Honda Pilot - Honda Pilot Forums banner

Sprawdź korek wlewu paliwa - Komunikat o błędzie 2012 Pilot

63K views 12 replies 10 participants last post by  Brolan  
#1 ·
Zacząłem otrzymywać ten komunikat o błędzie dzisiaj. [Check Fuel Cap]
Tak - zawsze dokręcam korek, aż usłyszę jedno kliknięcie
Wczoraj zatankowałem swój zbiornik paliwa.

Zauważyłem również, że za każdym razem, gdy napełniam zbiornik, słyszę straszny szum wody/dźwięk bieżącej wody. To naprawdę denerwujące. I nie znika, dopóki paliwo nie osiągnie ¾ znaków.

Czy ktoś już tego doświadczył? Naprawdę nie mam czasu na wizyty w dziale serwisowym.

Właśnie zrobiłem serwis A1 w College Park Honda. Teraz przyspieszenie i przyspieszenie to prędkość żółwia.

#2 ·
Wyłącz samochód, otwórz korek wlewu paliwa, zamknij korek wlewu paliwa i uruchom samochód. Wiadomość powinna wtedy zniknąć. Czasami potrzeba kilku uruchomień/kilku dni, aby wiadomość zniknęła.

Też mam ten szumiący dźwięk... ale się tym nie martwię. Po prostu nie dopełniaj baku.

Mam nadzieję, że to pomoże.

#3 ·
Zacząłem otrzymywać ten komunikat o błędzie dzisiaj. [Check Fuel Cap]
Tak - zawsze dokręcam korek, aż usłyszę jedno kliknięcie
Wczoraj zatankowałem swój zbiornik paliwa.

Zauważyłem również, że za każdym razem, gdy napełniam zbiornik, słyszę straszny szum wody/dźwięk bieżącej wody. To naprawdę denerwujące. I nie znika, dopóki gaz nie osiągnie ¾ znaku.

Czy ktoś doświadczył tego wcześniej? Naprawdę nie mam czasu na wizyty w dziale serwisowym.

Właśnie zrobiłem serwis A1 w College Park Honda. Teraz przyspieszenie i podnoszenie to prędkość żółwia.
w instrukcji obsługi mojego starego '09 (jeszcze nie przeczytałem w pełni '12) napisano, aby wykonać co najmniej 3 kliknięcia, w przeciwnym razie zaświeci się kontrolka silnika....

Wyłącz samochód. Otwórz korek wlewu paliwa. Załóż go ponownie na 3 kliknięcia. Następnie uruchom ponownie silnik.

jestem pewien, że to jest w instrukcji obsługi 12....

#5 ·
Zdejmowanie/zakładanie korka wlewu paliwa i więcej kliknięć może pomóc, ale wątpię. Może to być jednorazowa usterka i jeśli problem już nie występuje, powinien się zresetować, ale zajmie to kilka cykli start/stop, zanim to zrobi.

Zakładając, że te proste rzeczy nie działają, prawdopodobnie masz wyciek gdzieś w układzie parowania paliwa w zbiorniku. Jest to objęte gwarancją, więc nie zawracałbym sobie tym głowy - niech naprawi to dealer.

Myślę, że szum paliwa to dobrze znany drażniący element i norma, ale być może coś jest nie tak z twoim - zależy to od tego, jak źle jest. Wątpię, aby było to związane ze światłem kontrolnym korka, które dostajesz. Ponownie, coś do omówienia z dealerem.

- Mark

#7 ·
Zdejmowanie/zakładanie korka wlewu paliwa i wykonywanie większej liczby kliknięć może pomóc, ale wątpię. Może to być jednorazowa usterka i jeśli problem już nie występuje, powinien się zresetować, ale zajmie to kilka cykli uruchamiania/zatrzymywania, zanim to nastąpi.

Zakładając, że te proste rzeczy nie działają, prawdopodobnie masz gdzieś wyciek w układzie parowania paliwa w zbiorniku paliwa. Jest to objęte gwarancją, więc nie zawracałbym sobie tym głowy - niech naprawi to dealer.

Myślę, że szum paliwa jest dobrze znanym drażniącym czynnikiem i jest na porządku dziennym, ale być może coś jest nie tak z twoim - zależy to od tego, jak źle jest. Wątpię, aby było to związane ze światłem kontrolnym korka, które otrzymujesz. Ponownie, coś do omówienia z dealerem.

- Mark
Dzięki za wszystkie przydatne informacje zwrotne. Otworzyłem i ponownie dokręciłem korek wlewu paliwa jednym kliknięciem.
Wiadomość zniknęła po pierwszym dniu. Zawsze dokręcałem jednym kliknięciem od października 2011 roku.
Podejrzewam, że będzie to powszechny problem podobny do 2006 Pilot .

Przestanę też uzupełniać paliwo.

#9 ·
Miałem ten sam błąd dzisiaj. Próbowałem rzeczy wymienionych tutaj i nic. Jeździłem nim tylko do Starbucks i z powrotem dzisiaj, mam nadzieję, że kilka kolejnych cykli i sam się wyczyści. Zatankowałem 3 dni temu, więc wiem, że to nie to??? Dziwne.
Zgadzam się z tobą. To będzie problem na dłuższą metę.

Zawsze dokręcam korek, aż usłyszę kliknięcie. Honda Pilot 2006 miała ten sam problem.

Zauważyłem również, że w szyjce zbiornika paliwa nie ma wewnętrznego korka, jak w innych pojazdach. Więc każdy może przypadkowo upuścić obcy przedmiot do zbiornika. To zły projekt inżynierów Hondy.

I dźwięk chlupotania paliwa nadal występuje po każdym tankowaniu (bez dopełniania)

#10 ·
W moich pojazdach Honda zauważyłem, że bardzo łatwo jest źle ustawić korek wlewu paliwa, gdy się go zakłada, co powoduje, że przechodzi w "tryb kliknięcia" zanim faktycznie dobrze osadzi się na wlewie. A jeśli tak się stanie, zapala się kontrolka "Sprawdź korek wlewu paliwa". Zauważyłem to głównie w moim CR-V z 2002 roku, ale zauważyłem to również raz w moim Pilot z 2012 roku.

#12 ·
Przywracam to... Otrzymałem tę wiadomość dzień po zatankowaniu. Wykonałem instrukcje zamieszczone tutaj. Wiadomość "Sprawdź korek wlewu paliwa" zniknęła. Jednak następnego dnia widzę, że zapala się CEL. Zadzwoniłem do dealera i powiedzieli, że CEL może być powiązany z komunikatem "Sprawdź korek wlewu paliwa", który widziałem dzień wcześniej i że należy wykonać start/stop co najmniej 8 razy (2-3 mile za każdym razem). CEL powinien wtedy zniknąć.

Sprawdzę jeszcze raz i zdejmę/założę korek (co najmniej 3 kliknięcia) i upewnię się, że jest prawidłowo osadzony/wyrównany, zanim dzisiaj wyjdę z pracy.

Jakieś inne przemyślenia?