Honda Pilot - Honda Pilot Forums banner

Wyłączenie wszystkich funkcji śledzenia i telemetrii

21K views 30 replies 9 participants last post by  Nil  
#1 ·
Cześć wszystkim. Pierwszy post, proszę o wyrozumiałość, jeśli pominąłem jakieś wytyczne, ale spędziłem kilka godzin na szukaniu i czytaniu prawie 400 postów (z których kilka było bardzo interesujących) i widziałem tylko wskazówki dotyczące tego, czego szukam. Więc nie sądzę, żeby moje konkretne pytanie zostało udzielone, albo moje wyszukiwanie zawodzi.

Mam "nowego dla mnie" 2015 Pilot SE. Ma różne rzeczy techniczne, takie jak tylne DVD, ale nie ma nawigacji.

To, co chcę zrobić, zanim przejadę tym pojazdem choćby milę, to wyłączyć wszystkie funkcje śledzenia i telemetrii. Nie potrzebuję ani nie chcę GPS. Pasywny GPS byłby w porządku, ale nie ma nawigacji, więc nie ma nic, co mogłoby mi w jakikolwiek sposób przynieść korzyści z aktywnego GPS. Podsumowując, nie potrzebuję ani nie chcę żadnych danych o mnie, moim prowadzeniu pojazdu, mojej lokalizacji, mojej muzyce ani niczym innym, co opuszcza pojazd za pośrednictwem transferu danych komórkowych. Jeśli ludzie chcą podyskutować o zaletach/kompromisach, możemy mieć inny wątek na ten temat, ale nie działam z pozycji ignorancji, wiem, czego chcę i czego nie chcę i najlepiej byłoby nie zaciemniać tego technicznego pytania opiniami.

Widzę co najmniej kilka ogólnych sposobów, w jakie można by to zrobić.

1) Usunąć lub wyłączyć antenę GPS. Czuję, że usunięcie anteny (muszę najpierw dowiedzieć się, gdzie jest w tym konkretnym roku modelowym!) prawdopodobnie utrudniłoby GPS dobre działanie, ale nie wiem, czy uniemożliwiłoby mu sporadyczne znajdowanie sygnału w niektórych miejscach. Jest to również tylko częściowe rozwiązanie.

2) Idealnie usunąć lub wyłączyć nadajnik komórkowy. To jest to, co naprawdę chcę zrobić, ponieważ ostatecznie chcę, aby żadne dane nie były udostępniane bez mojej wyraźnej zgody. Jeśli GPS jest zbierany w pojeździe, to jedno, ale wysyłany do osób trzecich, w żadnym wypadku. Ponadto, jak tylko wsuniesz płytę CD do odtwarzacza, kontaktuje się on z Gracenote (CDDB) i wysyła informacje o tym, czego słuchasz (oraz kiedy/gdzie jesteś, zbierane osobno). Gracenote to f#!%#!@s! I kto wie, jakie inne dane są wysyłane - nie jestem pewien, czy w ogóle można to wiedzieć. Zatem prawdziwym celem jest wyłączenie komórkowego systemu nadawczego.

Jestem bardzo otwarty na pomysły, jak to osiągnąć. Nigdy nie demontowałem przedniego panelu pojazdu, ale mam warsztat pełen narzędzi. i nie boję się robić większości rzeczy takich jak ta - JEŚLI jest jasne, co muszę zrobić.

Również na pokrewnym torze, czy ktoś wie, czy można zlokalizować jeden z trackerów GPS innych firm (Spireon / Kahu lub inne) potajemnie zainstalowanych w pojeździe? Widziałem kilka takich historii: Wyciąganie koszmaru zainstalowanego przez dealera z mojego wymarzonego 2016 Ram 1500 Sport
Pytam, ponieważ w oknie pasażera znajduje się etykieta, która mówi, i cytuję, w tym kapitalizację:
"Ten pojazd jest OZNAKOWANY i ŚLEDZONY przez ORGANY ŚCIGANIA". Czy jest więc sposób, aby dowiedzieć się, gdzie coś takiego jest, bez rozbierania całego samochodu?

Dzięki!

#2 ·
Myślę, że to pierwszy post, jaki widziałem, który w ogóle porusza te kwestie. Zacznijmy od podstaw:

Twój punkt 1:
-- Bez opcji nawigacji w samochodzie nie ma nic z wbudowaną funkcją GPS.
-- Z opcjami NAV antena GPS znajduje się w górnej części deski rozdzielczej. Ponieważ tego nie masz, nie ma anteny ani okablowania dla niej.

Twój punkt 2:
-- Samochód nie ma natywnej możliwości nadawania komórkowego. Brak możliwości hotspotu Wi-Fi, brak możliwości wykrywania i raportowania pozycji pojazdu lub historii pozycji.

Więcej:
-- System radia satelitarnego SiriusXM nie ma systemu wykrywania lokalizacji ani systemu informacji zwrotnej, który mógłby udostępniać komukolwiek dane o lokalizacji.
-- Samochód jest wyposażony w technologię Bluetooth, która umożliwia komunikację z telefonem komórkowym. Opcjonalnie system HandsFreeLink w samochodzie może pobierać informacje kontaktowe i prowadzić historię połączeń z telefonu, dzięki czemu masz pewne opcje korzystania z asystenta głosowego i ekranu w samochodzie, aby pomóc w inicjowaniu połączeń. Jeśli obawiasz się, że historia połączeń może być narażona, zainicjuj połączenia z ekranu telefonu, a nie z polecenia głosowego i systemu wyświetlania, który korzysta z funkcji HandsFreeLink.

Poświęć trochę czasu na zapoznanie się z instrukcją obsługi i przyjrzyj się dokładnie, w jaki sposób system Bluetooth HandsFreeLink łączy się z telefonem i jakie informacje udostępnia. Możesz usunąć wszystkie urządzenia, które zostały sparowane z samochodem i po prostu niczego nie łączyć w przyszłości.

Sam Twój telefon jest najbardziej narażonym urządzeniem śledzącym, jakie posiadasz, a duża część tego jest pośrednia. Telefon utrzymuje kontakt z wieżami komórkowymi podczas poruszania się, a patrząc na historię wież komórkowych, można zbudować luźny opis i historię tego, gdzie był telefon. Skoncentrowana lokalizacja w czasie rzeczywistym jest dostępna tą samą metodą, mierząc czasy propagacji sygnału między wieżami a telefonem, ale wymaga to trochę pracy i nakazu sądowego. Jest to o wiele bardziej wyrafinowane niż to, co widać w telewizji i jest przydatne do znajdowania telefonów, które nie mają możliwości GPS. W przypadku telefonów, które mają możliwość GPS (prawie wszystkie sprzedawane dzisiaj), Twój operator telefoniczny może znaleźć i śledzić Twoją lokalizację w czasie rzeczywistym, prosząc o te dane o lokalizacji.

Jeśli naprawdę cenisz swoją prywatność i historię lokalizacji, pozostaw telefon całkowicie wyłączony. Żaden smartwatch z GPS i możliwością komunikacji. Żadne inteligentne trackery do kluczy lub wyszukiwarki portfeli, takie jak Tile lub akcesoria Apple, w tym inteligentne słuchawki, które można "znaleźć".

Jeśli chodzi o detektory urządzeń śledzących, masz pewne wyzwanie. Istnieją trackery, które zależą od "zwykłych" sygnałów radiowych, łatwych do znalezienia w samochodzie za pomocą łatwo dostępnych detektorów błędów. Urządzenia, które zależą od GPS w celu rejestrowania historii podróży, mogą w ogóle nie mieć możliwości komunikacji radiowej, więc są bardzo trudne do wykrycia przez zwykłego użytkownika, chyba że zostaną fizycznie odkryte. Dobrą wiadomością jest to, że działają bardzo słabo pod samochodem i trzeba je odzyskać, a dane trzeba fizycznie odzyskać. Istnieją urządzenia konsumenckie, takie jak Apple AirTags, które nie nadają sygnału, dopóki nie zostaną "sondowane" przez urządzenie Apple, a nawet wtedy pojawiają się tylko na urządzeniach właściciela. Używają urządzeń innych osób do udostępniania danych identyfikacyjnych i lokalizacyjnych, ale nie pojawiają się na żadnych listach podłączonych lub lokalnych urządzeń w ich telefonach. Właściciel AirTag musi tylko przejść w odległości około 30 metrów od trackera co dzień lub dwa, aby zapobiec ostrzeganiu pobliskich iPhone'ów o jego obecności. Powinieneś skontaktować się z dobrą firmą ochroniarską, która specjalizuje się w tych sprawach, jeśli naprawdę obawiasz się, że jesteś śledzony. Organy ścigania mogą być również dobrym źródłem informacji, chyba że oczywiście próbujesz uniknąć działań organów ścigania. Jeśli to problem, masz większe problemy, a oni mają systemy kamer do odczytu tablic rejestracyjnych i tym podobne, których nie można łatwo uniknąć, a nawet wykryć. Twój EZPass jest zagrożeniem. Potrzeba skoordynowanego wysiłku, aby w dzisiejszych czasach pozostać anonimowym w zakresie lokalizacji. Nawet mój rower ma informacje o lokalizacji GPS zapisane w jego małym komputerze podróży.

#5 ·
Przede wszystkim dziękuję za szczegółową odpowiedź. Nie zawsze jest łatwo to uzyskać w dzisiejszych czasach, większość ludzi ma cierpliwość tylko do jednego lub dwóch zdań. Ale miałem nadzieję, że to forum będzie inne i wydaje się, że tak jest. ;-) Odpowiem w kilku postach, aby rozdzielić problemy, ponieważ trochę tego wszystkiego narzuciłem.

Myślę, że to pierwszy post, jaki widziałem, który w ogóle porusza te kwestie. Zacznijmy od podstaw:

Twój punkt 1:
-- Bez opcji nawigacji w samochodzie nie ma nic z możliwością GPS.
-- Z opcjami NAV antena GPS znajduje się w górnej części deski rozdzielczej. Ponieważ tego nie masz, nie ma anteny ani okablowania dla niej.
Im więcej czytam, tym bardziej wierzę, że tak jest, ale miło jest mieć tu jakieś potwierdzenie, dzięki.
Czy istnieje jakiś prosty sposób, aby to fizycznie zweryfikować bez rozbierania deski rozdzielczej?

#3 ·
Pytam, ponieważ na szybie pasażera znajduje się etykieta, która mówi, i cytuję, w tym kapitalizację:
"Ten pojazd jest oznaczony i MOŻNA GO WYŚLEDZIĆ przez ORGANY ŚCIGANIA". Czy jest więc sposób, aby dowiedzieć się, gdzie coś takiego się znajduje, bez rozbierania całego samochodu?

Dzięki!
Jedynym sposobem, aby to ominąć, jest nieposiadanie pojazdu. WSZYSTKIE nowsze pojazdy są "do namierzenia przez ORGANY ŚCIGANIA". To nie jest elektroniczna rzecz, którą można wyłączyć. To rzecz wybita, ukryta na kilku częściach w całym pojeździe. Numer VIN każdego pojazdu jest wybity w całym pojeździe w wielu miejscach, aby zniechęcić do długotrwałej praktyki kradzieży i rozbierania pojazdów na główne części, a także aby zapobiec wymianie tabliczki VIN w celu sfałszowania prawdziwego numeru VIN danego pojazdu. Podobnie jak pasujące numery seryjne na wielu broniach palnych, różne główne części pojazdu są dopasowywane do pojazdu w momencie produkcji.

#4 ·
Jedynym sposobem, aby to ominąć, jest nie posiadanie pojazdu. WSZYSTKIE nowsze pojazdy są "do namierzenia przez organy ścigania". To nie jest elektroniczna rzecz, którą można wyłączyć. To rzecz wybita, ukryta na kilku częściach w całym pojeździe. Numer VIN dla każdego pojazdu jest wybity w całym pojeździe w wielu miejscach, aby zniechęcić do długotrwałej praktyki kradzieży i rozbierania pojazdów na główne części, a także aby zapobiec wymianie tabliczki VIN w celu sfałszowania prawdziwego numeru VIN danego pojazdu. Podobnie jak pasujące numery seryjne na wielu broniach palnych, różne główne części pojazdu są dopasowywane do pojazdu w momencie produkcji.
Zgadza się. Identyfikowalny i namierzalny to dwie różne rzeczy.

#15 ·
Minęło dużo czasu i nie jestem zbyt obeznany z technologią, ale pamiętam, kiedy odtwarzacze CD w samochodach przeszły od wyświetlania tylko "Track X" do wyświetlania tytułu utworu, artysty, nazwy albumu itp. Wszystko to było zapisane na płycie, a jednostka centralna potrafiła odczytać i udostępnić te informacje. Kiedy nagrywałem płyty z tymi informacjami, odtwarzacz CD je wyświetlał.

Mam '15 EX-L, bez NAV lub RES i używaliśmy płyt CD i nigdy nie widzieliśmy żadnych informacji o Gracenote, o ile wiem, nasz '15 nie jest do niczego podłączony podczas jazdy. Teraz mój Traverse ma OnStar i musiałem pogodzić się z faktem, że cała moja telemetria może być przez nich przechowywana. Na początku walczyłem z tym, ale jeśli wszystkie nowe pojazdy nie będą miały tego typu "nianiek", to będą je miały. Witamy w świecie, na który głosowaliśmy i który pozwoliliśmy stworzyć liderom biznesu.

#20 ·
Wciąż próbuję dowiedzieć się, jak sprawdzić, czy ten pojazd ma jeden z lokalizatorów wymienionych w powyższych linkach, które są zdecydowanie powiązane z siecią komórkową.

Myślę, że wiele z nich jest również skonfigurowanych tak, aby unieruchamiać, co przynajmniej doprowadziłoby mnie do obszaru w pobliżu zapłonu, ale jeśli nie, mogą umieścić je w dowolnym miejscu i wszędzie w pojazdach. Czytałem w bagażniku, wewnątrz drzwi itp.

Oto te linki ponownie, ale w Internecie jest mnóstwo innych historii o ludziach, którzy znajdują to gówno.

Wyciąganie koszmaru zainstalowanego przez dealera z mojego wymarzonego Ram 1500 Sport z 2016 roku

Jak usunąć wyłącznik GPS z pojazdu.

#25 ·
OP - Nie sądzę, żeby 2015 miał automatyczny nadajnik danych, taki jak ten, który znalazłem w moim 2020 Toyota 4Runner - ma "Toyota Connect", który przesyła mnóstwo informacji przez komórkę - urządzenie znajduje się po lewej stronie deski rozdzielczej od strony pasażera. Zgodnie z prawem producent samochodów musi dać właścicielom możliwość "WYCOFANIA ZGODY" i zakazania wykorzystywania wszelkich danych, które zbierają o tobie i twoim samochodzie, więc kontaktując się z Toyotą, uzyskałem wszystkie dane i sposób ich wykorzystania (około 50 stron). Krótko mówiąc, ich "Connect" zbiera informacje telemetryczne z samochodu, a także informacje GPS. "Monetyzacja" tych informacji polega na sprzedaży tych informacji firmom ubezpieczeniowym i innym firmom marketingowym. Używają również informacji telemetrycznych, aby przypomnieć ci o oddaniu samochodu do serwisu - tak, dealer Toyoty faktycznie zadzwonił/wysłał mi SMS-a i znał mój przebieg. Mój Pilot z 2013 roku nie ma takiego urządzenia, ale kto wie.... Wreszcie, to kolejny wydatek, aby umieścić takie urządzenie w samochodzie i dalej skonfigurować aspekty prawne i operacyjne, aby to działało. Nie widziałem jeszcze, żeby Honda była na tym poziomie. Może nowy Pilot będzie miał to wszystko.

#26 ·
Mój Pilot z 2013 roku nie ma takiego urządzenia, ale kto wie.... W końcu to kolejny wydatek, aby umieścić takie urządzenie w samochodzie i dalej skonfigurować prawne, jak i operacyjne, aby to działało. Nie widziałem jeszcze, żeby Honda była na takim poziomie. Może nowy Pilot będzie to wszystko miał.
Nie, ale przechowuje "dane pokładowe", które mogą być pobierane przez Hondę i inne osoby mające dostęp do pojazdu lub przesyłane za pośrednictwem podłączonego smartfona. Z instrukcji obsługi Pilota z 2013 roku:

Rejestratory diagnostyczne serwisu
Pojazd ten jest wyposażony w urządzenia związane z serwisem, które rejestrują informacje o działaniu układu napędowego. Dane mogą być wykorzystywane do weryfikacji wymogów prawa dotyczącego emisji i/lub do pomocy technikom w diagnozowaniu i rozwiązywaniu problemów serwisowych. Mogą być również łączone z danymi z innych źródeł do celów badawczych, ale pozostają poufne.

Rejestrator diagnostyczny serwisu jest dodatkiem do rejestratora danych zdarzeń, który rejestruje tylko określone sytuacje wypadkowe lub zbliżone do wypadku.

A więc również "Dane pokładowe" na stronie 6 polityki prywatności Hondy https://www.honda.com/privacy/connected-product-privacy-policy.pdf.

#30 ·
Istnieje naprawdę dobry powód, aby zachować fizyczne posiadanie pojazdu po każdym wypadku, zwłaszcza takim, w którym możesz mieć nawet marginalną odpowiedzialność.

Jeśli chodzi o „nigdy nie prowadzenie samochodu z” funkcją śledzenia lub lokalizacji i kontroli na żywo, to praktycznie wykluczy samochody do wynajęcia jako klasę. Lub próba ubiegania się o „zniżkę dla kierowców bezpiecznych”, która wymaga zainstalowania urządzenia OBD do śledzenia i gromadzenia danych na żywo.

Zrobię wszystko, co w mojej mocy, aby zablokować niepotrzebną interaktywną komunikację między samochodem a pobliskim statkiem-matką Borg. Jednocześnie nowsze samochody z mnóstwem technologii wydają się wymagać regularnych aktualizacji oprogramowania z różnych i nieco tajemniczych powodów. Pojawiły się ostatnie zapowiedzi „subskrypcji” wydajnościowych od MB dla ich serii EQS, gdzie musisz płacić miesięczną opłatę, jeśli chcesz korzystać z dołączonej opcji wydajności hyper-plaid. Jeśli samochód nie „dzwoni do domu” regularnie, wszystkie funkcje dynamiki jazdy mogą zostać wyłączone. Podejrzewam, że gwarancje na akumulatory będą powiązane z tym, jak jeździsz, tak samo jak z tym, jak daleko jeździsz. Tesla zbiera wszystkie te dynamiczne dane dotyczące jazdy za każdym razem, gdy logujesz się do ich sieci superchargerów i wykonuje aktualizacje oprogramowania i oprogramowania układowego przez Wi-Fi, gdy samochód jest „bezpiecznie” w domu w garażu. Podczas gdy klienci szukają wszystkich fajnych technologii w nowszych samochodach, większość z nich nie ma pojęcia, ile informacji jest faktycznie udostępnianych.

Czy przypadkiem korzystasz z oprogramowania map i nawigacji Waze na swoim telefonie? A co z mapami Google lub Apple? W którym sklepie chciałeś się wybrać lub po prostu sprawdzić godziny otwarcia w przeglądarce telefonu? Zastanawiasz się, dlaczego otrzymujesz ukierunkowane reklamy na podstawie tego, czego szukałeś, a nawet wspomniałeś werbalnie za pośrednictwem telefonu „hej google, alexa, siri itp.” lub „inteligentnego” urządzenia domowego? A co ze staniem przy drzwiach wejściowych w pobliżu inteligentnych drzwi wejściowych lub kamery bezpieczeństwa?

To technologia, którą kupujemy i z której korzystamy, a potem jesteśmy zaskoczeni, gdy odkrywamy, że nas faktycznie słucha.

------

TL;DR --

Mój mały, dorywczy koncert konsultingowy obejmuje wiele rzeczy związanych z komputerami i kontrolą w elektrowniach. Federalne i branżowe wymagania bezpieczeństwa są dość istotne, technicznie bez żadnych trasowalnych połączeń ze światem zewnętrznym. Mimo to właściciele regularnie chcą po prostu włączyć się w celu zdalnego dostępu na żywo i udostępniania danych za pośrednictwem publicznych sieci komutowanych (czytaj: Internet). Radzenie sobie z korporacyjnymi grupami IT stanowi poważne wyzwanie, zwłaszcza że uważają wszystko na swoich stronach z adresem IP za „swoje”. Doszło do wielu zdarzeń wywołanych nielegalnym połączeniem z siecią biznesową i decyzją kogoś o pingowaniu elementów systemu sterowania w celu zebrania lub monitorowania „inwentarza”. „Małe” zdarzenia, które kosztują mega-dolary w przestojach, kosztach paliwa i karach, a także uszkodzenia sprzętu. Oooops!

#31 ·
Istnieje naprawdę dobry powód, aby zachować fizyczne posiadanie swojego pojazdu po każdym wypadku, zwłaszcza takim, w którym możesz mieć nawet marginalną odpowiedzialność.
Zgadzam się, chociaż czasami łatwiej powiedzieć niż zrobić. Jeśli nie da się łatwo prowadzić, podwajasz koszty holowania i/lub przechowywania i/lub bezpieczeństwa wokół wycieków płynów itp. Nie wiem wystarczająco dużo o tym, gdzie znajdują się te skrzynki w różnych pojazdach, ani o tym, czy można je legalnie usunąć po wypadku. Może to być interesujący temat do zbadania.

Jeśli chodzi o „nigdy nie prowadzenie samochodu z” funkcją śledzenia lub lokalizacji na żywo i kontroli, to w zasadzie wykluczy to samochody do wynajęcia jako klasę. Lub próba ubiegania się o „zniżkę dla bezpiecznego kierowcy”, która wymaga zainstalowania urządzenia śledzącego i zbierającego dane na żywo w postaci wtyczki OBD.

Zrobię wszystko, co w mojej mocy, aby zablokować niepotrzebną interaktywną komunikację między samochodem a pobliskim statkiem macierzystym Borg. Jednocześnie nowsze samochody z mnóstwem technologii wydają się wymagać regularnych aktualizacji oprogramowania z różnych i nieco tajemniczych powodów. Pojawiły się ostatnio zapowiedzi „subskrypcji” wydajności od MB dla ich serii EQS, w których musisz płacić miesięczną opłatę, jeśli chcesz korzystać z dołączonej opcji wydajności hyper-plaid. Jeśli samochód nie „dzwoni do domu” regularnie, wszystkie funkcje dynamiki jazdy mogą zostać wyłączone. Podejrzewam, że gwarancje na akumulatory będą powiązane z tym, jak jeździsz, a także z tym, jak daleko jeździsz. Tesla zbiera wszystkie te dynamiczne dane dotyczące jazdy za każdym razem, gdy logujesz się do ich sieci superchargerów i wykonuje aktualizacje oprogramowania i oprogramowania układowego przez Wi-Fi, gdy samochód jest „bezpiecznie” w domu w garażu. Podczas gdy klienci szukają wszystkich fajnych technologii w nowszych samochodach, większość z nich nie ma pojęcia, ile informacji jest faktycznie udostępniane.
„wszystko, co mogę” oznacza różne rzeczy dla różnych ludzi ;-)

Po prostu nie będę prowadził pojazdu, który ma wbudowany nadajnik komórkowy - chyba że będę mógł go zlokalizować i całkowicie wyłączyć. Największe niebezpieczeństwo, do którego nawiązujesz, polega na tym, że z czasem producenci mogą osadzać rzeczy w taki sposób, że pojazdy po prostu przestaną działać bez połączenia ze statkiem macierzystym. W tym momencie nasze wolności będą powoli zanikać, gdy starsze pojazdy przestaną być używane.

Czy przypadkiem korzystasz z oprogramowania map i nawigacji Waze w telefonie? A co z mapami Google lub Apple? W którym sklepie powiedziałeś, że chcesz zrobić zakupy, a nawet sprawdzić godziny otwarcia w przeglądarce telefonu? Zastanawiasz się, dlaczego otrzymujesz spersonalizowane reklamy na podstawie tego, czego szukałeś, a nawet wspomniałeś werbalnie za pośrednictwem telefonu „hej google, alexa, siri itp.” lub „inteligentnego” urządzenia domowego? A co ze staniem pod drzwiami wejściowymi w pobliżu inteligentnych drzwi wejściowych lub kamery bezpieczeństwa?
Ponieważ zapytałeś. ;-)

Nie, nigdy w życiu nie dotknąłbym Waze ani nawigacji na aktywnym urządzeniu mobilnym. Nigdy nie dotykam map Google ani Apple w pojeździe i nigdy w żadnym przypadku, chyba że VPN. Nigdy nie włączyłem śledzenia GPS ani lokalizacji na żadnym z moich urządzeń. Nigdy nawet raz nie otworzyłem wyszukiwania Google na żadnym komputerze ani urządzeniu mobilnym, które posiadałem w ciągu ostatnich 15 lat (na początku były naprawdę fajne). W miarę możliwości unikam wchodzenia do prywatnych przestrzeni, w których może działać coś takiego jak Alexa i/lub proszę znajomych, aby je wyłączyli - i wyjaśniam dlaczego. I tak, nawet nie zaczynaj od gówna z dzwonkiem Ring. Takie rzeczy powinny być nielegalne, ale ludzie naprawdę nie rozumieją głębi tego, co robią, gdy instalują takie rzeczy. Po prostu chcą następnej nowej, błyszczącej rzeczy, która daje pewną postrzeganą wygodę.

Więc nie, w ogóle nie otrzymuję spersonalizowanych reklam. Zauważ, że bardzo różnią się one od reklam „ukierunkowanych”, które w najmniejszym stopniu nie są złe, tylko irytujące.

To technologia, którą kupujemy i z której korzystamy, a potem jesteśmy zaskoczeni, gdy odkrywamy, że nas słucha.
Tak. Ludzie mówią: „O tak, wiem, że prawdopodobnie jestem śledzony, nie obchodzi mnie to”, ponieważ tak naprawdę nie poświęcili czasu i energii na zrozumienie, jak głęboko i szeroko to sięga i jak szkodliwe jest wiele z tych rzeczy dla społeczeństwa i ludzkości w ogóle. Ale poważnie, schodzę z tematu, moja wina.

------

TL;DR --

Mój mały koncert konsultingowy w niepełnym wymiarze godzin obejmuje wiele spraw związanych z komputerami i kontrolą w elektrowniach. Federalne i branżowe wymogi bezpieczeństwa są dość istotne, technicznie bez trasowalnych połączeń ze światem zewnętrznym. Mimo to właściciele regularnie chcą po prostu włączyć się w celu zdalnego dostępu na żywo i udostępniania danych za pośrednictwem publicznych sieci komutowanych (czytaj: internetu). Radzenie sobie z korporacyjnymi grupami IT jest dużym wyzwaniem, zwłaszcza że uważają wszystko na swoich stronach z adresem IP za „swoje”. Doszło do wielu zdarzeń wywołanych nielegalnym połączeniem z siecią biznesową i ktoś zdecydował się na pingowanie elementów systemu sterowania w celu zebrania lub monitorowania „inwentarza”. „Małe” zdarzenia, które kosztują mega-dolary w przestojach, kosztach paliwa i karach, a także uszkodzenia sprzętu. Oooops!
Co ciekawe, wykonywałem pracę konsultingową bardzo blisko tego i w pełni rozumiem, o czym mówisz.

Właściwie istnieją podobieństwa do problemów związanych ze zbieraniem danych osobowych. Ludzie są po prostu uzależnieni od „wygody” i nie potrafią pojąć, że wygoda nie zawsze jest dobra; a przynajmniej jest obarczona ukrytymi niebezpieczeństwami. Również wiele osób myśli, że rozumie kompromisy, ale tak naprawdę tego nie robi. Tak wiele z wielkich technologii (i wielu mniejszych, ale naprawdę złych firm, o których większość ludzi nawet nie słyszała) w dużej mierze kontroluje przesyłanie wiadomości i jest w stanie formułować rzeczy w sposób, który ma sens dla normalnej ludzkiej intuicji. Zatrudniają mnóstwo bardzo wysokiej klasy psychologów, aby sformułować te problemy i współpracować z zespołami programistycznymi w celu kontrolowania rozmów. To nie spisek, to po prostu wymknęła się spod kontroli motywacja zysku w połączeniu z niewiarygodnie wszechobecną i inwazyjną nieregulowaną technologią. Duża część tego znajduje się w kieszeniach ludzi 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, ale teraz wchodzi również do pojazdów i dopóki ludzie się nie skarżą, będzie tylko gorzej. Zrobiłem to znowu, przestaję teraz!