Honda Pilot - Honda Pilot Forums banner
1 - 7 of 7 Posts

·
Registered
Joined
·
11 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Bit of an odd question.

I have a 2008 Pilot EX-L with Navi with 190k miles on it. Just had it serviced within the past month - oil change with 0W20 oil (I believe), front rotors turned, and new front brake pads. ATF was black when we bought it at 180k miles and we did a triple drain and fill between 180k and 185k miles. MM was telling us to replace the ATF at the last oil change (at 189k miles) but given that it was just done at 185k and still looked and smelled great, mechanic said we could safely skip that. Ran perfectly for about 10 days. Suddenly one day we got a thudding that sounded like the rear passenger tire was flat (but all tires checked out great) - that resolved after about 1/2 a mile, then had a bit of an odd vibration for the next 20 miles, but then that resolved too. A few days after that, the acceleration got really sluggish and the car started shifting really hard.

When the car was having the odd vibration, I was driving very conservatively down the highway - about 60-65. Once it resolved the general speed of traffic on the highway slowed significantly - typically it's about 70-90+ in our area and this Pilot really loves doing about 75-80, despite my best efforts. Lately highway speeds are about 50-60. Yesterday morning it was so sluggish and shifting so hard I swore that I was going to have to go car shopping this weekend. Then I managed to get up to 70-75 on the highway and suddenly the car is running like a dream again - expected accelerations, softest shifts. I double checked the ATF and it still looked fantastic.

Is there something I should do? Some sort of fuel additive I should use? Some sort of maintenance that's needed?

Thanks!!
 

·
Registered
Joined
·
1,484 Posts
It sounds like the transmission had a solenoid or control valve issue. Since you just did the 3x drain and fill, and your ATF was black before, it's very possible that some internal deposits broke loose and clogged up the control systems for a while. I would encourage you to follow up with another drain and fill after a few thousand miles. If there is an external ATF filter in the cooler return line, you should have that replaced. I am not sure if the 2008 has a filter in this line.
 

·
Registered
Joined
·
315 Posts
Bit of an odd question.

I have a 2008 Pilot EX-L with Navi with 190k miles on it. Just had it serviced within the past month - oil change with 0W20 oil (I believe), front rotors turned, and new front brake pads. ATF was black when we bought it at 180k miles and we did a triple drain and fill between 180k and 185k miles. MM was telling us to replace the ATF at the last oil change (at 189k miles) but given that it was just done at 185k and still looked and smelled great, mechanic said we could safely skip that. Ran perfectly for about 10 days. Suddenly one day we got a thudding that sounded like the rear passenger tire was flat (but all tires checked out great) - that resolved after about 1/2 a mile, then had a bit of an odd vibration for the next 20 miles, but then that resolved too. A few days after that, the acceleration got really sluggish and the car started shifting really hard.

When the car was having the odd vibration, I was driving very conservatively down the highway - about 60-65. Once it resolved the general speed of traffic on the highway slowed significantly - typically it's about 70-90+ in our area and this Pilot really loves doing about 75-80, despite my best efforts. Lately highway speeds are about 50-60. Yesterday morning it was so sluggish and shifting so hard I swore that I was going to have to go car shopping this weekend. Then I managed to get up to 70-75 on the highway and suddenly the car is running like a dream again - expected accelerations, softest shifts. I double checked the ATF and it still looked fantastic.

Is there something I should do? Some sort of fuel additive I should use? Some sort of maintenance that's needed?

Thanks!!
Filter is "2" in the picture. Hope the problem works out with new filter and flush but if the fluid was "black" then it might not because that's clutch material. Trouble with ATX is if the fluid isn't regularly changed the transmission clutch packs and bands burn up, the friction material is similar to brake pads/shoes. The "grit" floating in the fluid making it black was "holding" your transmission together and now much of that material was removed with the flush. And the story goes like this transmission shifting fine with old fluid then owner (usually the new one) decides to change it and the ATX fails. This is the reason the advice of not changing the fluid on neglected transmissions is out there. Best of luck
 

Attachments

·
Registered
Joined
·
11 Posts
Discussion Starter · #4 ·
The transmission was definitely not responding well when we first got it, which is why the 3x drain and fill was recommended. Up until recently it has been running very smoothly! (And is once again running very smoothly so hopefully that lasts.) But that is very useful information to know, thank you!!
 

·
Registered
Joined
·
315 Posts
The transmission was definitely not responding well when we first got it, which is why the 3x drain and fill was recommended. Up until recently it has been running very smoothly! (And is once again running very smoothly so hopefully that lasts.) But that is very useful information to know, thank you!!

Keep in mind a bad tps can cause these symptoms as well
 

·
Registered
Joined
·
105 Posts
Bit of an odd question.

I have a 2008 Pilot EX-L with Navi with 190k miles on it. Just had it serviced within the past month - oil change with 0W20 oil (I believe), front rotors turned, and new front brake pads. ATF was black when we bought it at 180k miles and we did a triple drain and fill between 180k and 185k miles. MM was telling us to replace the ATF at the last oil change (at 189k miles) but given that it was just done at 185k and still looked and smelled great, mechanic said we could safely skip that. Ran perfectly for about 10 days. Suddenly one day we got a thudding that sounded like the rear passenger tire was flat (but all tires checked out great) - that resolved after about 1/2 a mile, then had a bit of an odd vibration for the next 20 miles, but then that resolved too. A few days after that, the acceleration got really sluggish and the car started shifting really hard.

When the car was having the odd vibration, I was driving very conservatively down the highway - about 60-65. Once it resolved the general speed of traffic on the highway slowed significantly - typically it's about 70-90+ in our area and this Pilot really loves doing about 75-80, despite my best efforts. Lately highway speeds are about 50-60. Yesterday morning it was so sluggish and shifting so hard I swore that I was going to have to go car shopping this weekend. Then I managed to get up to 70-75 on the highway and suddenly the car is running like a dream again - expected accelerations, softest shifts. I double checked the ATF and it still looked fantastic.

Is there something I should do? Some sort of fuel additive I should use? Some sort of maintenance that's needed?

Thanks!!
You should replace all of your drive line fluids (ATF, VTM4 and transfer case) every 30,000 miles. Whenever you see maintenance code A136
 
1 - 7 of 7 Posts
Top