Honda Pilot - Honda Pilot Forums banner

Przednia poduszka powietrzna kierowcy wystrzeliła w wypadku, czy to naprawdę kasacja?

4.6K views 3 replies 4 participants last post by  WiiMaster  
#1 ·
Mniej więcej tytuł. Ubezpieczyciel chce zezłomować mojego Pilot EX-L z 2017 roku, ponieważ wystrzeliła poduszka powietrzna kierowcy. Poza tym nie wydaje się to takie złe. Jechałem nim do domu, jechałem prosto jak strzała drogą. Żadnych wycieków płynów. Po prostu nie mogę uwierzyć, że chcą go zezłomować, ponieważ powiedzieli, że nikt nie chce naprawiać samochodu po wystrzeleniu poduszki powietrznej.

#2 · (Edited)
Na twoim miejscu pozwoliłbym im to zsumować i po prostu spróbowałbym upewnić się, że dadzą ci za to uczciwą kwotę. Jeśli kupiłeś go, zanim ceny samochodów oszalały i dadzą ci rozsądną kwotę za dzisiejszy rynek, powinieneś znaleźć się w całkiem dobrej sytuacji. Miałem tylko uszkodzenia karoserii w pojazdach, ale z tego, co rozumiem, po naprawie wnętrza rzadko jest ono składane tak dobrze, jak było w fabryce. Jeśli zatrzymasz samochód, w którym wystrzeliła poduszka powietrzna, prawdopodobnie nigdy nie będzie tak dobry, jak przed wypadkiem i na pewno będzie wart mniej, jeśli chcesz go później sprzedać.

Edytowane, aby dodać: Pojazd jest uważany za całkowicie zniszczony, gdy koszt naprawy jest wyższy niż wartość pojazdu. Powinieneś mieć możliwość odkupienia swojego zniszczonego Pilota i samodzielnego wykonania napraw.
Przykład: Datsun mojego taty z 82 roku miał niewielki wypadek w połowie lat 90. i był technicznie zniszczony. Odkupił go, nigdy nie naprawił uszkodzeń i nadal nim jeździ. Miał wysoki przebieg, a części trudno było zdobyć, ale oczywiście nadal był to dobry samochód ciężarowy.

#3 ·
Samochód mojej żony został zniszczony po tym, jak jej syn wjechał w tył innego samochodu i nie wystarczyło to do wystrzelenia poduszki powietrznej. Uszkodziło to chłodnicę i wygięło maskę. Mimo to, wystrzelenie poduszki powietrznej wiąże się z większą liczbą napraw niż tylko uszkodzenia powypadkowe, więc nie jest zaskakujące, że wystrzelenie poduszki powietrznej jest zazwyczaj całkowitą stratą.

#4 ·
Nie powiedziałbym, że uruchomienie poduszki powietrznej jest zazwyczaj całkowitą stratą, ale jeśli chodzi o trifectę uszkodzeń nadwozia, uszkodzeń mechanicznych i uszkodzeń wnętrza (od poduszek powietrznych), generalnie można uciec z dwoma z nich (zakładając, że uszkodzenia nadwozia są do naprawienia) i uniknąć całkowitej straty, ale jeśli masz wszystkie 3, to prawdopodobnie jest to całkowita strata. Mój Odyssey brał udział w wypadku, w którym wystrzeliły zarówno poduszka powietrzna boczna, jak i kurtyna powietrzna, podnosząc całkowity rachunek za naprawę do 9 tys. dolarów, ale nie został on uznany za całkowitą stratę, ponieważ uszkodzenia były uszkodzeniami wnętrza od poduszek powietrznych i uszkodzeniami zawieszenia. Miałem szczęście, że nie było prawdziwych uszkodzeń nadwozia.

Ale koszt to tylko połowa bitwy w dzisiejszych czasach. Drugą połową jest dostępność części. Wiele pojazdów jest uznawanych za całkowitą stratę z powodu braku dostępności części.

owns 2006 Honda Odyssey EX
  • Like
Reactions: 2Hondas4028