Honda Pilot - Honda Pilot Forums banner
21 - 31 of 31 Posts
W '20 roku kupiłem termostat OEM za 45 dolarów zamiast Gates za 12 dolarów. OEM ma inną jakość wykonania niż termostat generyczny i nie chciałem żadnych problemów.
Ok, zgodnie z obietnicą, wracam z moimi doświadczeniami z termostatem Aisin THH-017.
Instalacja nie obyła się bez problemów. Chociaż po wizycie w lokalnym sklepie z częściami samochodowymi w celu uzyskania odpowiedniej uszczelki, termostat działa świetnie. Moja rada jest więc taka, że jeśli kupujesz termostat Aisin, upewnij się, że zbadasz uszczelkę potrzebną do Twojego pojazdu.
Zostałem wysłany to….
View attachment 160820
Potrzebowałem tego….
View attachment 160821
Dobrze wiedzieć, ale cholera, kiedy wymieniłem chłodnicę w 2019 roku, wydaje mi się, że nie pamiętam, żeby Aisin był na Rockauto; w przeciwnym razie z pewnością bym go dostał, wraz z wężami, zamiast termostatu Gates, na który się zdecydowałem.

Jak dotąd OK, ale aż strach pomyśleć, o ile więcej dni jest policzonych z Gates i ich pogarszającą się jakością w ostatnich latach.

Wow, mogłem mieć Aisin.
Image

Discussion starter · #22 ·
Dobrze wiedzieć, ale cholera, kiedy wymieniłem chłodnicę w 2019 roku, wydaje mi się, że to było, nie pamiętam, żeby Aisin był na Rockauto; w przeciwnym razie z pewnością bym go dostał, wraz z wężami, zamiast termostatu Gates, na który się zdecydowałem.

Jak dotąd OK, ale aż mnie ciarki przechodzą na myśl, ile więcej dni mi zostało z Gates i ich pogarszającą się jakością w ostatnich latach.

Wow, mogłem mieć Aisin. View attachment 160957
Żeby nie przesadzać, ale tak, istnieje oczywista różnica między OEM/Aisin a Gates.
Image

[Gates^]
Zablokowany termostat zwykle powoduje kod silnika. Miejmy nadzieję, że zostanie wykryty, zanim węże spuchną.

Wymieniłem termostat w 05, którego dostaliśmy tego lata, używając również Aisin THH-017 - to samo doświadczenie z uszczelką. Zrobiłem to, kiedy wymieniałem pasek rozrządu i miałem wszystko rozebrane, kiedy natknąłem się na problem z nieprawidłową uszczelką. Oryginalna była wciąż w dobrym stanie, więc po prostu przeniosłem starą uszczelkę na nowy termostat i z tym pojechałem - wydaje się działać dobrze (bez wycieków).

Jest czerwiec 2025 roku i Majestic Honda pobiera obecnie oszałamiające 70 dolarów za termostat w '05 Pilot....f that. Byłbym skłonny zapłacić gdzieś w okolicach 40 dolarów za Honda OEM, ale nie jestem skłonny dać się zgwałcić za 70 dolarów (plus wysyłka). Kilka miesięcy temu byłem ciekaw, ile kosztują końcówki tylnego stabilizatora do mojego CRV z '98 roku i byłem zdumiony, widząc, że kosztują one 110 dolarów za sztukę. Wybiorę termostat Aisin, kiedy będę musiał wymienić obecny. Dzięki za info, Nail Grease!

Lub jeśli kupiłeś termostat Aisin w 2018 roku, kiedy robiłeś drugą wymianę paska rozrządu, ale byłeś zbyt leniwy, aby go wymienić, aż zaczął przeciekać w 2023 roku, stary numer części miał prawidłową uszczelkę, a ten termostat był dokładnie taki sam jak termostat OE i również został wyprodukowany w Japonii.

Image
zamówione w zeszłym roku, ale nigdy nie zabrałem się za instalację. Zamierzałem poczekać do następnej pracy TB WP.

Discussion starter · #28 ·
Lub jeśli kupiłeś termostat Aisin w 2018 roku, kiedy robiłeś drugą wymianę paska rozrządu, ale byłeś zbyt leniwy, aby go wymienić, aż zaczął przeciekać w 2023 roku, stary numer części miał odpowiednią uszczelkę, a ten termostat był dokładnie taki sam jak termostat OE i również został wyprodukowany w Japonii.

View attachment 183759
Moje badania nad THH009 nie obejmują uszczelki. 🤷🏻

Discussion starter · #29 ·
Czy prawidłowa uszczelka przyszła w Twoim pudełku, jak na zdjęciu?
Jestem prawie pewien, że przyszła z uszczelką, ponieważ nie widzę żadnej "uszczelki termostatu" w żadnym z moich zakupów RA dla Pilot.
A uszczelka i termostat wyglądały dokładnie tak samo.
Żadnych problemów, kiedy to wymieniłem.
Skomentowałem tylko, ponieważ nie miałem problemów, ale byłem ciekaw, kiedy zobaczyłem, że najnowszy numer części się zmienił, stąd Twoje PSA, że nie miałem problemów z częścią z 2018 roku.

• Like
Reactions: Nail Grease
Discussion starter · #31 ·
Jestem prawie pewien, że przyszło to z uszczelką, ponieważ nie widzę żadnej "uszczelki termostatu" w żadnym z moich zakupów RA dla Pilot.
Uszczelka i termostat wyglądały dokładnie tak samo.
Żadnych problemów, kiedy to wymieniłem.
Skomentowałem tylko, ponieważ nie miałem problemów, ale byłem ciekaw, gdy zobaczyłem, że najnowszy numer części został zmieniony, stąd twoje PSA, że nie miałem problemów z częścią z 2018 roku.
W chwili obecnej zdjęcia RockAuto i Amazon pokazują złą uszczelkę dla naszych pojazdów i to właśnie otrzymałem, gdy ten wątek został rozpoczęty.

21 - 31 of 31 Posts