Załączyłem biuletyn serwisowy PDF dotyczący dolnego wahacza dla modelu Pilot z 2009 roku. Dokument zawiera wszystkie potrzebne specyfikacje momentu obrotowego. Mam nadzieję, że komuś się przyda.
Proces wymiany nie był zbyt trudny, ale był to znaczny nakład pracy/czasu, przynajmniej dla mnie. Musiałem wymienić cały wahacz, ponieważ mój lokalny dealer nie mógł dostać zestawu tulei zgodności przez ponad tydzień.
*** Wskazówka ***
Kiedy oddzielasz przegub kulowy od zwrotnicy, staraj się nie wyciągać stalowej tulei, w którą wsuwa się przegub kulowy. Mój przegub kulowy oddzielił się ze stalową tuleją. Następnie musiałem oddzielić stalową tuleję od przegubu kulowego za pomocą widelca i ciepła. Uszkodzenie przegubu kulowego nie było dla mnie problemem, ponieważ wymieniałem cały wahacz. Uważaj jednak na stalową tuleję. Musisz włożyć ją z powrotem do zwrotnicy. Honda NIE sprzedaje stalowej tulei jako osobnej części, WIĘC jeśli ją zniszczysz, skończysz z koniecznością kupienia całego wahacza od Hondy. Moje lokalne duże sklepy z częściami również nie sprzedawały stalowej tulei. Honda zacytowała mi 725 dolarów za wymianę dolnego wahacza, która jest dostarczana z tuleją zgodności i stalową tuleją zwrotnicy.
Powodzenia.