Honda Pilot - Honda Pilot Forums banner

Frustracja w Arabii Saudyjskiej

2.3K views 2 replies 2 participants last post by  SD16  
#1 ·
Chciałbym skontaktować się z firmą Honda i poinformować ich o praktykach serwisowych tutaj, w Arabii Saudyjskiej. Mam 03 M-RV (Pilot) i sam wykonuję wszystkie czynności konserwacyjne. Moim problemem jest zdobycie odpowiednich płynów do samochodu. Poszedłem do dealera po płyn VTM-4, a oni próbowali sprzedać mi Honda ATF do tej pracy. Najwyraźniej serwisy Hondy serwisują tylny mechanizm różnicowy płynem ATF. Olej silnikowy - jedyny olej, którego używa Honda, to Honda 15W40, moim zdaniem trochę za gęsty. Ponieważ mój samochód zbliża się do 8 lat, myślę o wymianie płynu chłodzącego, Honda próbowała sprzedać mi płyn chłodzący Castrol, 40% premix. Kiedy zapytałem o płyn chłodzący Honda Type 2, powiedzieli: "Nie, Castrol". Zastanawiam się, czy Honda wie, że ich serwisy w Arabii Saudyjskiej serwisują swoje pojazdy płynami niezatwierdzonymi.

#3 · (Edited)
Dzięki Rocky, wysłałem im moje zapytanie, brak odpowiedzi. W zeszłym tygodniu byłem w Dubaju i zatrzymałem się u dealera, u którego kupiłem samochód. Próbowali sprzedać mi płyn Honda Type 1. Moje badania sugerowały, że jest to formuła na bazie krzemianów, która ma być stosowana w starszych żeliwnych blokach Honda. Kierownik serwisu powiedział mi, że jest w porządku w moim samochodzie, ponieważ to właśnie oni używają do serwisowania wszystkich Hond, które przechodzą przez ich warsztat - odmówiłem.

Podsumowując, nie mogę w ogóle dostać płynu Honda Type 2. Jestem trochę zaniepokojony, ponieważ system został uzupełniony płynem chłodzącym około 18 miesięcy temu, ale to było zanim dowiedziałem się, jak ważne jest używanie Honda Type 2. Nie mogę powiedzieć, czy dodany płyn chłodzący zawierał krzemiany, czy nie, i dla bezpieczeństwa chciałbym zrobić płukanie i napełnianie tak szybko, jak to możliwe.

Płyn chłodzący Castrol heavy duty nie zawiera krzemianów i mogę dostać wiele innych typów od północnoamerykańskich i europejskich producentów samochodów (GM Ford, Chrysler, Toyota, Volvo, Mercedes, BMW itp.) i zastanawiałem się, co wy byście włożyli do swoich samochodów, gdybyście absolutnie nie mogli użyć płynu Honda Type 2. Wszelkie uwagi będą mile widziane. Na zdrowie