Honda Pilot - Honda Pilot Forums banner
21 - 32 of 32 Posts
Według mojego mechanika komunikat ostrzegawczy "sprawdź korek wlewu paliwa" zniknie, gdy komputer uruchomi się i przejdzie następny test. Test ten wystąpi tylko wtedy, gdy w zbiorniku będzie od 1/2 do 3/4 paliwa, a temperatura robocza będzie wynosić od 70 do 80 stopni, czyli co najmniej 10 stopni mniej niż temperatura zewnętrzna.

Zasadniczo rada zamieszczona w tym wątku jest trafna. To bardziej uciążliwość niż cokolwiek innego, ale nie ma się czym martwić, chyba że pojawi się przerażająca "lampka kontrolna silnika". Komunikat "sprawdź korek wlewu paliwa" powinien zniknąć sam. U mnie zniknął po 2 tygodniach.

'Sprawdź korek wlewu paliwa' migało dzisiaj

Mam 2800 mil na moim 2006 roku. Kontrolka 'sprawdź korek wlewu paliwa' migała dzisiaj i po zresetowaniu nadal miga przy każdym uruchomieniu pojazdu. To pierwszy raz w prawie 100 000 milach i 2 Hondach Pilot, kiedy miałem problem z Pilotem. Korek nigdy nie był luźny, więc to usterka. Nie zabiorę go do dealera, ponieważ odmawiam pozwolenia tym ludziom dotykać mojej ciężarówki. Będę obserwował sytuację i zobaczę, czy uda mi się to samemu rozgryźć.

Też byłem dość zaniepokojony, kiedy otrzymałem komunikat CHECK FUEL CAP - trwał prawie 2 tygodnie i 2 tankowania. Ale komunikat zniknął, tak jak radził mój mechanik. Jak tylko warunki będą optymalne (i bez żadnych prawdziwych problemów), Twój komunikat również zniknie. Minęło kilka miesięcy i żaden taki komunikat nigdy nie powrócił.

To mi się niedawno przydarzyło. Postępowałem zgodnie z instrukcjami w instrukcji obsługi, aby usunąć komunikat, ale to nie rozwiązało problemu. Po około 2 tygodniach i 2 tankowaniach problem zniknął. Nie trzeba dodawać, że kilka razy sprawdzałem korek wlewu paliwa, kliknąłem go 4 razy i po prostu czekałem, aż sam się wyczyści. Nie warto wspominać o tym dealerowi, chyba że nigdy nie zniknie.

HA! :D

Otrzymaliśmy ten błąd dzisiaj po raz pierwszy. Dobry wątek. Teraz wiemy, że możemy go zignorować na kilka tygodni.

Błąd ZERUJE się, ale nie przez przytrzymanie przycisku reset. Wystarczy go nacisnąć na kilka sekund i puścić. Wyświetlacz wraca do normy.

Moja żona ma samochód Pilot z 2005 roku. Ostatnio zapaliła się kontrolka "Sprawdź korek wlewu paliwa", więc dokręciłem korek o 3 kliknięcia i czekałem 3 dni. Kontrolka ostrzegawcza nadal się świeciła. Zauważyłem jednak, że na desce rozdzielczej nie było kontrolki MIL. Postanowiłem kupić nowy korek wlewu paliwa, ponieważ uznałem, że 21 dolarów to dość tanie rozwiązanie jako "pierwszy krok" w rozwiązaniu tego problemu. Założyłem nowy korek i czekałem 5 dni. Kontrolka "Sprawdź korek wlewu paliwa" nadal zapalała się za każdym razem, gdy próbowaliśmy uruchomić samochód Pilot. Moja żona zauważyła, że możemy przełączać się przyciskiem licznika kilometrów / temperatury zewnętrznej i zobaczyć ostrzeżenie "Sprawdź korek wlewu paliwa" w dowolnym momencie po uruchomieniu samochodu Pilot. W rzeczywistości nie było ono resetowane za każdym razem, gdy naciskaliśmy przycisk licznika kilometrów - po prostu przechodziło "z oczu, z serca".

Ja również przeczytałem instrukcję obsługi samochodu Pilot i zauważyłem, że kontrolka MIL gaśnie po 3 dniach. Nasza kontrolka MIL w tym przypadku nigdy się nie zapaliła! Instrukcja nie mówi, że ostrzeżenie "Sprawdź korek wlewu paliwa" gaśnie po 3 dniach normalnej jazdy, tylko kontrolka MIL (może mamy to założyć). Postanowiłem, że te dwa ostrzeżenia powinny być "połączone", więc POLUZOWAŁEM korek wlewu paliwa, aż znajdował się tylko na szyjce wlewu paliwa, przejechałem 1/10 mili i wymusiłem włączenie kontrolki MIL, ponieważ korek wlewu paliwa był oczywiście luźny (uznałem, że to nie gorzej niż zapomnienie o ponownym założeniu go na stacji benzynowej). Wróciłem do korka wlewu paliwa, a następnie dokręciłem go o 3 kliknięcia. Kontrolka ostrzegawcza "Sprawdź korek wlewu paliwa" ZRESETOWAŁA się i zgasła w ciągu pół mili jazdy (przełączyłem przycisk licznika kilometrów i kontrolka ostrzegawcza "Sprawdź korek wlewu paliwa" zniknęła). Następnie czekałem 3 dni normalnej jazdy i kontrolka MIL zresetowała się. Nie mamy już żadnych problemów po 2 tygodniach normalnej jazdy.

Właśnie zrobiłem to, co powiedział krhowl powyżej i zadziałało.

1. Poluzuj korek tak, aby spoczywał na szyjce wlewu paliwa i zamknij klapkę wlewu paliwa.
2. Jeździć, aż na desce rozdzielczej pojawi się MIL (kwadratowy żółto-pomarańczowy symbol).
3. Zatrzymaj pojazd i wyłącz go. Dokręć korek wlewu paliwa (4 obroty).
4. Uruchom pojazd i jedź. Komunikat Sprawdź korek wlewu paliwa zniknie (ostatecznie).
5. MIL pozostanie włączony przez około 3 dni i zniknie później.

Sprawdź korek wlewu paliwa

No więc dostałem to dzisiaj. Na początku myślę: "Co teraz? Co do :cursin:"

Sprawdzam korek wlewu paliwa, oczywiście, i jest ładnie dokręcony. W każdym razie, zwykle bardzo dbam o korek wlewu paliwa. :nerd:

Uruchamiam ponownie Pilot, a komunikat wciąż tam jest, więc wyłączam silnik, całkowicie zdejmuję korek wlewu paliwa, a następnie zakładam go ponownie, dając mu moje charakterystyczne, retencyjne 4 do 6 kliknięć. Uruchamiam silnik, komunikat wciąż tam jest. Dla pewności powtarzam procedurę. Wciąż "Sprawdź korek wlewu paliwa". :confused:

W drodze do domu widzę, że mogę usunąć komunikat, naciskając przycisk resetowania licznika kilometrów, ale w rzeczywistości szybko zdaję sobie sprawę, że przewijam wyświetlacze i wraca do komunikatu. :frown:

Po powrocie do domu sprawdzam mojego dobrego przyjaciela Piloteers.org i widzę, że to (a przynajmniej było) dość powszechny problem: irytujący, nieco losowy i w większości nieuzasadniony :bangh:, ale ostatecznie zwykle nieszkodliwy. :rolleyes:

Notuję procedurę(y), których niektórzy w tym i innych wątkach na ten temat używali do usunięcia komunikatu, a kiedy uruchamiam ponownie Pilot kilka godzin później, komunikat już zniknął. :smile:

Tak, ale na jak długo? Dla tych z was, którzy to mieli, czy to coś, co wciąż wraca, jak bezpańskie kocię, któremu dałeś spodek mleka, czy opryszczka?

Zrobiłem to i oto, czego się dowiedziałem..
1. Nie rób 3 kliknięć, zrób ich więcej...
2. Kontrolka silnika gaśnie po pewnym czasie (w instrukcji jest napisane po jakim czasie)
Mój jest teraz oczywiście zresetowany. Żadnego światła na desce rozdzielczej. Po prostu odłączyłem ujemny kabel akumulatora na co najmniej 25 minut--------Światło nie wróciło. Mój pojazd to 2003 taurus single OHV v6 ------- ford taurus. Marka i model prawdopodobnie nie mają z tym nic wspólnego----------technika jest tym, co oczywiście działa!!!!

21 - 32 of 32 Posts