Na szczęście niczego nie wysadziłem. 🤠 Wyczyściłem starą pompę szczoteczkami do zębów i odkurzaczem warsztatowym. Połączenie elektryczne jest męskie i ma pojedynczy zacisk zaciskowy po prawej stronie (orientacja jak na zdjęciu). Połączenie paliwowe to dwustronny biały zacisk zaciskowy (trzeba było ponownie użyć zacisku). Użyłem gumki recepturki, aby przytrzymać przewód paliwowy z dala. Przygotuj się na związanie tego w jakiś sposób. W przeciwnym razie będzie przeszkadzał.
Używając młotka i standardowego śrubokręta, uderzaj w rowki na pierścieniu w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aby poluzować. Niewiele uderzeń. Ostatecznie stał się na tyle luźny, że można go było obrócić ręcznie. Więcej brudu powstało podczas zdejmowania pierścienia. Nadal używałem odkurzacza, aby upewnić się, że żaden brud nie wpadł do zbiornika paliwa. To byłby dobry moment, aby delikatnie wyjąć zacisk połączenia paliwowego i zainstalować go na nowej pompie. Użyłem wykałaczki, aby podnieść 2 zakładki nad zadziorem, aby go zwolnić.
W tym momencie po prostu chwyciłem pompę i zacząłem ciągnąć do góry, obrabiając ją z boku na bok, aż wyskoczyła z dużą gumową uszczelką. Przechyl pompę do przodu, gdy paliwo spływa do zbiornika, ostatecznie przechylając ją na tyle, aby pływak oczyścił otwór. Przepraszam, brak zdjęć w tym momencie. Nie chciałem wytwarzać więcej oparów benzyny, niż musiałem, pozostawiając ją otwartą. Rozumiejąc, jak nowa uszczelka weszła na nową pompę, umieściłem ją na pompie na swoim miejscu. Przymocowałem nowy pływak do nowej pompy i opuściłem go do zbiornika. Problem polegał na tym, że duża gumowa uszczelka nie weszła do zbiornika, gdy znajdowała się wokół górnej części pompy. Musiałem pociągnąć ją w dół i najpierw dopasować do otworu zbiornika, a następnie wcisnąć pompę przez nią na miejsce. Pompa próbowała wypłynąć z powrotem do góry. Musiałem ją docisnąć, podczas gdy instalowałem pierścień z dużą plastikową podkładką, która wchodzi jako pierwsza. Obróciłem pierścień ręcznie, a następnie dokręciłem go, aż strzałka znalazła się tuż za połączeniem paliwowym, jak stary pierścień. Podłącz przewód paliwowy i połączenie elektryczne.
Ponownie podłączyłem akumulator. Przekręciłem kluczyk w pozycję włączoną 3 razy, aby wcisnąć trochę paliwa do silnika, a następnie uruchomiłem. Sprawdziłem szczelność na połączeniu paliwowym, wszystko w porządku. Założyłem pokrywę i ponownie zamontowałem siedzenie. Pompa zamienna, której użyłem, została wyprodukowana przez Delphi.
Pompa Delphi wytrzymała 30 000 mil i przestała działać. Teraz używam Spectra Premium.