Honda Pilot - Honda Pilot Forums banner

Honda 4WD vs. Subaru AWD

35K views 32 replies 21 participants last post by  cwa107  
#1 · (Edited)
Porównuję Subaru Forester XT 2004 (automat) z Hondą Pilot EX 2003-04 (4WD). Jestem ciekaw, jakie są różnice pod względem tego, co jedno może, a drugie nie (np. lekkie jazdy w terenie, porównanie kontroli trakcji, trudne warunki pogodowe itp.).

Najwyraźniej Honda Pilot ma kontrolę trakcji, ale wydaje się, że tak jest tylko dlatego, że ma napęd na przednie koła, dopóki samochód nie wykryje poślizgu kół, a następnie wysyła moc na tylne koła. Podobno jest w stanie przenieść moment obrotowy od 100:0 do 30:70 z przodu na tył, zgaduję? Rozważam Hondę Pilot, ponieważ ma kontrolę trakcji, podczas gdy Subaru Forester jej nie ma (dla tych roczników).

Czy ktoś wcześniej dokonywał tego porównania? Jestem trochę ciekaw, ponieważ Honda Pilot jest nieco większa niż Forester, ale nie jestem pewien, czy dodatkowa pojemność ładunkowa jest tego warta, jeśli chodzi o dostanie się z punktu A do punktu B.

Czytałem na wielu forach i niektórzy ludzie cytowali cenę około 3000 dolarów (plus minus w zależności od tego, gdzie to się robi) za wymianę skrzyni biegów w Hondzie Pilot 2003-04. To o wiele droższe niż wymiana uszczelki głowicy w Subaru Forester 2004.

Założyłem podobny wątek na forum Subaru Forester. Użyj tego jako odniesienia lub punktu wyjścia, jeśli chcesz. Honda VTM-4 vs. Subaru AWD - Subaru Forester Owners Forum

Jednym z powodów, dla których rozważam Hondę Pilot, jest opcja blokady VTM-4. Gdybym znalazł się w sytuacji widocznej w poniższym filmie, jak poradziłaby sobie Honda Pilot i czy blokada VTM-4 naprawdę pomogłaby w tej sytuacji? Czy miałbym takie samo doświadczenie w Hondzie Pilot, jak w Subaru Forester w tej sytuacji?

Och, i jeszcze jedno pytanie. Ponieważ Honda Pilot ma napęd na przednie koła, dopóki nie wykryje poślizgu kół, czy to oznacza, że ​​podczas skręcania koła nie będą się blokować jak w zwykłym 4x4? A może nastąpi niewielkie blokowanie kół, jak w przypadku Subaru Forester (ponieważ Subaru Forester ma napęd na wszystkie koła z podziałem momentu obrotowego 90:10 podczas jazdy)?

#11 ·
Zdecydowanie nie jestem autorytetem w kwestii zdolności terenowych, jeśli chodzi o oba systemy, mimo że posiadam oba. Ale powiem ci, że Legacy mojej żony (który, jak sądzę, używa tego samego systemu) wydaje się być bardziej reaktywny niż Pilot. To znaczy, nie czuję, żeby tył się włączał, dopóki przednie koła nie zaczną się ślizgać (na przykład w sytuacji, gdy ruszamy z miejsca na mokrej nawierzchni).
Subaru Forester z filmu, który zamieściłem, ma inny, starszy system AWD w porównaniu do nowszych Subaru. Od 2009 roku wszystkie samochody Subaru miały VDC w standardzie w podstawowych wersjach. Jeśli dobrze pamiętam, Legacy twojej żony miałby łatwiej wydostać się z rowu z filmu w porównaniu do starszych Subaru, które nie mają kontroli trakcji. Na filmie widać, że tylne koła tego Forestera musiały wykonać pracę, a nie przednie. Zwykły podział momentu obrotowego dla tych roczników Forestera wynosi 90:10, dopóki nie wrzucisz 2. lub 1. biegu. Wtedy najwyraźniej podział momentu obrotowego staje się 50:50, ale Forester na filmie wydaje się być manualny. Ale nieważne, nie o to chodzi.
przekładnia/VTM pilota już by dymiła w takiej sytuacji.
To źle, prawda? To trochę ironiczne, ponieważ instrukcja mówi, żeby nie kręcić za bardzo kołami, ale system 4WD reaguje na poślizg kół.:31:

#5 ·
Chociaż podoba mi się system FWD do AWD w trybie częściowym w modelu Pilot, ma on swoje ograniczenia. Zabierze Cię w każdych warunkach jazdy, ale nie ma zdolności terenowych niektórych "prawdziwych" stałych (symetrycznych) lub wybieranych systemów 4WD. Na płaskiej, zaśnieżonej drodze może wydawać się płynny, ale na wzniesieniu, w warunkach oblodzenia (nie lodu!), przednie koła będą się ślizgać jako pierwsze, zanim załączą się tylne (automatycznie), chyba że przewidziałeś wcześniej, że będzie się ślizgać i naciśniesz przycisk VTM. Ale to nie jest stały, zablokowany system 4WD. Tylko magnesy reostatowe do ciągłego załączania tyłu, a nie na dłuższe okresy czasu, gdy próbujesz wydostać się z rowu (stąd ostrzeżenie: wirowanie uszkodzi system VTM).

#6 ·
Subaru ma sprzęgło wiskotyczne. Range Rovery miały ten system również przez lata, ale po 100 000 km dochodziło do awarii.

W Subies mogą wytrzymać do 150 000 km, do tego czasu skrzynia biegów jest prawdopodobnie również uszkodzona... Więc weź koszt skrzyni biegów, dodaj 800 $ VC...

#10 ·
Subaru ma sprzęgło wiskotyczne. Range Rovery również miały ten system przez lata, ale po 100 000 km odnotowywano awarie.

W Subies mogą wytrzymać do 150 000 km, do tego czasu skrzynia biegów jest prawdopodobnie również uszkodzona..... Więc weź koszt skrzyni biegów, dodaj 800 $ VC......
Konserwacja jest kluczowa. "Nerwowa" Honda ma płyn VTM4 co 14 000 mil i płyn do skrzyni biegów co 40 000 mil. Jeśli to nie zostanie przestrzegane, masz awarie skrzyni biegów przy 80 000 mil. Inni producenci mają to już przy interwale serwisowym 100 000 mil.:31:

#12 ·
System Subaru to doskonały system napędu na wszystkie koła. Jednak uwielbiamy VTM-4 w Pilot. Jego płynne przejście z napędu na 2 koła na 4 koła. Nie słychać ani nie czuć, kiedy się włącza. Po prostu działa. Jednak nie nadaje się do poważnej jazdy w terenie i nigdy nie był do tego przeznaczony.

Jeśli chodzi o skrzynię biegów Pilot i system VTM-4, które puszczają dym w tej sytuacji, myślę, że sblvro próbuje wcisnąć komuś kit :D. Jest bardzo niezawodny. Pamiętam tylko jedną naprawę tylnego mechanizmu różnicowego i myślę, że było to spowodowane wyciekiem uszczelnień. Dodatkowo, po 2004 roku skrzynie biegów również były bardzo solidne.

#15 ·
Powinni zrobić system MDX AWD dla nowego modelu Pilot zamiast dotychczasowego VTM4.

#16 ·
W żadnym wypadku nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale do października tego roku byłem właścicielem Subaru Outback z 2005 roku, kiedy to zamieniłem go na mojego Pilota EXL z 2007 roku (ze względu na powiększającą się rodzinę).

Uwielbiam Pilota, ale wcale nie tak bardzo, jak uwielbiałem Outbacka. Stały napęd na wszystkie koła w Subaru jest niesamowity i tęsknię za nim. Zużycie paliwa w Pilocie jest absolutnie straszne. Jeżdżę dużo po mieście i zatankowanie kosztuje 60 dolarów, a jeszcze nie przejechałem 250 mil - Subaru ma znacznie lepsze przebiegi i nie kosztuje tak dużo zatankowanie.

Jeśli nie potrzebujesz przestrzeni bagażowej/8 siedzeń, kupiłbym Forestera/Outbacka (nowy model Outback jest niesamowity).

#17 ·
Cóż, moim ostatnim samochodem był Subaru Impreza z 06 roku.. 50$ Cdn za zatankowanie, dawało mi około 450 km / zbiornik.. (około 280 mil), z moim 05 Pilot EXL, teraz kosztuje mnie 75$ cdn za zatankowanie (argh) i przejeżdżam około 280 mil (450 km).. Oczywiście jest to znacznie większy pojazd, ale bez żalu. Tęsknię za moim Subaru (jestem zagorzałym fanem Subaru.. wciąż jestem..), ale potrzebowałem większego samochodu ze względu na powiększającą się rodzinę i chcę móc ciągnąć przyczepę kempingową, łódź itp..

Patrzyłem na używaną Tribecę, ale można przejechać tylko około 200 mil / zbiornik!! Okropne spalanie, z tego co widziałem..

#18 ·
Cóż, moim ostatnim samochodem był 06 Subaru Impreza.. 50$ Cdn na zatankowanie, dało mi około 450 km / zbiornik.. (około 280 mil), z moim 05 Pilot EXL, teraz kosztuje mnie 75$ cdn na zatankowanie (argh) i dostaję około 280 mil (450 km).. oczywiście jest to znacznie większy pojazd, ale bez żalu. Tęsknię za moim Subaru (jestem zagorzałym maniakiem Subaru.. wciąż jestem..), ale potrzebowałem większego samochodu ze względu na powiększającą się rodzinę i chcę móc ciągnąć przyczepę kempingową, łódź itp.

Przyglądałem się używanej Tribece, ale można uzyskać tylko około 200 mil / zbiornik!! Okropny przebieg, z tego co widziałem..
Podoba mi się również Tribeca. Rozmiar jest dla nas idealny - rzadko korzystamy z trzeciego rzędu, a kiedy to robimy, to na krótkie wypady z dziećmi z tyłu i dorosłymi w drugim rzędzie. Ale biorąc pod uwagę jego stosunkowo mały rozmiar, jest jeszcze bardziej żarłoczny na paliwo niż Pilot. Jak bardzo lubimy Legacy mojej żony, mam nadzieję, że przeprojektują go przed wymianą Pilota w 2013 roku. W przeciwnym razie przyjrzę się uważnie Fordowi (lub być może innemu Pilotowi, jeśli Honda zajmie się kilkoma skargami, które mam na obecny model).

#19 ·
Rok temu zamieniłem mojego Pilota na Tribecę. Średnio spalam 17,4 MPG na mojej mieszanej trasie do pracy. W moim Pilocie miałem podobne spalanie. Dużą wadą Tribeki jest to, że ma tylko 16-galonowy zbiornik paliwa!

Pod każdym innym względem Tribeca pasuje do mnie lepiej niż mój Pilot z 2007 roku. KOCHAM TO! Dużym minusem jest mały trzeci rząd siedzeń, ale nigdy nie planuję go używać. Nigdy nie miałem więcej niż 4 osoby w samochodzie. Najczęściej tylko 1.

#20 ·
Tęsknię za Subaru. Jakość jest znakomita... tak dobra jak Honda, z wyjątkiem tego, że Honda bardziej zachowuje swoją wartość! =) Zobaczymy w przyszłości... na razie planujemy kolejne dziecko w przyszłym roku, psa, przyczepę kempingową i dużo biwakujemy... potrzebujemy miejsca!

#21 ·
Na początek powiem, że jestem zagorzałym fanem Hondy. Uwielbiałem posiadać i jeździć Pilotem i Ridgeline. Moja żona jeździ 97 Subie Outback od 157 tys. mil. Mieszkamy w kraju lodu i śniegu. Napęd na cztery koła Subie po prostu miażdży w śniegu i lodzie w porównaniu do jazdy Hondą i Jeepem w naszym garażu do pracy. Subie jest bardziej responsywny i po prostu lepiej się czuje "osadzony" w śniegu i na mokrych drogach. Używamy najlepszych opon we wszystkich naszych pojazdach. Będzie jeździć tym samochodem Subie AWD, aż odpadną koła. Tylko moje $.02.

#22 ·
Mamy Hondę Pilot 4wd z 2003 roku i Subaru Impreza AWD z 2008 roku. Mieszkamy w górach na wysokości prawie 6000 stóp, a moja żona i ja dojeżdżamy do pracy w dół góry. Zawsze woli jeździć Subaru. Jest niższe, daje większą kontrolę na lodzie i śniegu, a tył nie wychodzi jak w naszym Pilot. Wyjazd z naszego podjazdu to inna historia... w głębokim śniegu Pilot jest zdecydowanie lepszy dzięki większym kołom, większemu prześwitowi i blokadzie VTM. Przynajmniej kiedy Subaru utknie, nie trzeba wiele, żeby go odblokować.

#23 ·
Ona prawie zawsze woli wziąć Suburu. Jest niższy, daje większą kontrolę na lodzie i śniegu, a tył nie wychodzi jak w naszym Pilot.
Jesteśmy wielbicielami Hondy i posiadamy Pilot z 2007 roku oraz Subaru Outback z 2005 roku. Opierając się na naszych doświadczeniach, zgadzamy się, że Subaru jest lepsze w najgorszych warunkach. Należy pamiętać, że opony robią ogromną różnicę.

Subaru ma kilka różnych systemów 4wd. Nasz przekazuje moc oddzielnie do kół po przekątnej (przód po stronie kierowcy/tył po stronie pasażera i odwrotnie). Brak kontroli trakcji. Początkowo był nerwowy - ale w tamtym roku Outback miał problem z tylnym ustawieniem, co wypychało tył podczas jazdy w śliskich warunkach. Po zdiagnozowaniu i naprawie był solidny na lodzie, śniegu, ubitym śniegu i błocie pośniegowym z oponami Nokian WRG2. Kiedy musieliśmy dostać się do szpitala w śniegu, wzięliśmy Subaru.

Pilot, obecnie na Mich. M+S2, jest nieco mniej stabilny. Częściowo jest to waga. Częściowo jest to wyżej położony środek ciężkości. Częściowo jest to system 4wd. Sprawdza się dobrze we wszystkich warunkach, z wyjątkiem najgorszej zimowej pogody w porównaniu do Subaru. Jeździmy naszym Pilotem na narty w strasznych warunkach i działa idealnie (w ten weekend: 13 stopni, ubity lód i śnieg, łańcuchy wymagane w przełęczy górskiej). Użyliśmy blokady VTM z kontrolą trakcji raz, aby wyjechać ze stoku po pół stopy śniegu. Żaden problem. Ale po prostu nie jest tak solidny jak Subaru, mimo że nasz Outback nie ma kontroli trakcji.

Powinienem dodać, że skupiłem się na jeździe zimą z powodu testu. Subaru sprawdza się bardzo dobrze na bardziej tradycyjnym terenie 4wd - dla nas są to górskie trasy w różnych warunkach. Nie zabrałbym go na teren Jeepa, gdzie potrzebujesz blokady mechanizmów różnicowych, ale dotrzymuje kroku terenowi, który mu rzucamy.

#24 ·
Pamiętam, że oglądałem inny film z systemem 4wd Hondy, w którym jedno koło było poza drogą. Nie pamiętam, czy to był Pilot czy CRV. System faktycznie się wyłączył, ponieważ tak ciężko pracował, aby dostarczyć moc do koła, które nie miało kontaktu z niczym (i eliminując moc do pozostałych kół). Rozwiązaniem jest wyłączenie kontroli trakcji. Niestety, nie mogę teraz zlokalizować tego filmu.

#25 ·
Właśnie dołączyłem do forum, ponieważ szukam używanych Pilotów; mam Odyseję z 03 roku. Potrzebuję (lub chcę) napędu na 4 koła do jazdy po plaży w Karolinie i wypraw po górskich drogach gruntowych w Zachodniej Wirginii - czy system VTM naprawdę mnie przez to przeprowadzi, czy tylko sprawi, że, jak powiedział kiedyś Garrison Keillor, utknę jeszcze dalej od drogi? Właśnie jeździłem 06 EX-L, 95 tys. mil, dobry stan, płynna jazda, silnik bez dziwnych dźwięków, ALE przy prędkości 65 mil/h+ na gładkiej nawierzchni, ciche, niewibrujące buczenie lub dudnienie - może dyferencjał - mechaniczne czy płyn? Proszę o wyjaśnienie.

#26 ·
Posiadam 05 Pilot i 06 Subaru Legacy. Kocham je oba i oba są bardzo sprawne w złą pogodę. Subie na pewno jest lepszy pod względem przebiegu i prowadzi się jak po szynach. Bardzo solidny i bardzo dobrze zbudowany, ale jest również niższy i ma znacznie mniej miejsca. Pilot ma prześwit i funkcję blokady VTM4, co jest świetne, gdy utkniesz. Jeśli nie potrzebujesz dodatkowej przestrzeni i w ogóle nie jeździsz w terenie, Subie powinien być w porządku. Będzie kosztował mniej w dłuższej perspektywie. Ponadto mój Pilot spalił ECM wkrótce po tym, jak kupiłem go nowego i zostawił mnie na lodzie (co zdaję sobie sprawę, że jest rzadkie). Mój Subie nigdy mnie nie zawiódł, chociaż potrzebował nowego łożyska przedniego koła. Subaru są moim zdaniem bardzo bezpieczne i niezawodne.

#27 ·
Naprawdę myślę, że porównujecie tu jabłka do pomarańczy. Subaru to SAMOCHÓD!! Znacznie niżej położony środek ciężkości i mam nadzieję, że waży mniej. Samochód prawie zawsze będzie się lepiej prowadził w warunkach śnieżnych ze względu na swój rozmiar. Wydaje się "przyklejony" do drogi ze względu na swoją masę i ponownie niżej położony środek ciężkości. Jedyny raz, kiedy Pilot może "czuć się" lepiej na śniegu, to gdy prześwit jest problemem. Mieliśmy jakiś czas temu 22 cale śniegu... próbowaliśmy CRV z pełnymi oponami zimowymi, utknęliśmy. Wyjęliśmy Pilota z oponami całorocznymi Firestone i odjechaliśmy.

Bardziej jestem fanem Realtime CRV, ponieważ nie ma głupiego komputera, który nadpisuje prostą mechaniczną operację. Pilot denerwuje mnie, gdy zamienia prostą sytuację "włącz, wygrzeb mnie" w skomplikowany, zdezorientowany momentem obrotowym bałagan.

#28 · (Edited)
Ze względu na powiększającą się rodzinę, w zeszłym roku przeszedłem z Outbacka 3.0R z 2006 roku na Pilot EX-L z 2006 roku. Oba bezpieczne, niezawodne, świetna odsprzedaż i mogą pokonywać drogi US Forest Service do szlaków. Pilot radzi sobie wystarczająco dobrze i jest świetnym rodzinnym transporterem, ale Outback miał lepsze prowadzenie i trakcję... o wiele bardziej samochód dla kierowcy. W deszczu i śniegu mogę łatwiej wpaść w poślizg na Pilocie, nawet z kontrolą trakcji, niż na Outbacku bez kontroli trakcji. (Nowe Outbacki mają kontrolę trakcji, nawiasem mówiąc.) Założyłem nawet te same opony Nokian WRG2 do obu pojazdów. Oba pojazdy miały bardzo podobne parametry mocy i momentu obrotowego, ale Pilot był gdzieś ponad 800 funtów cięższy.

Dodam również, że - ku mojemu zaskoczeniu - prześwit Outbacka jest większy niż Pilota, przynajmniej kiedy porównywałem modele z '06 roku. (Oba zostały od tego czasu przeprojektowane.) Jestem prawie pewien, że Pilot ma lepsze kąty natarcia/zejścia.

Dla tych, którzy lubią robić swoje badania, Subaru faktycznie używa 3 różnych systemów AWD w swoich pojazdach, chociaż wszystkie są Symmetrical AWD. Miałem zarówno standardowy system z napędem na przednie koła, jak i system VTD z napędem na tylne koła i oba działały dobrze... system VTD z napędem na tylne koła w połączeniu z silnikiem 6-cylindrowym był jednak spektakularny, zarówno pod względem trakcji, jak i czynników zabawy.
Oto informacje prosto od Subaru na temat ich 3 systemów: SUBARU | Subaru Technology | Symmetrical AWD

#29 ·
Mieszkam w Górach Skalistych na wysokości 8500 stóp z modelem EX z 2005 roku z przebiegiem 150 tys. mil.

Zimą używam opon Michelin Latitude X-Ice Xi2 (Studless Ice) i sprawdzają się całkiem dobrze.

To kraj Subaru i większość mieszkańców przysięga na nie (rzadko przeciwko nim). ;)

System VTM-4 w modelu Pilot byłby znacznie bardziej przydatny, gdyby obsługiwał biegi D3/D4.

Moim następnym samochodem będzie prawdopodobnie Subaru (Forester/Tribeca), chyba że przyszłe modele Pilot przyjmą nowy system napędu na 4 koła MDX.

Mam nadzieję na hybrydowy SUV Subaru/Honda w świetle przyszłych kosztów ropy naftowej.

Zgadzam się, że wyższy środek ciężkości znacząco wpływa na porównanie systemów 4wd w SUV-ach Hondy, SUV-ach Subaru i samochodach Subaru.:cool:

#31 ·
Obecnie posiadam Subaru Forester z 2004 roku i Hondę Pilot z 2006 roku, a mój mąż ma Forestera z 2006 roku. Wcześniej posiadałem kombi Subaru Legacy z 2000 roku, które sprzedałem znajomemu i które teraz ma przejechane ponad 200 000 mil. Najlepszy napęd na cztery koła z całej grupy ma Legacy Wagon. Wszystkie działają dobrze, ale ten Legacy był jak klej na złych drogach, śniegu i lodzie.
Pilot stał się znacznie lepszym pojazdem na złą pogodę, kiedy przeszedłem na opony Cross Terrain. Dowiedziałbym się, czego jeszcze potrzebujesz w pojeździe. Pilot jest znacznie większy i mocniejszy, ale będzie miał gorsze zużycie paliwa. Przetestuj również Forestery, nie są tak wygodne jak samochód lub Pilot. Naprawdę porównywanie jabłek i pomarańczy. Forester jest bardziej porównywalny do CRV lub RAV4.

#32 ·
Dwie śnieżyce w ciągu 3 miesięcy, pierwsza 20+ cali, a ostatnia 18+ cali, a mój Honda Pilot EXL z 2004 roku przejechał przez nieodśnieżony śnieg. Musiałem wyruszyć w drogę podczas obu burz, dodatkowo mniejsze ulice nie były odśnieżane, mokry, ciężki, lepki śnieg i udało mi się dotrzeć tam, gdzie chciałem, bez problemu, nie musząc włączać systemu VTM 4wd. Nigdy nie jeździłem Subaru, ale słyszałem wiele wspaniałych rzeczy na temat tego pojazdu, ale podczas tych dwóch zamieci przekonałem się, że mój Pilot jest z pewnością bestią i uspokaja mnie, gdy ja lub moja żona jedziemy przez śnieżycę z czwórką naszych dzieci na pokładzie. To nasz pierwszy pojazd z napędem na wszystkie koła/4WD/jakkolwiek naprawdę nazywasz ten system w naszym Pilocie i jeśli istnieją lepsze systemy AWD/4WD, z pewnością dostałem okazję za to, co zapłaciłem za mojego Pilota.

#33 ·
Dwie śnieżyce w ciągu 3 miesięcy, pierwsza 20+ cali, a ostatnia 18+ cali i mój 2004 Honda Pilot EXL przejechał przez nieodśnieżony śnieg. Musiałem wyruszyć w drogę podczas obu burz, dodatkowo mniejsze ulice nie były odśnieżane, mokry, ciężki, lepki śnieg i udało mi się dotrzeć tam, gdzie chciałem, bez problemu, nie musząc włączać systemu VTM 4wd. Nigdy nie jeździłem Subaru, ale słyszałem wiele wspaniałych rzeczy na temat tego pojazdu, ale dowiedziałem się podczas tych dwóch zamieci, że mój Pilot jest z pewnością bestią i uspokaja mnie, gdy ja lub moja żona jedziemy przez śnieżycę z czwórką naszych dzieci na pokładzie. To nasz pierwszy pojazd z AWD/4WD/cokolwiek naprawdę nazywasz tym systemem w naszym Pilocie i jeśli istnieją lepsze systemy AWD/4WD, z pewnością dostałem okazję za to, co zapłaciłem za mojego Pilota.
Tylko szybka uwaga, ponieważ myślę, że możesz trochę źle rozumieć system. VTM-4 jest włączony *zawsze*. Załączy tylne koła podczas przyspieszania ze startu i podczas jazdy, a także załączy je, gdy koła się ślizgają. Kontrola, którą widzisz na desce rozdzielczej, może być myląca. Wyświetla się "VTM-4 LOCK", co dokładnie mówi - stosuje moment obrotowy z przodu i z tyłu równo (niekoniecznie dobra rzecz w zależności od warunków) i działa tylko poniżej 17 MPH i w pozycjach selektora 1 i 2. Jest używany tylko w warunkach całkowitego UTKWIENIA.