Honda Pilot - Honda Pilot Forums banner

EXL Battery FLA do AGM

10K views 31 replies 13 participants last post by  Troy812  
#1 ·
Roczny akumulator AC Delco w moim EXL z 2016 roku przecieka od góry i robi bałagan. Pomiar napięcia na biegu jałowym i przy 2000 obr/min wydaje się normalny i wynosi 14,35 V. Myślę o wypróbowaniu akumulatora AGM. Czy to nie byłby dobry pomysł, skoro OEM to FLA? Nie chcę tworzyć więcej problemów. Dzięki za radę.

#4 ·
Cześć Abyen, Nie zapomnij, że po wyjęciu akumulatora należy bardzo dobrze wyczyścić obszar sodą oczyszczoną i wodą. Zneutralizuje to kwas, który wyciekł z akumulatora. Może być konieczne wyciągnięcie tacy akumulatora. Zapobiegnie to rdzewieniu komory silnika.

Skoro mowa o akumulatorach, czy ktoś używał Optima Yellow Top w swoim Pilot? Kilka lat temu używałem Red Top w moim Tacoma. Czy jakość zmieniła się na lepsze czy gorsze?

#5 ·
Jeśli Twój EX nie był wyposażony w akumulator AGM, nie umieściłbym go w nim, chyba że pojazd jest do tego przeznaczony. Akumulatory AGM ładują się inaczej niż akumulatory kwasowo-ołowiowe i jeśli Twój system ładowania nie jest do tego przeznaczony, możesz skrócić potencjalną żywotność akumulatora. To ten sam powód, dla którego nowoczesne ładowarki do akumulatorów mają różne ustawienia dla akumulatorów kwasowo-ołowiowych i akumulatorów AGM.

Osobiście, gdybym miał roczny akumulator AC Delco, oddałbym go i otrzymał zwrot pieniędzy lub nowy akumulator. Sprawdziłbym również system ładowania. Jeśli w akumulatorze nie ma pęknięcia, może nie przecieka, ale raczej odpowietrza się, ponieważ staje się zbyt gorący.

#6 ·
Jeśli Twój EX nie był wyposażony w AGM, nie włożyłbym go do niego, chyba że pojazd jest do tego przeznaczony. Akumulatory AGM ładują się inaczej niż akumulatory kwasowo-ołowiowe i jeśli Twój system ładowania nie jest do tego przeznaczony, możesz skrócić potencjalną żywotność akumulatora. To ten sam powód, dla którego nowoczesne ładowarki do akumulatorów mają różne ustawienia dla akumulatorów kwasowo-ołowiowych i akumulatorów AGM.

Osobiście, gdybym miał roczny akumulator AC Delco, oddałbym go i otrzymał zwrot pieniędzy lub nowy akumulator. Sprawdziłbym również system ładowania. Jeśli w akumulatorze nie ma pęknięcia, może nie przeciekać, ale raczej odpowietrzać się, ponieważ staje się zbyt gorący.
Myślałem, że @dr bob wspomniał, że alternator również może mieć skróconą żywotność z powodu akumulatora AGM?

#9 ·
Zazwyczaj używam AGM, gdy wymieniam akumulatory. Miałem znacznie mniej problemów z korozją, czy to z powodu odpowietrzania, czy czegokolwiek innego. Właśnie musiałem w pełni naładować pilota. Ma 30 tys. km przebiegu i w listopadzie będzie miał 3 lata. Nikt się do tego nie przyznaje, ale ktoś uderzył w lampkę do czytania w drugim rzędzie, może to pies? Moja żona powiedziała, że dzień wcześniej wydawało się, że odpala trochę wolniej, ale nic nie powiedziała. Zamiast tego obudziła mnie w środku nocy, żeby powiedzieć, że ciężarówka nie chce odpalić (18:00 dla mnie to jak 3:00 dla ludzi, którzy pracują na zmiany dzienne). Nic nie reagowało, ledwie bardzo słabe żółte migotanie przednich lampek do czytania, gdy drzwi zostały otwarte. Klapa tylna nawet się nie odblokowała (gdzie są twoje kable rozruchowe lub przenośny rozrusznik?). Tak, to SUV i można się do niego wślizgnąć, ale i tak jest do bani. Przetestowałem akumulator i spadł do 6,2 V 😱. Nic więcej nie dotykałem i podłączyłem ładowarkę CTEK i zajrzałem do samochodu po około 5 minutach. Lampka do czytania w drugim rzędzie świeciła jasno. Naładowałem go do pełna i przetestowałem po około 36 godzinach postoju. 12,7 V, 680 CCA, test na 100%. Będę sprawdzał losowo.

• Like
Reactions: cintocrunch
#10 ·
Zazwyczaj dostaję AGM, kiedy wymieniam akumulatory. Miałem znacznie mniej problemów z korozją między odpowietrzaniem czy czymkolwiek innym.

Musiałem właśnie w pełni naładować pilota. Ma 30 tys. km przebiegu i w listopadzie będzie miał 3 lata. Nikt się do tego nie przyznaje, ale ktoś uderzył w lampkę do czytania z 2 rzędu, może zrobił to pies? Moja żona powiedziała, że dzień wcześniej wydawało się, że odpala trochę wolniej, ale nic nie powiedziała. Zamiast tego obudziła mnie w środku snu, żeby powiedzieć, że ciężarówka nie chce odpalić (18:00 dla mnie to jak 3:00 dla ludzi, którzy pracują na zmiany dzienne). Nic nie reagowało, ledwie bardzo słabe żółte migotanie przednich lampek do czytania, gdy drzwi były otwarte. Tylna klapa nawet się nie odblokowała (gdzie są twoje kable rozruchowe lub przenośny rozrusznik?). Tak, to SUV i można się do niego wślizgnąć, ale i tak jest do bani.

Przetestowałem akumulator i spadł do 6,2 V 😱. Nic więcej nie dotykałem i podłączyłem ładowarkę CTEK i zajrzałem do samochodu po około 5 minutach. Lampka do czytania z 2 rzędu świeciła jasno.

Naładowałem go do pełna i przetestowałem po około 36 godzinach postoju. 12,7 V, 680 CCA, test przy 100%. Będę sprawdzał losowo.
Mam nadzieję, że złapałeś to, zanim zabiło komórkę!

Ciekawostka, w niektórych pojazdach, gdy akumulator spadnie tak nisko, tylna klapa z elektrycznym zamkiem się nie odblokuje. Trzymanie zestawu rozruchowego w schowku z tyłu jest prawdziwym utrapieniem, gdy akumulator się rozładuje.

#13 ·
Mam oryginalny akumulator w moim Pilot z 2017 roku, wszystko było dobrze do wczoraj. Poszedłem do kościoła i nie było żadnego problemu, po kościele postanowiłem pójść na zakupy spożywcze i nie odpalił po zakupach spożywczych, w ogóle nie było oznak słabego akumulatora, co było dziwne. Odpaliłem z kabli i pojechałem do domu, zrobiłem szybki test i sprawdziłem, że tylko akumulator był uszkodzony. Ponieważ jest to oryginalny akumulator i ma ponad 4 lata, już się opłacił. Miałem zamiar iść do Costco lub BJ po akumulator Interstate za około 120 dolarów, ale kiedy zadzwoniłem, aby sprawdzić dostępność, ani BJ, ani Costco nie potrafili mi powiedzieć, nie chciałem tracić czasu na chodzenie tam tylko po to, żeby stwierdzić, że nie ma w magazynie (z moim szczęściem, jestem pewien, że tak by się stało), zrobiłem szybkie rozeznanie i znalazłem akumulator Home Depot Exide za 109 dolarów, a jeśli zapiszesz się do newslettera z telefonem komórkowym, otrzymasz kupon rabatowy 10 dolarów. Udało mi się sprawdzić dostępność online i poszedłem dalej.
Akumulator pasował idealnie i miał 3 lata gwarancji wymiany (Costco i BJ Interstate miały tylko 30 miesięcy), wcale nieźle.

#17 ·
Myślę, że agm jest wymagane dla nowszych pilotów (2016+). Właśnie dzisiaj wymieniłem akumulator w moim 2016. Dealer policzył mi 249 $ za montaż, a mieliśmy kupon o wartości 20 $, nieźle.
Zależy od modelu. Pojazdy z funkcją Auto Idle Stop używają AGM. Nie wszystkie modele są wyposażone w funkcję Auto Idle Stop.

#30 ·
Więc mój syn szykował się do jazdy na nartach i ponownie zaświeciła się kontrolka ostrzegawcza. Poszedłem sprawdzić i miało 12,2 V i 580 CCA. Poszedłem do Costco i kupiłem zwykły zalany Interstate H6 za 124 dolary z podatkiem (+15 dolarów kaucji). Podłączyłem moją ładowarkę CTEK do zacisku w skrzynce bezpieczników, który idzie prosto do akumulatora i punktu uziemienia i ustawiłem ją na zasilanie, żeby nie stracić żadnych informacji. PSA: nadal będziesz miał napięcie na kablach akumulatora, jeśli to zrobisz. Nigdy nie dostałem żadnej z wersji wtyczek OBD2, ale niektóre, które widziałem, potrzebują drugiego akumulatora do podłączenia. Wyjąłem stary akumulator, najtrudniejszą częścią był ten klips, który przechodzi nad słupkiem mocującym, wyczyściłem cały brud i piasek i zainstalowałem nowy. Nowy przy teście przed instalacją miał 12,7 V i 900 CCA.

TERAZ problem - nowy akumulator jest w środku, pojechałem zwrócić kaucję, zatankować i kilka rzeczy na jego wycieczkę, około 20 minut i 2 rozruchy. Wychodzę z ostatniego przystanku i świeci się ostrzeżenie o niskim poziomie naładowania akumulatora! Sprawdzam rzeczy i mam 12,3 V i 740 CCA. Działający ładuje przy 14,2 V, nie mam pojęcia o amperach, jeśli alternator ma uszkodzoną diodę. Poszedłem do Hondy i im pokazałem. 2 doradców serwisowych powiedziało, że nigdy wcześniej nie widzieli tego komunikatu.

Teraz, aby dodać do dziwności i odtworzyć, aby może pomóc technikowi. Jeśli wsiądziesz, naciśniesz hamulec i uruchomisz samochód, brak komunikatu, uruchamia się od razu, kręci normalnie. Jeśli wsiądziesz i włączysz kluczyk BEZ naciskania hamulca, tylko zapłon, pojawia się komunikat ostrzegawczy. Naciśnij hamulec i ponownie uruchom, uruchamia się od razu.

Mam pożyczonego CRV, Pilot czeka na diagnozę, mój syn wziął zamiast tego swojego Kia Forte na narty. Honda wykona akcje serwisowe oprogramowania maski i radia, gdy tam będzie. Zauważyłem również lekkie sączenie się wilgoci ze skrzyni biegów przy obudowie przy środkowych śrubach, więc to jest na liście. 39 miesięcy, 36 519 mil. :(

• Wow
Reactions: Nail Grease
#31 ·
Umieszczę tę samą odpowiedź w kilku wątkach dotyczących akumulatorów, aby inni mogli szukać w przyszłości.

Więc dealer powiedział, że Pilot został naprawiony, a aktualizacja oprogramowania rozwiązała problem i naładowali 5-dniowy akumulator, aby upewnić się, że nie ma problemów. Ja - w mojej głowie "OK, jasne, ale dam szansę" "trochę się cieszę, że kupiłem tę Honda Care od Hyannis".

Kiedy stoi na pasie serwisowym do odbioru, uruchamiam go, zdejmuję nogę z hamulca, włączam zapłon, ostrzeżenie o niskim poziomie naładowania akumulatora. Wracam do doradcy, uśmiechając się ładnie i mówię, że nie jest naprawiony. Wychodzą, potwierdzają i zabierają go z powrotem do warsztatu. Potem wrócili po 15 minutach i powiedzieli, że zresetowali czujnik akumulatora (nie jestem pewien, jak to robią) ORAZ że zamówili nowy czujnik akumulatora, wróć w sobotę na szybką wymianę, ale komunikat powinien zniknąć i pozostać wyłączony, ale informuj ich na bieżąco. Nie wiem, czy lepiej pozwolić żonie jeździć na krótką wycieczkę i monitorować, czy moją dłuższą podróż do pracy i monitorować. Skończy się z nią, więc to chyba najlepszy sposób.

Wróciłem do domu 10 minut później i spróbowałem tego samego scenariusza i żadnych lampek ostrzegawczych. Zrobiłem test pojemności i mam 12,8 V i 750 CCA i 14,2 V podczas pracy, więc dobrze w tym momencie. Chyba aktualizacja oprogramowania nie była odpowiedzią :rolleyes: ? Bądź na bieżąco...

W międzyczasie po prostu upewniam się, że przenośny zestaw rozruchowy GooLoo jest naładowany i zamówiłem kilka ładowarek USB z woltomierzem Daltonganga, aby łatwiej to kontrolować. Potrzebuję kilku uchwytów przełączników kołyskowych do innych samochodów, do których podłączone są moje telefony.