Honda Pilot - Honda Pilot Forums banner

Pomoc w wyborze bagażnika na hak holowniczy

4.5K views 10 replies 5 participants last post by  Ldubs  
#1 ·
Kiedy moja rodzina w tym roku pojedzie na wakacje, będzie to pierwsza podróż, którą odbędziemy Pilotem. Ze względu na kubaturę, którą tracimy, przechodząc z Odysei na Pilota, planuję kupić bagażnik i mam nadzieję, że forum pomoże mi podjąć decyzję. Nigdy wcześniej nie używałem bagażnika na hak, więc chcę się upewnić, że biorę pod uwagę wszystkie czynniki (i przedstawię podsumowanie niektórych moich przemyśleń).

Z jednej strony są bagażniki takie jak ten: https://www.amazon.com/dp/B0CH7PJ49.../?coliid=I1125JGASX42YE&colid=XVL1YQHZABPR&psc=1&ref_=list_c_wl_lv_ov_lig_dp_it

Mają dobre recenzje, są tanie i szczerze mówiąc, będę go używał raz na lato. Wydaje się to oczywiste, prawda? Zmierzyłem jednak kilka rzeczy i myślę, że może być na tyle wysoki, że będzie wchodził na światła tylne. Jeździmy na wakacje po Mass Pike, a tam może być brutalnie, więc martwię się, że ktoś wjedzie mi w tył. Zatrzymujemy się na parkingach, ale zabieramy ze sobą psa, więc na ogół ktoś z nas jest w zasięgu wzroku samochodu przez cały czas (i zdejmiemy bagażnik na drugim końcu na tydzień).

Z drugiej strony jest coś takiego jak Stowaway2 Max: StowAway Cargo Carriers - Wszechstronność w działaniu.

Bardzo drogi, ale jest okablowany do świateł tylnych, odchyla się na bok, dzięki czemu możemy uzyskać dostęp do ładunku, który przechowujemy z tyłu (trzeci rząd zostanie złożony). Zwykle podróżowaliśmy ze wszystkim w naszej Odysei, więc bez względu na to, co dostaniemy, będziemy musieli upewnić się, że nic wrażliwego na ciepło nie jest przechowywane w skrzyni na hak. Elektronika, balsamy, jedzenie, tego typu rzeczy. Tylko ubrania i pościel.

Pilot ma dość wysoką tylną klapę (dużo miejsca na zderzak między hakiem a tylną klapą) - czy jest możliwe, że skrzynia na hak z wystarczającą długością na trzpieniu pozwoli tylnej klapie na swobodne otwarcie? Nasz pierwszy duży SUV!

#2 ·
Harbor Freight ma tani. Przetestowałbym go lokalnie przez tydzień lub dwa i zobaczył, co myślisz, zanim zdecydujesz się na rodzinne wakacje z czymś, co może sprawić, że będziesz nieszczęśliwy.

Wolę jednak umieszczać dodatkowy bagaż na dachu. Jest z dala, z dala od deszczu, z dala od kłopotów. Dobry system bagażnika i boks dachowy są drogie, ale można je znaleźć używane i łatwo odsprzedać, jeśli się chce.

#3 ·
Jestem użytkownikiem boxu dachowego i uwielbiam go. Chyba że podróżujesz gdzieś, gdzie ogólna wysokość jest problemem, wolę sposób, w jaki rozkładają ciężar, zwykle skupiony nad tylnym kołem, zamiast wywierać duży moment na tylne zawieszenie, zwisając z tyłu 4'. Używane boxy dachowe są zwykle łatwe do zdobycia w dobrych cenach i są zbudowane tak, aby przetrwały, jeśli są przechowywane z pewną ostrożnością.

#4 ·
Ciekawe, że boxy dachowe są preferowane. Mam z nimi kilka obaw. Być może moje obawy są bezpodstawne.

Wygląda na to, że boxy dachowe występują w dwóch wersjach: aerodynamiczne, które tylko trochę psują MPG, ale sprawiają, że przechowywanie ma dziwny kształt (i być może mniej stóp sześciennych), lub duże, kanciaste, które pozwalają wrzucić walizkę w rozmiarze bagażu podręcznego do środka, ale BARDZO psują MPG.

Myśląc o tym, co włożyłbym do zewnętrznego bagażnika, byłyby to rzeczy, które nie są wrażliwe na klimat, a to oznacza walizki. Potrzebuję więc kanciastego schowka. Mam też tylko 1,75 m wzrostu, i jestem najwyższy w naszym domu, więc bagaż na dachu byłby trudny do zarządzania.

Czy jest coś, o czym nie pomyślałem?

#5 ·
Wcześniej miałem Thule Evolution 1600 (16 CF) i niedawno przeszedłem na Thule Force XT XXL (22CF), ponieważ moja 5-osobowa rodzina się starzeje i przechodzę z wyposażenia dla niemowląt na więcej bagażu, który zabieramy wszędzie. Nasz Traverse uzyskiwał 22 MPG na długich trasach autostradowych, a ja miałem około 20 MPG z obydwoma boxami dachowymi. Force XT XXL ma w zasadzie pełną szerokość dachu, mieści ogromną ilość nieporęcznego bagażu, otwiera się z obu stron i ma łatwo regulowane punkty szybkiego mocowania, więc instalacja jest dziecinnie prosta. Mam 1,90 m wzrostu, więc sięganie do boxu nie stanowi dla mnie problemu, ale moja żona mogła łatwo załadować i rozładować lżejsze torby beze mnie. Evolution był dłuższy i bardziej "aerodynamiczny" (szczerze mówiąc, nie widzę mierzalnej straty MPG z większym boxem dachowym) i był świetny do wózków, łóżeczek turystycznych itp.

Coś do rozważenia - do jednorazowego użytku w roku widziałem, jak ludzie wynajmują swoje boxy dachowe (i zakładam, że również boxy montowane na haku holowniczym). Możesz również wynająć minivana na tę jednorazową podróż w roku. Tak czy inaczej, są to duże przedmioty do przechowywania, gdy ich nie używasz.

#6 ·
Jak uciążliwy jest montaż bagażników dachowych? Nie mam belek poprzecznych. Wolałbym mieć bagażnik (czy to na hak, czy na dach) na samochodzie podczas jazdy do naszego domu wakacyjnego, a następnie zdjąć go na tydzień i ponownie zamontować na podróż powrotną. Hak sprawia, że to kwestia jednej śruby z dwiema osobami do podniesienia... Zakładam, że na dach będzie to znacznie więcej niż jedna śruba?

#7 ·
Potrzebujesz belek poprzecznych. Nowsze boxy dachowe w większości przypadków mają beznarzędziowy montaż za pomocą pokręteł i/lub dźwigni, ale pierwsza instalacja może wymagać regulacji bagażnika dachowego lub regulacji części w boxie dachowym, aby uzyskać odpowiednie dopasowanie i wyrównanie. Jeśli chodzi o zakładanie i zdejmowanie boxu, mogę to zrobić sam, teraz, gdy wszystko jest skonfigurowane, ale za pierwszym razem pomocna jest druga para rąk i oczu.

#9 ·
Wracając do tego tematu - jestem prawie pewien, że dostanę jeden z bagażników Stowaway2, ale martwią mnie dwie rzeczy - kamera cofania i system monitorowania martwego pola. Zastanawiam się, czy kamera cofania będzie zablokowana? Czy ktoś ma jakieś rekomendacje, jak mógłbym podłączyć kamerę zasilaną przez hak (tak samo jak światła Stowaway2)?

#11 ·
Wracam do tego tematu - jestem prawie pewien, że dostanę jeden z bagażników Stowaway2, ale martwią mnie dwie rzeczy - kamera cofania i system monitorowania martwego pola. Zakładam, że kamera cofania będzie zablokowana? Czy ktoś ma jakieś rekomendacje, jak mógłbym podłączyć kamerę zasilaną przez hak (tak samo jak światła Stowaway2)?
Mogliby Państwo rzucić okiem na akcesoria do kamer cofania do przyczep kempingowych.