Więc mój syn szykował się do jazdy na nartach i ponownie zaświeciła się kontrolka ostrzegawcza. Poszedłem sprawdzić i miało 12,2 V i 580 CCA. Poszedłem do Costco i kupiłem zwykły zalany Interstate H6 za 124 dolary z podatkiem (+15 dolarów kaucji). Podłączyłem moją ładowarkę CTEK do zacisku w skrzynce bezpieczników, który idzie prosto do akumulatora i punktu uziemienia i ustawiłem ją na zasilanie, żeby nie stracić żadnych informacji. PSA: nadal będziesz miał napięcie na kablach akumulatora, jeśli to zrobisz. Nigdy nie dostałem żadnej z wersji wtyczek OBD2, ale niektóre, które widziałem, potrzebują drugiego akumulatora do podłączenia. Wyjąłem stary akumulator, najtrudniejszą częścią był ten klips, który przechodzi nad słupkiem mocującym, wyczyściłem cały brud i piasek i zainstalowałem nowy. Nowy przy teście przed instalacją miał 12,7 V i 900 CCA.
TERAZ problem - nowy akumulator jest w środku, pojechałem zwrócić kaucję, zatankować i kilka rzeczy na jego wycieczkę, około 20 minut i 2 rozruchy. Wychodzę z ostatniego przystanku i świeci się ostrzeżenie o niskim poziomie naładowania akumulatora! Sprawdzam rzeczy i mam 12,3 V i 740 CCA. Działający ładuje przy 14,2 V, nie mam pojęcia o amperach, jeśli alternator ma uszkodzoną diodę. Poszedłem do Hondy i im pokazałem. 2 doradców serwisowych powiedziało, że nigdy wcześniej nie widzieli tego komunikatu.
Teraz, aby dodać do dziwności i odtworzyć, aby może pomóc technikowi. Jeśli wsiądziesz, naciśniesz hamulec i uruchomisz samochód, brak komunikatu, uruchamia się od razu, kręci normalnie. Jeśli wsiądziesz i włączysz kluczyk BEZ naciskania hamulca, tylko zapłon, pojawia się komunikat ostrzegawczy. Naciśnij hamulec i ponownie uruchom, uruchamia się od razu.
Mam pożyczonego CRV, Pilot czeka na diagnozę, mój syn wziął zamiast tego swojego Kia Forte na narty. Honda wykona akcje serwisowe oprogramowania maski i radia, gdy tam będzie. Zauważyłem również lekkie sączenie się wilgoci ze skrzyni biegów przy obudowie przy środkowych śrubach, więc to jest na liście. 39 miesięcy, 36 519 mil.