temu poszedłem do dealera, ponieważ ta funkcja nie działała i twierdzili, że naładowali akumulator i działało, i naliczyli mi opłatę diagnostyczną za tę pracę. A funkcja auto start/stop działała przez około tydzień po tym, aż naładowanie akumulatora wyczerpało się z powodu braku jazdy na długich dystansach.

Moim zdaniem/doświadczeniem to problem z oprogramowaniem. Uważam, że sprawdzają stan akumulatora po automatycznym zatrzymaniu, a nie przed automatycznym zatrzymaniem. Nie słyszałem, żeby ktoś narzekał na to, że nowy akumulator tego nie naprawił. Wydaje mi się, że po wyłączeniu samochodu ECM sprawdza akumulator i widzi, że nie spełnia on parametrów, a następnie odmawia ponownego uruchomienia. Dlaczego nie zdecydować o tym, zanim wyłączy się silnik?
Informacje serwisowe wydają się wskazywać, że pojazd stale monitoruje stan akumulatora, mierząc "rezystancję wewnętrzną, temperaturę, prąd i napięcie" i wykorzystuje te informacje do określenia:

• Czy silnik powinien zostać automatycznie zatrzymany
  • Czy silnik powinien uruchomić się ponownie automatycznie po automatycznym zatrzymaniu na biegu jałowym
  • Czy silnik powinien zostać uruchomiony ponownie ręcznie po automatycznym zatrzymaniu na biegu jałowym
152042

Uważam, że sprawdza akumulator przed automatycznym zatrzymaniem na biegu jałowym, przynajmniej tak jest w moim Pilot. Rok i trochę temu poszedłem do dealera z powodu tej nie działającej funkcji i twierdzili, że naładowali akumulator i działało, a także naliczyli mi opłatę diagnostyczną za tę usługę. I automatyczny start/stop działał przez około tydzień po tym, aż naładowanie akumulatora wyczerpało się z powodu braku jazdy na długich dystansach.
Nawyki jazdy ludzi się zmieniły. Wraz z postępem technologii ludzie rozwinęli większe poczucie natychmiastowej gratyfikacji, co oznacza, że widzą to, myślą o tym, chcą tego, idą po to. TERAZ.

Jako dziecko na farmie czwartek, a dokładnie czwartkowy wieczór, był dniem miasta/zakupów. Sklepy zamykały się o 17:00, sklep spożywczy o 18:00 każdego dnia z wyjątkiem czwartku. W czwartek sklepy były otwarte do 21:00, w tym sklep spożywczy.

Mieszkańcy miasta kupowali artykuły spożywcze itp., zazwyczaj w sobotę, ale dla mieszkańców farmy czwartek był dniem zakupów. Jeśli to nie był nagły przypadek, nie jechałeś do miasta, żeby to zdobyć, czekałeś do czwartku. To był również dzień, w którym A&W i Taste Freeze miały najwięcej pomocy.

Dla mnie/nas oznacza to, że piątek jest moim dniem zakupów. Tego dnia robię zakupy spożywcze i załatwiam inne sprawy, które muszę załatwić. Planuję również jak najwięcej wizyt na piątek. Sobota jest alternatywnym dniem zakupów, kiedy z żoną musimy coś razem kupić.

Teraz krótkie wycieczki są normą, ze szkodą dla pojazdów, które mają nowsze akumulatory o dużym obciążeniu, w pojazdach, które obciążają system ładowania, który ma wolniejszą prędkość ładowania niż stare akumulatory kwasowe.

Informacje serwisowe zdają się wskazywać, że pojazd stale monitoruje stan akumulatora, mierząc "rezystancję wewnętrzną, temperaturę, prąd i napięcie" i wykorzystuje te informacje do określenia:
Tak, ale dla mnie wydaje się to mieć pewną wadliwą logikę. Gdyby działało idealnie, wiedziałoby ZANIM nastąpi automatyczne zatrzymanie, że akumulator jest uszkodzony lub nie spełnia zaprogramowanych standardów. Kiedy dostaję taki, w którym mogę odtworzyć nieudaną próbę uruchomienia, log pokazuje poniżej 9 woltów przy próbie ponownego uruchomienia. Wymiana akumulatora rozwiązuje problem, mimo że monitor akumulatora pojazdu i urządzenie diagnostyczne akumulatora mówią, że akumulator jest w porządku.

Zaczęliśmy mieć o wiele więcej problemów z naszym modelem Touring z 2017 roku, który gasł podczas przechodzenia do trybu start/stop. Ostatecznie zawieźliśmy pojazd do serwisu w celu wymiany akumulatora i wydaje się, że to rozwiązało problem.

Koniec z trzaskami z radia podczas przechodzenia do trybu start/stop. Zacytowano mi cenę 195 dolarów za akumulator, ale potem musieli wyjść, żeby powiedzieć mi, że to akumulator AGM i jest droższy. Powiedziałem: wiedziałem, że to akumulator AGM, skąd wy nie wiedzieliście, kiedy podawaliście mi cenę?

Zaczęliśmy mieć sporo więcej problemów z naszym Touringiem z 2017 roku, który gasł podczas działania systemu start/stop. Ostatecznie zabraliśmy pojazd do serwisu w celu wymiany akumulatora i wydaje się, że rozwiązało to problem.

Już nie ma trzasków z radia podczas przejścia na start/stop. Zacytowano mi 195 dolarów za akumulator, ale potem musieli wyjść, żeby mi powiedzieć, że to akumulator AGM i był droższy. Powiedziałem: wiedziałem, że to akumulator AGM, skąd wy nie wiedzieliście, kiedy mi cytowaliście cenę?
Przepraszam, że odgrzebuję tak stary temat, ale my również doświadczamy dokładnie tego samego problemu w naszym Touringu z 2019 roku. Nasz Pilot jest nadal na gwarancji i wspomnieliśmy o gaśnięciu naszemu dealerowi podczas ostatniej wizyty serwisowej w sierpniu, jednak nie byli w stanie powtórzyć problemu (oczywiście). Gaśnięcie wydaje się występować coraz częściej, więc właśnie wysłałem e-mail do Hondy wyjaśniający sytuację i wciąż czekam na odpowiedź. Czy miałeś jakieś problemy od czasu, gdy dostałeś nowy akumulator?

Przepraszam, że odgrzebuję tak stary temat, ale doświadczamy dokładnie tego samego problemu w naszym 2019 Touring. Nasz Pilot jest nadal na gwarancji i wspomnieliśmy o problemie z gaśnięciem silnika naszemu dealerowi podczas ostatniej wizyty serwisowej w sierpniu, jednak nie byli w stanie powtórzyć problemu (oczywiście). Gaśnięcie silnika wydaje się występować coraz częściej, więc właśnie wysłałem e-mail do Hondy z wyjaśnieniem sytuacji i wciąż czekam na odpowiedź. Czy miałeś jakieś problemy od czasu, gdy dostałeś nowy akumulator?
Żeby wszyscy wiedzieli, zrobiłem więcej badań i znalazłem następujące informacje z NHTSA:

Przedstaw ten plik PDF dealerowi, jeśli spróbuje cię zbyć w sprawie naprawy.

PRIORYTET/WYMAGANA AKCJA Do: Wszyscy Kierownicy/Doradcy Serwisowi Hondy Od: Technical Research & Support Group RE: Prośba o wizytę: 2019-2020 Odyssey, Passport & Pilot Auto Idle Stop Inop (Strefa 6) Ta wiadomość jest skierowana wyłącznie do personelu dealerów Hondy; prosimy o odpowiednie postępowanie. Wydrukuj tę wiadomość i przekaż kopię Kierownikowi Warsztatu i wszystkim Doradcom Serwisowym. Tło American Honda Motor Co., Inc. (AHM) bada niektóre modele 2019-2020 Odysseys, Passports & Pilots z reklamacją klienta dotyczącą automatycznego zatrzymywania w stanie inop. Aby lepiej zrozumieć przyczynę tego stanu, AHM chciałoby sprawdzić pojazd przed podjęciem próby naprawy jakiegokolwiek rodzaju. Kwalifikacje AHM jest zainteresowane TYLKO wtedy, gdy pojazd spełnia następujące wymagania: 1. Akceptowane są następujące roczniki i wykończenia. a. Dla 2019 i 2020 Pilot, Touring, Elite i Black Edition. b. Dla 2019 i 2020 Passport, wszystkie wykończenia. c. Dla 2019 Odyssey, Touring i Elite. d. Dla 2020 Odyssey, wszystkie wykończenia. 2. Musi być w stanie powtórzyć stan auto idle stop inop; przerywana awaria nie kwalifikuje się. 3. Lista danych iHDS pokazuje, że system zarządzania akumulatorem hamuje automatyczne zatrzymywanie w stanie jałowym. 4. Akumulator przechodzi test GR8. 5. Pojazd nie brał udziału w kolizji. Wymagana akcja Jeśli masz lub znasz taki pojazd, zadzwoń do Technical Research & Support (TRS) Group pod numer 800-880-1072. TRS będzie musiało zarejestrować pewne informacje o pojeździe i udzielić dalszych instrukcji. Dziękuję.

^ Ten problem dotyczył sytuacji, w której automatyczne zatrzymywanie na biegu jałowym nie zatrzymywało silnika - a nie sytuacji, w której automatyczne zatrzymywanie na biegu jałowym nie uruchamiało ponownie silnika.

Mam Hondę Pilot z 2016 roku i doświadczyłem sporadycznego gaśnięcia silnika po puszczeniu hamulca podczas zatrzymywania się (w tym 3 razy w ciągu ostatnich 7-10 dni!). 95% czasu działa dobrze, ale kiedy zawodzi i zatrzymuję się w ruchu drogowym, jest to denerwujące! Proponuję sposób, aby wszyscy użytkownicy Pilotów pamiętali o naciśnięciu przycisku dezaktywacji start-stop. Proponuję to jako sposób na pomoc nam wszystkim w radzeniu sobie z problemem, dopóki Honda nie będzie mogła go naprawić, jeśli w ogóle. Oto moje tymczasowe rozwiązanie; nie jest piękne, ale myślę, że może zadziałać. Możesz być kreatywny. Mam nadzieję, że pomoże to przynajmniej jednej osobie, jeśli nie więcej…

Czy wykonałeś wezwanie serwisowe dotyczące tego problemu?

Tak, uaktualnienie oprogramowania produktu wykonałem, jak sądzę, w marcu 2023 roku. Mój model z 2016 roku to wersja Elite Pilot, o czym zapomniałem wspomnieć w swoim pierwotnym poście. Dziękuję jednak za informację. Problem sprawia, że czasami czuję się zdesperowany, więc dzisiaj wymyśliłem moje głupie, ale mam nadzieję, skuteczne przypomnienie, aby za każdym razem ręcznie dezaktywować system. Uważam, że to głupie, że dealer nie chce go dezaktywować ze względów bezpieczeństwa (zatrzymanie się w ruchu ulicznym). Z tego, co zrozumiałem z Twoich informacji, wynika, że należy najpierw spróbować nacisnąć przycisk parkowania, jeśli dobrze przeczytałem, aby najlepiej uruchomić ponownie pojazd. Czuję, że hamulec czasami dziwnie się zachowuje w momencie zatrzymania. Większość razy start-stop działa dobrze, ale jestem zmęczony zajmowaniem się tym. Dzięki..

Tak, sądzę, że w marcu 2023 roku zaktualizowałem oprogramowanie produktu. Mój model z 2016 roku to wersja Elite Pilot, o której zapomniałem wspomnieć w swoim pierwotnym poście. Dziękuję za informacje. Problem sprawia, że czasami czuję się zdesperowany, więc dzisiaj wymyśliłem głupie, ale mam nadzieję skuteczne przypomnienie, aby za każdym razem ręcznie dezaktywować system. Uważam, że to głupie, że dealer nie chce go dezaktywować ze względów bezpieczeństwa (zatrzymanie się w ruchu). Z Twoich informacji zrozumiałem, że najlepiej najpierw nacisnąć przycisk parkowania, jeśli dobrze zrozumiałem, aby najlepiej uruchomić ponownie pojazd. Czuję, że hamulec czasami dziwnie się zachowuje w momencie zatrzymania. Zazwyczaj funkcja start-stop działa dobrze, ale jestem zmęczony radzeniem sobie z tym. Dzięki..
Mimo że Twój nie kwalifikuje się do drugiej części TSB, nie zdziwiłbym się, gdyby problem był ten sam. Ponadto, jeśli naprawdę nie chcesz, aby system był aktywny, rozważ zainstalowanie Idlestopper:

owns 2006 Honda Odyssey EX
Nasz Pilot Elite z 2019 roku z przebiegiem 51 000 mil miał "aktualizację" kilka miesięcy temu. Wcześniej kilka razy nie uruchomił się ponownie w ruchu ulicznym. Pomyślałem, że poczekam z publikacją po kilku tysiącach mil obserwacji. Z mojego punktu widzenia aktualizacja była minimalnie skuteczna. Nadal słaby system z zauważalnym opóźnieniem. Jeśli Twój akumulator jest sprawny (trzymamy nasz na ładowarce, jeśli stoi przez tydzień), działa dobrze. Pytanie brzmi nadal, czy system, który nie jest na poziomie, zabija wcześniej akumulator i rozrusznik? 5-6 letnie akumulatory umierające w wieku 2-3 lat są niedopuszczalne. A jeśli to system, to Honda musi wymienić system i akumulator.

Czy jest sposób, aby dowiedzieć się, DLACZEGO autostop nie zadziałał? Mam zainstalowany mod idlestop i działa dobrze. Ale od czasu do czasu, kiedy chcę się pobawić, po prostu go włączam. Naprawa została wykonana przez dealera w styczniu. Tak naprawdę nie działa. Więc chcę wiedzieć, DLACZEGO się nie aktywuje.

Nasz Pilot Elite z 2019 roku z przebiegiem 51 000 mil miał "aktualizację" kilka miesięcy temu. Wcześniej kilka razy nie uruchomił się ponownie w ruchu. Pomyślałem, że poczekam z publikacją po kilku tysiącach mil obserwacji. Z mojego punktu widzenia aktualizacja była minimalnie skuteczna. Nadal słaby system z zauważalnym opóźnieniem. Jeśli Twój akumulator jest w dobrym stanie (trzymamy nasz na ładowarce, jeśli stoi przez tydzień), działa dobrze. Pytanie wciąż brzmi, czy system, który nie jest na bieżąco, przedwcześnie niszczy akumulator i rozrusznik? 5-6 letnie akumulatory umierające w ciągu 2-3 lat są niedopuszczalne. A jeśli to system, to Honda musi wymienić system i akumulator.
Po prostu nie warto tego aktywować. Wątpię, żeby w OGÓLE oszczędzał paliwo. Wątpię, żeby ograniczał zanieczyszczenia, ale nie mogę tego udowodnić i przepraszam, ale nie chcę ryzykować swojego bezpieczeństwa. Daj mi niezawodny system, a go użyję. Wczoraj opublikowałem moje prowizoryczne przypomnienie samochodowe, jak je dezaktywować za każdym razem. Jeździłem nim dziś rano i nie było żadnego dramatu z dezaktywowanym systemem start-stop!! Powodzenia.

21 - 40 of 41 Posts