Honda Pilot - Honda Pilot Forums banner

P145C - Usterka przepływu odpowietrzania układu EVAP

50K views 3 replies 4 participants last post by  Steve Purcell  
#1 · (Edited)
Potrzebuję pomocy. Nie mogę nigdzie znaleźć informacji na temat tego kodu. 2009 Pilot Touring 87k mil.

Miałem komunikat "Dokręć korek wlewu paliwa" przez kilka dni z rzędu. Po tym zapaliła się kontrolka Check Engine - Emisja. Pojechałem do NAPA i odczytali kod P145C - Usterka przepływu w układzie EVAP. Kilka razy postukałem w to, co myślę, że jest elektrozaworem parownika i komunikaty zniknęły na kilka dni, po czym wróciły. Jakieś pomysły?

Podobne problemy, które znalazłem, dotyczą elektrozaworu parownika lub zaworu odpowietrzającego parownika. Pomyślałem więc, że mogę od tego zacząć, ale chciałbym wiedzieć, czy to któryś z nich, czy też na co najpierw zwrócić uwagę.

Chciałbym również wiedzieć, jak trudne jest samodzielne naprawienie uszkodzonego elementu.

#2 ·
Miałem ten kod (P145c), a także P0497), po wyregulowaniu zaworów i wymianie świec. Samozawinione w moim przypadku :frown: Przeoczyłem wymianę przewodu podciśnieniowego z kolektora do zaworu kanistra Evap.
Sprawdź ten film na YouTube, który brzmi jak podobna przyczyna:

https://www.youtube.com/watch?v=m327HBfQbzI

Wiem, że to CRV, ale system wygląda na coś podobnego i jest w tym samym miejscu.
Ten gość na Youtube jest dobry: Postępowałem zgodnie z jego instrukcjami dotyczącymi regulacji zaworów...

Ta naprawa powinna być prosta, myślę

Och, i użyłem aplikacji Torque Pro i adaptera Bluetooth OBD (z Amazon) do wyczyszczenia moich kodów, a także sprawdzenia wszystkich informacji OBD. Jest wiele interesujących informacji do zobaczenia!

#3 · (Edited)
Witajcie wszyscy. Zastanawiam się, czy jest coś więcej, co mogę zrobić, zanim zabiorę to do Hondy. Ja również dostałem komunikat o korku wlewu paliwa, a potem od razu dostałem oba kody P145C i P0496. Poszedłem i kupiłem skaner Innova 3100 DB2, w ten sposób znalazłem moje kody. Czytając w Internecie, widziałem, że niektórzy naprawili to za pomocą korka wlewu paliwa, więc zamówiłem obie części z RockAuto. Nowy korek wlewu paliwa oraz zawór oczyszczania par paliwa / elektrozawór DORMAN 911769. Wymieniłem oba i w ciągu tygodnia znowu dostaję te same kody. Wszystko, co czytam w Internecie, zawsze wskazuje na tę część, czy jest jeszcze inna część, którą mógłbym zamówić i wypróbować, zanim to oddam?