Honda Pilot - Honda Pilot Forums banner
21 - 38 of 38 Posts
Tak, i wciąż mam trochę w garażu. Pewnie powinienem po prostu wlać to do zbiornika recyklingu następnym razem, gdy pójdę.
Miał 19 tys. mil, kiedy go dostałem. To byłoby szalone, gdyby mój Pilot z 2017 roku miał w jakiś sposób wymianę ATF przed 19 tys. milami, a potem udało mu się wyglądać jak czarny syrop, zanim go dostałem. Ok, masz mnie, dam ci to.
Z wyjątkiem tego gościa 🙋‍♂️, który kupił (wziął w leasing) swojego nowego EX-L z 2019 roku i przy pierwszym spuszczeniu i napełnieniu miał NAPRAWDĘ CIEMNY płyn i odbył wiele rodzinnych wycieczek i 1-2 lekkie krótkie holowania z przyczepą. Zleciłem dealerowi D&F na skrzyni biegów i tylnym mechanizmie różnicowym, gdy pojawiło się to na MM. Zrobiłem co najmniej 2 D&F z DW-1, pierwszy raz, gdy zainstalowałem chłodnicę skrzyni biegów. Muszę sprawdzić w mojej książce w ciężarówce rzeczywiste daty i przebieg. Obecnie jest to 34 tys.

Link do wątku ze zdjęciami DW1 przy 20 tys.

• Like
Reactions: Nail Grease
Dobry wątek z dobrymi danymi, a potem kilka postów od kilku rywalizujących gangów tutaj LOL.

Odkąd zacząłem robić d&f, używam VML. Moi 2 piloci zmieniają biegi tak dobrze, itp., nie obchodzi mnie, co mówi wykres - to wciąż mój ulubiony ATF dla nich.

Muszę się zgodzić z nail Grease. Mój 2004 zaczął mieć niepewne zmiany biegów około 60 tys. km wiele lat temu. Miał tylko raz wymianę z DW1 od lokalnego dilera. Przepłukuję VML i robię to co 30 tys. km i od tego czasu nie opuścił ani jednego taktu. Nie wspominając o tym, że to tanie do kupienia w moim lokalnym Wally World.

Muszę się zgodzić z Nail Grease. Mój 2004 zaczął mieć nieporęczne zmiany biegów około 60 tysięcy wiele lat temu. Został zmieniony tylko raz z DW1 od lokalnego dilera. Płuczę VML i robię to co 30 tysięcy i od tego czasu nie przegapił ani jednego uderzenia. Nie wspominając o tym, że ten materiał jest tani do odebrania z mojego lokalnego Wally World.
Może chciałbyś wziąć udział w ankiecie użytkowników ATF. 😁👍🏻

Muszę się zgodzić z Nail Grease. Mój 2004 zaczął mieć nieporęczne zmiany biegów około 60 tys. wiele lat temu. Został zmieniony tylko raz z DW1 od lokalnego dilera. Płuczę VML i robię to co 30 tys. i od tego czasu nie przegapił ani jednego uderzenia. Nie wspominając już o tym, że to tanie do odebrania z mojego lokalnego Wally World.
Dołączył 13.11.03... to jest OG! @xGS wyprzedza tego użytkownika tylko o miesiąc... 🍻

Muszę się zgodzić z nail Grease. Mój 2004 zaczynał mieć nieporęczne zmiany biegów około 60 tysięcy wiele lat temu. Został zmieniony tylko raz z DW1 od lokalnego dilera. Płuczę VML i robię to co 30 tysięcy i od tego czasu nie przegapił ani jednego uderzenia. Nie wspominając już o tym, że to tanie do odebrania w moim lokalnym Wally World.
Nigdy się nie dowiemy, jak działałaby skrzynia biegów, gdyby została "przepłukana" DW1 przy 60 tysiącach i co 30 tysiącach później.

To, czego nigdy się nie dowiemy, to jak działałaby skrzynia biegów, gdyby została "przepłukana" DW1 przy 60 tys. km, a następnie co 30 tys. km.
Jeśli dobrze pamiętam, historia serwisowa Twojego dealera zatwierdzona przez BG wzmocnionego DW1 ATF była dla Ciebie dobra. Oprócz zaoszczędzonych lub wydanych pieniędzy, czy Twój Pilot przestrzegał podobnego harmonogramu konserwacji?

To, czego nigdy się nie dowiemy, to jak działałaby skrzynia biegów, gdyby została "przepłukana" olejem DW1 przy 60 tys. km, a następnie co 30 tys. km.
Cóż, mamy wiele przykładów, gdzie nie poszło to tak dobrze, gdy trzymaliśmy się DW-1. Oto kolejny świetny przykład, gdzie majsterkowanie z VML jest doskonałą alternatywą. Bez obaw.

O ile dobrze pamiętam, historia zatwierdzonego przez Twojego dealera wzmocnionego BG DW1 ATF była dla Ciebie dobra. Oprócz zaoszczędzonych lub wydanych pieniędzy, czy Twój Pilot przestrzegał podobnego harmonogramu konserwacji?
Grupa dealerów Honda/Acura, której dział obsługi serwisowej używam od prawie 35 lat, lubi używać różnych produktów BG. Nie potrafię powiedzieć, jak dobrze radziłyby sobie moje pojazdy bez nich. Płyn ATF w moim Pilot jest wymieniany (1 D&F) z Honda ATF + BG co około 30 000 mil. Jak dotąd nie było potrzeby szukania alternatywnych produktów.

Nie potrafię powiedzieć, jak dobrze radziłyby sobie moje pojazdy bez nich.
Cóż, nigdy się nie dowiemy, ponieważ ATF nie jest czystym dziewiczym DW-1.
ATF w moim Pilot jest wymieniany (1 D&F) z Honda ATF + BG co około 30 000 mil. Jak dotąd nie było potrzeby szukania alternatywnych produktów.
Cieszę się, że to działa dla ciebie. Dobry opis tego, jak BG może uratować skrzynię biegów. 😁👍🏻

Jaki procent całkowitej populacji Pilot stanowią te "liczne przykłady"?
Znowu ze "strachem".
Jeśli chodzi o procent, to najlepsze, co mam, to ankieta użytkowników Valvoline MaxLife DW-1.
Pełny syntetyczny Valvoline MaxLife ATF lub DW-1? ANKIETA
Ale wiesz, jak to jest, niewiele osób przychodzi na forum, chyba że szukają odpowiedzi na jakiś problem. W tym przypadku nie jest tak, że widzimy tu ludzi, którzy wystawiają entuzjastyczne recenzje dla fabrycznego płynu.

Jeśli chodzi o procent, najlepsze, co mam, to ankieta użytkowników Valvoline MaxLife DW-1.
Full Synthetic Valvoline MaxLife ATF or DW-1? POLL
Ale wiesz, jak to jest, niewielu przychodzi na forum, chyba że szukają odpowiedzi na problem. W tym przypadku nie jest tak, że widzimy tu ludzi, którzy wystawiają entuzjastyczne recenzje dla fabrycznego płynu.
I od :devilish:'s adwokata tylko dlatego, że to taki dzień. Jaka byłaby marka i wersja ATF "OBECNIE" w Nail Grease Pilot? Pamiętam kilka przypadków Amalie (lepsze niż musi być) i kilka innych. VML zostało wymienione z powodu niezadowolenia z jakości zmiany biegów, przynajmniej w '16 Pilot.

To, czego nigdy się nie dowiemy, to jak działałaby skrzynia biegów, gdyby została "przepłukana" płynem DW1 przy przebiegu 60 tys. i co 30 tys. później.
Cóż, ja patrzę na to w ten sposób.... Pilot był nowy z ich płynem, a potem ZLECIŁEM IM wymianę raz z ich płynem w odpowiednim odstępie czasu (chyba 30 tys. km).
Problemy zaczęły się pojawiać jakieś 30 tys. km później, a niektóre badania online zalecały kolejną wymianę z rozszerzonym płukaniem.
Tak, mogłem wrócić do dealera i zapłacić $$$ z założonymi palcami, że zrobią to poprawnie (lub w ogóle to zrobią) LUB zrobić to samemu, wiedząc, że zostało to zrobione znacznie powyżej zaleceń.
Kupiłem 5 lub 6 galonów VML i zrobiłem "wylewanie, napełnianie i uruchamianie" około 5 lub może 6 razy. Problemy rozwiązane.
Czy gdybym to zrobił z DW1, miałbym ten sam wynik? Być może, ale byłbym również znacznie bardziej stratny $$ za ten konkretny płyn do skrzyni biegów.
Morał z tej historii.... Jeśli jesteś oszczędny jak ja i wiesz, co robisz, wykonanie płukania i napełniania VML w 2004 Pilot może pomóc w problemach ze zmianą biegów w skrzyni biegów i zaoszczędzić pieniądze.
Nie jestem lekarzem ani nie gram go w telewizji, więc korzystasz z mojej rady na własne ryzyko.

A z punktu widzenia adwokata diabła, po prostu dlatego, że to taki dzień. Jaka byłaby marka i wersja ATF "OBECNIE" w Nail Grease Pilot? Pamiętam kilka przypadków Amalie (lepsze niż musi być) i kilka innych. VML zostało wymienione z powodu niezadowolenia z jakości zmiany biegów, przynajmniej w '16 Pilot.
Gdybym miał to zrobić jeszcze raz, zostałbym przy MaxLife. Nieco wyższa lepkość Amalie Universal Synthetic nie zrobiła żadnej znaczącej różnicy w charakterystyce zmiany biegów. Pani nie narzeka na to, jak się zmienia, więc wszystko jest dla mnie w porządku.

To termin pełnego syntetyku, który może być luźno używany. Używając tego terminu, można pomyśleć, że każdy składnik powinien być zsyntetyzowany, więc można pomyśleć, że niektóre bardziej niż inne. Ale na ten temat napisano całe tomy. Grupa Amsoil twierdzi, że jest jedynym prawdziwym pełnym syntetykiem.
Nic szarego w półsyntetyku (semi blend). Jeśli tak jest napisane, prawdopodobnie jest to w większości konwencjonalne.
Czy DW-1 to pełny syntetyk? W to nie wierzę, na podstawie tyłu amerykańskiej wersji butelki DW-1.
View attachment 155112
Należy pamiętać, że DW-1 jest produkowany w kilku miejscach na świecie.
View attachment 155115
View attachment 155114
View attachment 155113
Nigdy nie myśl, że nie ma podrobionego DW-1...
View attachment 155116
Prawdopodobnie powinieneś był podświetlić pierwszy punkt na butelce płynu Honda i na tym poprzestać.
* Oryginalny płyn przekładniowy Honda ATF DW-1 to jedyny płyn do automatycznych skrzyń biegów zatwierdzony przez Hondę do użytku w samochodach i ciężarówkach Honda*

Chociaż nie obchodzi mnie, jak inni konserwują swoje pojazdy lub tego nie robią, uważam za zabawne, że niektórzy ludzie na tym forum są mądrzejsi od inżynierów Hondy, którzy zaprojektowali ich pojazdy.
Jeśli dosłownie tysiące inżynierów Hondy i doktorów inżynierii chemicznej uważa, że DW-1 jest najlepszym płynem do mojego pojazdu, to właśnie to zrobię.
Osobiście mam Acura Master Tech, który posiada certyfikat NSX, który pracuje nad moimi pojazdami i jeśli przestrzega on zaleceń fabrycznych, to dla mnie wystarczy.

Prawdopodobnie powinieneś był podświetlić pierwszy punkt na butelce płynu Honda i na tym poprzestać.
* Oryginalny płyn przekładniowy Honda ATF DW-1 jest jedynym płynem do automatycznych skrzyń biegów zatwierdzonym przez Hondę do stosowania w samochodach i ciężarówkach Honda*
Mimo że nie obchodzi mnie, jak inni konserwują swoje pojazdy lub tego nie robią, uważam za zabawne, że niektórzy ludzie na tym forum są mądrzejsi niż inżynierowie Hondy, którzy zaprojektowali swoje pojazdy.
Jeśli dosłownie tysiące inżynierów Hondy i doktorów inżynierii chemicznej uważa, że DW-1 jest najlepszym płynem do mojego pojazdu, to właśnie to zrobię.
Osobiście mam Acura Master Tech, który posiada certyfikat NSX i pracuje nad moimi pojazdami, a jeśli przestrzega on zaleceń fabrycznych, to dla mnie wystarczy.
Mówiąc prosto...
Zacząłem używać Valvoline MaxLife ATF (VML), to właśnie facet w sklepie z częściami samochodowymi wręczył mi, kiedy powiedziałem, że potrzebuję płynu do skrzyni biegów do mojego Hondy. To było wiele lat temu, w pojeździe, którego już nie posiadam. Moje obecne doświadczenia z VML są wyłącznie pozytywne. Mój Honda Crosstour z 2012 roku został przełączony na VML przy przebiegu 101 tys. mil. Obecnie ma 282 tys. mil. Miał kilka spuszczeń i napełnień VML, niektóre w odstępach nawet 40 tys., ale ostatnie spuszczenia i napełnienia były co 30 tys. Nigdy nie miałem ani jednego problemu ze skrzynią biegów i nadal ma wszystkie oryginalne elektrozawory zmiany biegów. Nie mam problemu z tym, że ktoś trzyma się zalecanego przez Hondę DW-1 ATF, to ich wybór. Mam problem z tym, że ktoś wywołuje strach wśród właścicieli Hondy. Skrzynia biegów mojego pojazdu udowodniła, że Valvoline MaxLife ATF jest bezpieczny i ufam twórcom produktu. Wierzę, że przedłuża to żywotność mojej skrzyni biegów.

21 - 38 of 38 Posts