Honda Pilot - Honda Pilot Forums banner

Uszkodzony zawór PCV zablokowany w silniku NAPRAWA

53K views 58 replies 30 participants last post by  chiefbrody  
#1 ·
Zdecydowałem się wymienić zawór PCV w moim '05 Pilot. Poluzowałem jedną śrubę, która go trzymała, ale nie chciał wyjść. Próbowałem nim poruszać i obracać, żeby go wyjąć, ale bezskutecznie. Wsunąłem mały płaski ostrze śrubokręta za obudowę i koniec pękł, pozostawiając resztę w silniku.

Po pewnych kombinacjach stwierdziłem, że gwintownik 7/16-14 (nawet nie jestem pewien, dlaczego miałem ten rozmiar) idealnie pasuje do odsłoniętego otworu. Udało mi się wkręcić gwintownik w plastikową obudowę, a następnie użyć szczypiec, aby podważyć go o silnik i wyciągnąć. Kryzys zażegnany.

Śruba 7/16 również by tam pasowała, ale nie wkręcałaby się tak łatwo jak gwintownik.

Chciałem to po prostu opublikować na wypadek, gdyby coś takiego przydarzyło się komuś innemu.

#2 · (Edited)
Dzięki za ostrzeżenie. W ostatni weekend wyczyściłem mojego pilota ('05 z przebiegiem 106 tys. mil). Użyłem preparatu do czyszczenia hamulców. Grzechotanie wciąż było obecne, ale i tak go wyczyściłem. Tak, usunięcie zaworu PCV jest nieco trudne (i najpierw jego zlokalizowanie. Lol). Kierując się Twoją radą, ostrożnie poruszałem nim w górę i w dół z lekkim naciskiem, gdy go wypychałem, aby stworzyć małą przestrzeń, dzięki czemu mogłem włożyć śrubokręt płaski. Nawet wtedy wiedziałem, że muszę być bardzo ostrożny, gdy delikatnie go podważałem. Wkładając go z powrotem, musiałem użyć uchwytu śrubokręta, aby (delikatnie) wbić go z powrotem na miejsce.

#3 ·
Zastąpiłem swój na nowy, bardzo tani.:29:

#4 · (Edited)
Wymieniłem swój na nowy, bardzo tani.:29:
Wiesz co? Masz rację. Właśnie zadzwoniłem do pobliskiego dealera Hondy. Kosztuje 20 dolarów. Wpadnę jutro i złożę zamówienie (nie mają tego na stanie). Teraz, gdy wiem, gdzie znajduje się zawór PCV i jak łatwo go wymienić. Początkowo byłem tylko ciekaw, czy mogę to zrobić bez większych trudności - więc nie miałem nowej części pod ręką. Dzięki.

#5 · (Edited)
To samo przydarzyło mi się dzisiaj. Podczas gdy załatwiałem inne sprawy (pojawiło się przypomnienie o 15% żywotności oleju, więc tym razem postanowiłem przejść na pełny syntetyk Mobil 1, itp.), miałem zawór PCV, który właśnie zamówiłem z Rockauto, więc poprosiłem mojego mechanika, aby wymienił go w tym samym czasie. Cóż, próbował go wyciągnąć i pękł, pozostawiając połowę w środku. Po nieudanej próbie wyciągnięcia go małym haczykiem, musiał uciec się do usunięcia całej pokrywy zaworów. Zajęło to większą część popołudnia...:werd:

Myślę, że lepiej najpierw spróbować delikatnie go wykręcić, zanim spróbuje się go wyciągnąć, ale żałuję też, że nie przeczytałem o twoim rozwiązaniu z gwintownikiem 7/16-14.

#7 ·
Tylko krzyk podziękowania dla jrf313. Kupiłem używanego '09 Pilota i to samo przydarzyło mi się wczoraj. Spędziłem kilka godzin próbując wyjąć ten kruchy kawałek gówna, nie mając nic, żeby się go złapać. Znalazłem tę odpowiedź przez wyszukiwanie w Google i gwintownik 7/16-14 był dokładnie tym, czego potrzebowałem!
Dzięki!

#8 ·
Tylko krzyk podziękowania dla jrf313. Kupiłem używanego '09 Pilota i to samo przydarzyło mi się wczoraj. Spędziłem kilka godzin próbując wyjąć ten kruchy kawałek gówna, nie mając nic, co naprawdę by się przydało. Znalazłem tę odpowiedź przez wyszukiwanie w Google i gwintownik 7/16-14 był dokładnie tym, czego potrzebowałem! Dzięki!
Proszę bardzo. Cieszę się, że zadziałało. Mój EX-L z 2005 roku ma ponad 220 000 mil. Działa pięknie! Powodzenia. To forum ma niewiarygodną ilość informacji.

#9 ·
Chciałem również podziękować autorowi oryginalnego postu, ponieważ chociaż znalazłem ten post za późno dla mojego Accorda z 2006 roku, który również się zepsuł, znalazłem go przed zrobieniem naszego Pilota z 2007 roku. I rzeczywiście, zepsuł się, nawet po zachowaniu szczególnej ostrożności przy próbie jego usunięcia. Byłem jednak przygotowany z nowym zestawem gwintowników i narzynek i rzeczywiście, przy odrobinie pracy udało mi się uzyskać gwint 7/16-14 i przekonać stary, zepsuty kawałek do wyciągnięcia. Jeszcze raz dziękuję, zaoszczędziło mi to kilka godzin pracy i nowy zestaw uszczelek.

Jeff

#11 ·
Ostrzeżenie, to tania plastikowa część. Nie próbuj wymieniać jej samodzielnie, chyba że jesteś gotowy na zdjęcie pokrywy zaworów. Próbowałem tego jako środek ostrożności w zakresie konserwacji i nie miałem pojęcia, w co się pakuję. Wydaje się to wystarczająco prostym zadaniem. Połowa starego zaworu PCV wyszła dość łatwo. Druga połowa jest w warsztacie z resztą mojego pilota z 2013 roku!

#53 ·
Ostrzeżenie, to tania plastikowa część. Nie próbuj wymieniać jej samodzielnie, chyba że jesteś gotowy zdjąć pokrywę zaworów. Spróbowałem tego jako środek ostrożności i nie miałem pojęcia, w co się pakuję. Wydaje się to wystarczająco prostym zadaniem. Połowa starego zaworu PCV wyszła dość łatwo. Druga połowa jest w warsztacie z resztą mojego pilota z 2013 roku!
Mam ten sam problem. Połowa wyszła, a połowa wciąż w środku...

#13 ·
Miałem pecha i mój nie wyszedł w jednym kawałku, potem próbowałem wyciągnąć go szczypcami i rozpadł się, wpadając z powrotem do zaworów, więc musiałem całkowicie zdjąć pokrywę zaworów, aby wyjąć kawałki. Nie był wymieniany w pilocie z 2005 roku, więc zdecydowanie wymieniaj je co kilka lat. Zaoszczędzi ci to mnóstwo czasu i zajmuje zwykle tylko 2 minuty. Powodzenia i mam nadzieję, że wyciągniesz wnioski z mojego błędu, ponieważ są tanie plastikowe!

#18 ·
Zawór PCV urwał się w moim Pilot EX-L z 2011 roku i wygląda na to, że będę musiał zdjąć pokrywę zaworów. Czy ktoś może wskazać mi dobry filmik o zdejmowaniu pokrywy zaworów? Nie mogę żadnego znaleźć.
Mam nadzieję, że przeczytałeś mój oryginalny post w tym wątku. Nie jestem pewien co do lokalizacji w modelu z 2011 roku, ale w starszych modelach znalazłem rozwiązanie za pomocą gwintownika. Powodzenia.

#16 ·
^^ Musisz zdjąć pokrywę zaworów, gdy masz pecha i zawór pęknie wewnątrz bloku.

#19 ·
Po wypróbowaniu wszystkiego, aby wyjąć uszkodzony zawór PCV, dziękuję za wszystkie wspaniałe pomysły, ale niestety nie udało mi się go całego wyjąć. Musiałem zdjąć pokrywę zaworów, aby wyjąć wszystkie części. Po ponownym złożeniu wszystkiego jestem gotowy do działania. Wielka lekcja płynąca z tego to: bądź bardzo ostrożny podczas wyjmowania zaworu i nie czekaj z jego wymianą do 200 000 mil! Dziękuję za wszystkie rady.

#20 ·
Cieszę się, że udało Ci się usunąć uszkodzone elementy i złożyć je z powrotem.

#21 ·
Zdecydowałem się wymienić zawór PCV w moim '05 Pilot. Poluzowałem jedną śrubę trzymającą go i nie chciał wyjść. Próbowałem nim poruszać i obracać, żeby go wyjąć, ale bezskutecznie. Wsunąłem ostrze małego płaskiego śrubokręta za obudowę i koniec pękł, pozostawiając resztę w silniku.

Po kilku próbach stwierdziłem, że gwintownik 7/16-14 (nawet nie jestem pewien, dlaczego miałem ten rozmiar) idealnie pasuje do odsłoniętego otworu. Udało mi się wkręcić gwintownik w plastikową obudowę, a następnie użyć szczypiec, aby podważyć go o silnik i wyciągnąć. Kryzys rozwiązany.

Śruba 7/16 również by pasowała, ale nie wkręciłaby się tak łatwo jak gwintownik.

Chciałem to po prostu opublikować na wypadek, gdyby przydarzyło się to komuś innemu.
Dzięki za informację!

#24 ·
Cóż.... cholera!! Powinienem był to zrobić podczas regulacji zaworów - to oryginalny z przebiegiem 216k+/- mil
To łatwe do zrobienia. Nie jest wymagany demontaż silnika.
On ma rację. Nie ma potrzeby rozbierania rzeczy jak przy regulacji zaworów. Jedyne, co musisz usunąć, to to, co Scotty Kilmer nazywa plastikową osłoną piękności. :D Zawór PCV to jedna śruba na zewnątrz silnika, mniej więcej poniżej bagnetu oleju, w pobliżu chłodnicy. Pamiętaj, aby zachować ostrożność, jak wspomniano powyżej.
Image

#28 ·
Ta sama historia, musiałem uciec się do gwintu. W drugiej generacji zawór PCV znajduje się po stronie kierowcy silnika, ale sam PCV jest identyczny lub na tyle podobny, że gwint 7/16 działa. Lokalny ACE miał tylko metryczny. Z przyjemnością informuję, że gwint 12 mm również działa (gwint 7/16 to 11,11 mm). Gwint 12 mm wgryzał się w samą końcówkę. Aby uzyskać większy chwyt, delikatnie zwężyłem końcówkę (w przybliżeniu dystalną ćwiartkę gwintu) za pomocą szlifierki. Gwint 10 mm prawdopodobnie też zadziała, ponieważ wnęka zaworu ma lekko stożkowy kształt. Doskonała sugestia OP, dzięki!

#29 ·
Gwint 12 mm również działa
Gwint 10 mm prawdopodobnie też zadziała, ponieważ gniazdo zaworu ma lekko stożkowy kształt.
Dobrze, że wzbogacasz bazę wiedzy.

Czy gdybyś wiedział, wybrałbyś 10 mm, aby uniknąć konieczności szlifowania 12 mm?

Czy w ogóle istnieje 11 mm? Czy powiedziałbyś, że to metryczny sweet spot?

#30 ·
Skończyło się na tym, że użyłem śruby rzymskiej 1/2" x 4", i zajęło to około 20 prób, zanim w końcu zaskoczyła. Trzymałem śrubę rzymską kluczem do rur i uderzałem kluczem gumowym młotkiem, aż w końcu wyszła. Mam zestaw gwintowników i narzynek, pewnie powinienem był spróbować najpierw.

Czy wy, którzy mieliście uszkodzone zawory PCV, odzyskaliście tłok i sprężynę? Myślę, że wystrzeliłem swój gdzieś w komorę silnika, kiedy wkręciłem silnik, żeby spróbować wysadzić uszkodzony zawór PCV.

#34 ·
Wyjąłeś to wszystko tylko szczypcami zagiętymi? Czy musiałeś użyć czegoś jeszcze, albo coś zrobić?

#36 ·
Użyłem gwintownika zgodnie z sugestią i pękł. Spróbowałem ponownie użyć gwintownika, ale uszkodzenie było takie, że gwintownik niczego nie chwytał. Użyłem małego lusterka, latarki i małego kawałka drutu, aby poruszać uszkodzonym kawałkiem, aż mogłem go przesunąć tak, aby szczypce igłowe mogły go chwycić. Nie sądzę, żeby odkurzacz warsztatowy pomógł, ponieważ usunięte kawałki były bardzo gumowate i zaolejone.