Honda Pilot - Honda Pilot Forums banner

Wymiana zaworu PCV

13K views 25 replies 6 participants last post by  Nail Grease  
#1 ·
Wiem, że było to omawiane wiele razy na forum, ale kupiłem 2011 Pilot Touring w kwietniu tego roku z przebiegiem 190 tys. mil. Jedynym powodem, dla którego rozważałem pojazd z tak dużą liczbą mil, było to, że był niezwykle czysty i miał obszerną historię napraw Carfax, która mówiła mi, że był zadbany.

Myślę, że jedyną rzeczą, której nie wymienili, był zawór PCV, który powinien być 15-minutową robotą, a zajął prawie 2 godziny, ponieważ zawór rozpadł się na wiele części. Ostatni kawałek utknął tak głęboko, że musiałem użyć plastikowej molly, aby go wyjąć. Załączyłem zdjęcie, aby pokazać, co zrobiłem.

Morał z tej historii jest taki, że oryginalny zawór PCV został przeprojektowany i mam nadzieję, że następnym razem, gdy go wymienię, wyjdzie w jednym kawałku. Ludzie wydają się zapominać o tej części, a jest ona ważna z wielu powodów, więc upewnij się, że śledzisz.

P.S. Cieszę się, że miałem to pudełko molly's z Harbor Freight i długą śrubę, to było moje ostatnie wyjście i zadziałało!

150604

#4 ·
Czy to rzeczywiście zawór (skoro twój jest rozbity na kawałki), czy tylko otwór pomiarowy? Wiem, że wiele silników nie ma już zaworu i ma tylko otwór pomiarowy. O ile stosowano wysokiej jakości paliwo i oleje bez nadmiernych interwałów wymiany, powinna być minimalna możliwość gromadzenia się osadów, które zatykają otwory.

#6 ·
O ile stosowano wysokiej jakości paliwo i oleje bez nadmiernych interwałów wymiany, powinno być minimalne prawdopodobieństwo gromadzenia się osadów, które mogłyby zatkać otwory.
Dlatego tak ważne są terminowe wymiany oleju z użyciem wysokiej jakości oleju. Olej w pełni syntetyczny rzadziej się przypieka. Nadal nie jestem przekonany, że wyłączanie 3 cylindrów przez VCM nie powoduje przedostawania się oleju w miejsca, w których nie powinien się znaleźć.

#5 · (Edited)
Och, facet, dosłownie zmieniłem zawór PCV w moim '16 Pilot w zeszły weekend, mając 70 000 mil przebiegu. Podczas gdy stary PCV wydawał się "w porządku", nowy, który zainstalowałem, miał lepiej brzmiące grzechotanie, nawet po wyczyszczeniu starego preparatem do czyszczenia gaźników. Przeszkadzało mi, że ten zawór jest zamontowany poziomo i trochę oleju po prostu osadza się w/na zaworze i nie spływa całkowicie. Zdjęcie poniżej jest przykładem tego, o czym mówię. To z mojego CRV po zaledwie 20 000 mil. To ten sam zawór, jaki Honda montuje w Pilot i nie podobało mi się całe to szlam olejowy przylegający do tego zaworu, kiedy go wyjmowałem do inspekcji. Ponadto natknąłem się na inne recenzje, w których ludzie zgłaszali, że ten styl korpusu zaworu PCV pękał w Pilotach, tak jak to się stało z OP. Więc dobrze czy źle, zdecydowałem się wymienić zawór, zanim stał się zbyt stary i kruchy. Ten post autorstwa ccheuser potwierdza w moich oczach, że zrobiłem dobrze.

#7 ·
Och, chłopaki, dosłownie zmieniłem zawór PCV w moim '16 Pilot w zeszły weekend, przy 70 000 milach. Podczas gdy stary PCV wydawał się "w porządku", nowy, który zainstalowałem, miał lepiej brzmiące grzechotanie, nawet po wyczyszczeniu starego środkiem do czyszczenia gaźników. Przeszkadzało mi, że ten zawór jest montowany poziomo i trochę oleju po prostu osiada w/na zaworze i nie spływa całkowicie. Zdjęcie poniżej to przykład tego, o czym mówię. To z mojego CRV po zaledwie 20 000 milach. To ten sam zawór, który Honda umieszcza w Pilot i nie podobało mi się całe to szlam olejowy przylegający do tego zaworu, kiedy go wyjmowałem do inspekcji. Ponadto natknąłem się na inne recenzje, w których ludzie zgłaszali, że ten styl korpusu zaworu PCV pękł w Pilotach, tak jak to się stało z OP. Więc dobrze czy źle, zdecydowałem się wymienić mój zawór, zanim stał się zbyt stary i kruchy. Ten post autorstwa ccheuser potwierdza w mojej głowie, że zrobiłem dobrze.

View attachment 150641
Mówią, że od 30k do 70k, gdzie 50k to moment, w którym powinieneś to zrobić. Nie sądzę, żeby mój kiedykolwiek został zmieniony, ponieważ był to stary projekt. Na mojej liście co 30k, ponieważ koszt jest mniejszy niż 20 $

#12 ·
Biorąc pod uwagę, że ccheuser opublikował, jak jego zawór PCV pękł, gdy próbował go wyjąć, i że widziałem kilka innych zgłoszeń osób narzekających na to, jak ten zawór PCV również pękł, gdy próbowali go wyjąć, postanowiłem przyjrzeć się bliżej staremu, który wyjąłem. FWIW zastanawiam się, czy istnieje "słabe" połączenie lub miejsce, w którym trzpień zaworu PCV jest przymocowany do końca montażowego. Jeśli moje zdjęcia poniżej są wystarczająco wyraźne, można zobaczyć, jak na wewnętrznej stronie na samym końcu trzpienia znajduje się szew... prawie tak, jakby dwa elementy zatrzaskiwały się razem. Ale patrząc z zewnątrz zaworu, widać, że są one jakoś ze sobą zespawane, bez widocznego szwu. Mogę się całkowicie mylić, ale chciałem to opublikować, aby ostrzec innych, że muszą być bardzo ostrożni w przypadku tego potencjalnego pęknięcia podczas wyjmowania tego typu zaworu PCV Hondy z silnika. W końcu to jakiś rodzaj tworzywa sztucznego, a nie metalu.

#13 ·
Biorąc pod uwagę, że ccheuser opublikował, jak jego zawór PCV pękł, gdy próbował go wyjąć, i że widziałem kilka innych raportów od osób skarżących się, jak ten zawór PCV również pękł, gdy próbowali go wyjąć, postanowiłem przyjrzeć się bliżej staremu, który wyjąłem. FWIW Zastanawiam się, czy istnieje "słabe" połączenie lub miejsce, w którym trzpień zaworu PCV jest przymocowany do końca montażowego. Jeśli moje zdjęcia poniżej są wystarczająco wyraźne, można zobaczyć, jak po wewnętrznej stronie na samym końcu trzpienia znajduje się szew... prawie tak, jakby dwa elementy zatrzaskiwały się razem. Ale patrząc z zewnątrz zaworu, widać, że są one jakoś ze sobą zespawane, bez widocznego szwu. Mogę się całkowicie mylić, ale chciałem to opublikować, aby ostrzec innych, że muszą być bardzo ostrożni w przypadku tego potencjalnego pęknięcia podczas wyjmowania tego typu zaworu PCV Honda z silnika. W końcu to jakiś rodzaj tworzywa sztucznego, a nie metalu.

View attachment 150668 View attachment 150669
I to jest nowy styl. Stary miał osłonę (przynajmniej ten, który wyjąłem), a nie otwór, jak ma nowy styl. Z perspektywy czasu następnym razem, gdy to zmienię, będę go delikatnie skręcał w przód iw tył zamiast próbować go wyciągnąć.

#14 ·
Wyjąłem to ostrożnie z Acura TL z 2011 roku (nie mojej, lol), które było dość mocno zablokowane. Po wyjęciu śruby 10 mm obróć ją, aby zerwać połączenie zapieczonego oleju. Oczywiście składa się z 2 części połączonych ze sobą. To był oryginalny OEM, który nigdy nie został zmieniony, z przebiegiem ponad 240 000 km. Można śmiało powiedzieć, że w środku jest tak samo zabrudzony jak na zewnątrz. Słabo słychać grzechot zaworu po wstrząśnięciu. W żaden sposób to już nie działało prawidłowo. Wyprodukowano w Japonii, numer części wytłoczony z boku.

#15 ·
Cóż, właśnie zamówiłem jeden z nich, ponieważ mam 120 000 mil i wątpię, czy mój kiedykolwiek został zmieniony. Pamiętam, kiedy mój zawiódł w CRV i nie chcę, żeby to się stało w Pilot. Używam w pełni syntetycznego oleju od czasu zakupu Pilot z przebiegiem 78 000 mil, jestem ciekaw, jak będzie wyglądał, kiedy go wyciągnę. Dostałem również kod P0847 i zamówiłem nowy przełącznik ciśnieniowy do skrzyni biegów, który przyszedł dzisiaj do dealera. Zostanie zamontowany w ciągu kilku następnych dni ze spłukiwaniem i napełnianiem Maxlife.

#17 ·
Ponieważ dociekliwi (tacy jak ja) chcą wiedzieć, rozciąłem stary zawór PCV, który wyjąłem z Pilot. Jedynym wewnętrznym zaworem była ta jasna plastikowa igła, która pasuje do sprężyny. Wchodzi ona w odcięty, zwężający się koniec PCV po prawej stronie na zdjęciu. Biorąc pod uwagę, że jest to rodzaj tworzywa sztucznego, w moich oczach wyjaśnia to w zasadzie, dlaczego słychać tylko stłumiony dźwięk grzechotania, gdy jest czysty (lub nowy) i się nim potrząsa... a nie to znajome głośniejsze grzechotanie starszych metalowych zaworów PVC.

#18 ·
Ponieważ dociekliwi (jak mój) chcą wiedzieć, rozciąłem starą zawór PCV, którą wyjąłem z Pilot. Jedynym wewnętrznym zaworem była ta jasna plastikowa igła, która pasuje do sprężyny. Wchodzi ona w odcięty, zwężający się koniec PCV po prawej stronie na zdjęciu. Biorąc pod uwagę, że jest to rodzaj tworzywa sztucznego, w moich oczach wyjaśnia to w zasadzie, dlaczego słychać tylko stłumiony dźwięk grzechotania, gdy jest czysty (lub nowy) i się nim potrząsa... a nie to znajome głośniejsze grzechotanie starszych metalowych zaworów PCV.
View attachment 150805
Wygląda na to, że długopis zatrzaskowy ma więcej działających części. Lol, niewiele tu technologii. Uważam za interesujące, że nie jest do niego przymocowany żaden wąż próżniowy, jak w wielu innych zaworach PCV.

#21 ·
Oto mój. Używam pełnego syntetyku od czasu, gdy go mam. Poprzedni właściciel zabrał go do Hondy na 70 tys. km, kiedy go posiadał. View attachment 150963
Teraz pracuję nad wymianą czujnika ciśnienia na 3. biegu
Och, to ładny, obrzydliwy, 10-letni PCV. Gdybyś nie używał pełnego syntetycznego oleju, być może nie wyszedłby tak łatwo. Więcej dowodów na potrzebę dezaktywacji VCM.

#23 ·
Vcm został dezaktywowany od czasu, gdy go dostałem. Wyszło dobrze. Nadal nie lubię tego syfu. Wyobraź sobie, że nadal używałbym zwykłego oleju i zostawiłbym aktywne vcm. Fuj. W każdym razie, zamierzam zabrać ją na przejażdżkę z nowym pcv i nowym przełącznikiem 3 biegu i zobaczyć, jak się zachowuje.
Wyłączyłeś VCM, ale to może być pozostały syf po poprzednim właścicielu, który mógł również mieć wymiany oleju w serwisie z półmieszanką.
¯\(ツ)
Daj nam znać, jak przebiega test. 👍

#26 ·
Wygląda na to, że zużycie paliwa poprawia się od czasu wymiany PCV. Zgłoszę się ponownie, gdy przejadę kilka tygodni dojazdów.
Mówi się, że uszkodzony PCV może powodować wypadanie zapłonów, powodując problem z podciśnieniem. Dobrze wiedzieć, że pomaga to w oszczędności paliwa.
😁👍