Honda Pilot - Honda Pilot Forums banner

Uciążliwość tempomatu

1.6K views 12 replies 11 participants last post by  Humayraykinaon  
#1 ·
Mam Transport z 2024 roku i uwielbiam go. Byliśmy nim na kilku wycieczkach. Zauważyłem, że kiedy mam włączony tempomat, zwalnia on przed pojazdem, który zjeżdża z autostrady. Nie zdarzyło mi się to w innych samochodach i jest to dość irytujące. Pojazd zjeżdżający z autostrady jest bezpiecznie poza moim obszarem, ale muszę przyspieszyć, aby utrzymać prędkość. Czy ktoś może podzielić się rozwiązaniem?

#5 ·
Dzieje się tak przy różnych okazjach. Chociaż system jest bardzo inteligentny, zbliżając się do zjazdu, pojazd nie jest pewien, czy zamierzamy jechać prosto, czy zjechać. Z tego powodu dokonuje "bezpieczniejszego" wyboru, czyli dopasowuje prędkość pojazdu zjeżdżającego. Po przejechaniu 30 tysięcy mil moim Pilotem TS z 2023 roku, po prostu to przewiduję i przełączam na tryb manualny w tych sytuacjach. Poza tym uwielbiam adaptacyjny tempomat podczas długich podróży. Zgadzam się również, że większy odstęp zmniejsza skutki tego, lub można również skręcić nieco bardziej w lewo na zjeździe i zwykle samochód szybciej to rozgryza.

#6 ·
Gdy tempomat jest włączony, ale nieużywany, naciśnij i przytrzymaj przycisk odległości od poprzedzającego pojazdu, aby przełączyć się na preferowany tryb tempomatu. Nie ma idealnego adaptacyjnego tempomatu. Przełącz na zwykły tempomat, jeśli wolisz.