Honda Pilot - Honda Pilot Forums banner

Pytania dotyczące klimatyzacji

18K views 23 replies 10 participants last post by  norb  
#1 ·
Cześć,

zauważyłem, że w moim Pilot z 2016 roku temperatura klimatyzacji wydaje się być zbyt wysoka. Na przykład, ponieważ na zewnątrz jest zimno, ustawiam ją na 80F, aby szybko ogrzać kabinę. Kiedy w środku robi się ciepło, obniżam ją do 68F. Powietrze wydobywające się z otworów wentylacyjnych wciąż wydaje się znacznie cieplejsze niż 68F. Daję jej kilka minut, myśląc, że może się jeszcze dostosowuje i wciąż ma ciepło w systemie wentylacyjnym, ale wciąż jest za ciepło. Stopniowo obniżam ją o jeden stopień na raz do około 60F, zanim powietrze stanie się chłodniejsze. (Steruję nią ręcznie i nie używam "Auto".) Czy ktoś jeszcze odczuwa, że temperatura klimatyzacji jest zbyt wysoka, nawet w okolicach 65F po użyciu ogrzewania?

Dzięki

#2 ·
Wiesz, a może i nie, że jeśli ustawisz temperaturę na 68 i użyjesz "auto", to ogrzewanie lub klimatyzacja będą działać z taką wydajnością, jaka jest potrzebna do osiągnięcia tego ustawienia temperatury. W przypadku ogrzewania będzie działać na wysokim ustawieniu i z wysokim nawiewem, stopniowo zmniejszając moc wyjściową w miarę nagrzewania się pojazdu. Używam "auto" wyłącznie tutaj, w Północnej Dakocie, gdzie dzisiaj na zewnątrz jest zaledwie 4 stopnie. :surprise::surprise:

#6 ·
Wiesz, a może i nie, że jeśli po prostu ustawisz temperaturę na 68 i użyjesz "auto", to ogrzewanie lub klimatyzacja będą działać z taką wydajnością, jaka jest potrzebna do osiągnięcia tego ustawienia temperatury. W przypadku ogrzewania będzie działać na wysokim ustawieniu i z dużą prędkością wentylatora, stopniowo zmniejszając moc wyjściową w miarę nagrzewania się pojazdu. Używam "auto" wyłącznie tutaj, w Północnej Dakocie, gdzie dzisiaj jest zaledwie 4 stopnie na zewnątrz. :surprise::surprise:
Dzięki. Nigdy nie byłem fanem używania funkcji Auto i wiem, że auto tak zrobi. Wentylatory na pełnych obrotach są dla mnie trochę za głośne, więc wolę sterować nimi ręcznie.

#3 ·
Nie zauważyłem takiego zachowania, ale zastanawiam się, jakie ustawienia są używane. Wskazano, że „auto” nie było włączone, ale co z „sync”? Zakładając, że kanały grzewcze są w pewnym stopniu współdzielone między kierowcą a pasażerem, czy jest możliwe, że brak spadku temperatury wynika z ustawienia wysokiej wartości przez pasażera w trybie niesynchronizowanym?

#8 ·
Nie zauważyłem takiego zachowania, ale zastanawiam się, jakie ustawienia są używane. Wskazano, że "auto" nie było włączone, ale co z "sync"? Zakładając, że kanały grzewcze są w pewnym stopniu współdzielone między kierowcą a pasażerem, czy jest możliwe, że brak spadku temperatury wynika z ustawienia sterowania pasażera na wysoką wartość w trybie niesynchronicznym?
Uważam, że za każdym razem, gdy to testowałem, synchronizacja była włączona. Kiedy to testowałem, mam prawą rękę na otworze wentylacyjnym po stronie kierowcy, po prawej stronie kierownicy. Następnym razem, gdy spróbuję, będę potrzebował czegoś do zmierzenia temperatury wydobywającej się z otworu wentylacyjnego.

#4 ·
Cześć,

zauważyłem, że w moim Pilot 2016 temperatura klimatyzacji wydaje się być zbyt wysoka. Na przykład, ponieważ na zewnątrz jest zimno, ustawiam ją na 80F, aby szybko ogrzać kabinę. Kiedy w środku zrobi się ciepło, obniżam ją do 68F. Powietrze wydobywające się z otworów wentylacyjnych wciąż wydaje się znacznie cieplejsze niż 68F. Czekam kilka minut, myśląc, że może się jeszcze dostosowuje i wciąż ma ciepło w systemie wentylacyjnym, ale wciąż jest za ciepło. Stopniowo obniżam ją o jeden stopień na raz do około 60F, zanim powietrze stanie się chłodniejsze. (Steruję nią ręcznie i nie używam "Auto".) Czy ktoś jeszcze odczuwa, że temperatura klimatyzacji jest zbyt wysoka, nawet w okolicach 65F po użyciu ogrzewania?

Dzięki
Co za zbieg okoliczności, zamierzałem zamieścić dokładnie to samo pytanie tutaj! Ja również doświadczam takiego zachowania. Jestem bardzo zainteresowany, aby dowiedzieć się, co się dzieje lub czy jest to błąd w systemie klimatyzacji (2017 Touring AWD, nawiasem mówiąc).

#5 ·
Wydaje się, że w moim modelu Touring AWD z 2016 roku zachowuje się całkiem dobrze, pomijając fakt, że wentylatory dmuchawy są trochę głośne. W trybie "auto" jest nawet na tyle inteligentny, że czeka, aż silnik się rozgrzeje, zanim zacznie wydmuchiwać powietrze. Eliminuje arktyczny chłód wiatru.

Ale uważaj na to, co robi dmuchawa w drugim rzędzie. Czasami guziki w moim samochodzie zostają przypadkowo naciśnięte i wtedy dmucha, kiedy nie powinno. "Sync" to naprawia.

#7 ·
Wydaje się, że w moim 2016 Touring AWD zachowuje się całkiem dobrze, pomijając fakt, że wentylatory dmuchawy są trochę głośne. W trybie "auto" jest nawet na tyle inteligentny, że czeka, aż silnik się rozgrzeje, zanim zacznie wydmuchiwać powietrze. Eliminuje arktyczny chłód wiatru.

Ale uważaj na to, co robi dmuchawa w 2. rzędzie. Czasami guziki w moim samochodzie zostają przypadkowo naciśnięte i dmucha, kiedy nie powinno. "Sync" to naprawia.
Kiedy zwiększam obroty wentylatora dla 2. rzędu, zauważyłem również, że z przodu (rzędu kierowcy/pasażera) wydobywa się więcej powietrza. Czy do tego się odnosisz?

#10 ·
To nie temperatura wydobywająca się z otworu wentylacyjnego. Temperatura jest mierzona przez to, jaka jest temperatura w całej kabinie.

Wysłane z AutoGuide.com Free App
Jestem prawie pewien, że temperatura mierzona w samochodzie ma znaczenie tylko wtedy, gdy wybrano opcję "auto". Jeśli nie używam "auto" i reguluję temperaturę, powinna ona regulować temperaturę powietrza wydobywającego się z otworu wentylacyjnego.

#12 ·
Dostosowuje temperaturę powietrza wydobywającego się z wentylacji, ale liczba jest tylko względna, system nie ma pojęcia o temperaturze, chyba że jesteś w trybie automatycznym. Zajęło mi to trochę czasu, ale w końcu przyzwyczaiłem się do ustawienia Auto i nadal czasami używam trybu ręcznego.

#13 · (Edited)
system nie ma pojęcia o temperaturze, chyba że jesteś w trybie auto. .
To nieprawda. W pojeździe z systemem "Trizone Automatic Climate Control" wszystkie tryby są "auto", nie ma ręcznej kontroli temperatury powietrza z nawiewów, chyba że ustawisz temperaturę na ekstremalne ustawienie. Ten dokument może pomóc. Pokazany przykład dotyczy chłodzenia, ale wyraźnie pokazuje, że system "przekroczy" i wypompuje powietrze chłodniejsze niż temperatura zadana, aż wnętrze pojazdu wyrówna się do temperatury zadanej. Podobno wszystkie wersje powyżej LX mają system kontroli klimatu.

View attachment Climate Control System Description - Overview 1402.pdf

Gdyby powietrze z nawiewów było ograniczone do temperatury zadanej, dotarcie do tej temperatury zajęłoby wnętrzu samochodu wieczność, a to nie jest zachowanie, które obserwuję w moim 2016 Touring.

Ale może pomóc, jeśli mówimy o tym samym. To jest obraz elementów sterujących w moim 2016 Touring i bez względu na to, co robię, nie mogę uzyskać ręcznej kontroli temperatury powietrza z nawiewów.

Najwyraźniej LX ma inne elementy sterujące, z ręczną kontrolą temperatury powietrza z nawiewów. Oto obraz z broszury sprzedaży Pilot z 2017 roku. Czy to LX?

[edit] Myślę, że problem polega na tym, że przycisk "Auto" naprawdę oznacza "Pełny-Auto", gdzie kontroluje prędkość wentylatora. Przypomina mi się debata z przyciskiem "VTM-4 Lock" w poprzednich generacjach Pilotów/MDX, gdzie prawie wszyscy myśleli, że system VTM-4 AWD jest aktywny tylko po naciśnięciu tego przycisku, nawet profesjonalni recenzenci samochodów (!), ale w rzeczywistości ten przycisk uruchamiał specjalny tryb systemu VTM-4. System był zawsze "WŁĄCZONY".

#15 ·
Oto scenariusz:
- Samochód w pełni rozgrzany
- Jazda z normalną prędkością na autostradzie (proszę robić to bezpiecznie)
- Tryb "Auto" WYŁ.
- Sync WŁ.
- Tył WŁ.
- Recyrkulacja WYŁ.
- Ustaw prędkość wentylatora na 2
- Ustaw temperaturę na 80F
- Pozwól mu dmuchać przez co najmniej 1 minutę lub do momentu, gdy poczujesz 80F ręką przed kratką po prawej stronie kierownicy.
- Obniżaj temperaturę o 2 stopnie na raz, aż poczujesz zmianę temperatury powietrza z nawiewu. Daj mu 30 sekund przed każdą zmianą.
- Zgłoś, w jakiej temperaturze zaczynasz odczuwać chłód, a także temperaturę na zewnątrz.

#16 ·
Dzięki za wszystkie wasze uwagi! To zabawne, jak coś, czego używamy na co dzień i myślimy, że rozumiemy, może być naprawdę tak mylące i nie działać tak, jak myśleliśmy przez te wszystkie lata. Wciąż nie jestem pewien, w co wierzyć w tym momencie. Opierając się na moim doświadczeniu z systemami kontroli klimatu, Auto to tryb, w którym ustawiasz temperaturę, a urządzenie ustala najbardziej efektywną temperaturę/prędkość wentylatora, aby osiągnąć zmierzoną temperaturę. Jeśli Auto jest wyłączone, masz kontrolę nad temperaturą i prędkością wentylatora.

Chciałbym, żeby inni poszli i spróbowali tego dzisiaj w drodze do domu i dali znać.

Oto scenariusz:
- Samochód w pełni rozgrzany
- Jazda z normalną prędkością na autostradzie (proszę robić to bezpiecznie)
- Tryb "Auto" WYŁ.
- Sync WŁ.
- Tył WŁ.
- Recyrkulacja WYŁ.
- Ustaw prędkość wentylatora na 2
- Ustaw temperaturę na 80F
- Pozwól mu dmuchać przez co najmniej 1 minutę lub do momentu, gdy poczujesz, że jest 80F, trzymając rękę przed otworem wentylacyjnym po prawej stronie kierownicy.
- Obniżaj temperaturę o 2 stopnie na raz, aż poczujesz zmianę temperatury powietrza z nawiewu. Daj mu 30 sekund przed każdą zmianą.
- Zgłoś, w jakiej temperaturze zaczynasz odczuwać chłód, a także temperaturę powietrza na zewnątrz.
Jeżdżę Pilotem tylko w weekendy. Ale mogę wam powiedzieć, że zrobiłem to w poprzedni weekend (ustawiłem na 80+) i obniżyłem temperaturę, gdy zrobiło się za gorąco, a temperatura spada. Zazwyczaj ustawiam temperaturę w zakresie 72 stopni, a Pilot schłodził się, używając powyższych parametrów (pomijając obniżenie temperatury o dwa stopnie). Jeśli nie czujesz różnicy między 80 a 72, twój Pilot ma problemy.

#17 ·
Jesteście kłopotliwi. Teraz zastanawiam się, czy wiem, jak działa moja klimatyzacja.

Przyznaję się do jednego dużego założenia: że działa w dużej mierze tak samo, jak w poprzednich 3 pojazdach MDX/Pilot wyposażonych w klimatyzację, którymi jeździłem jako kierowca codzienny przez ostatnie 14 lat. Moje myśli wędrują tęsknie do mojego wiśniowego 2003 MDX ( z niechęcią przekazanego mojej córce ), który wśród swoich uroków ma instrukcję obsługi, która wydaje się być napisana przez osobę mówiącą po angielsku. Mówi elokwentnie o trybach klimatyzacji "W pełni automatyczny" i "Półautomatyczny", a pojazd pomocnie wyświetla "pełny auto" lub "auto" na małym wyświetlaczu, w razie potrzeby. Wierzę, że system zachowuje się tak samo w modelach Pilot z 2016 roku z klimatyzacją, chociaż jestem otwarty na dowody przeciwne. Jedną z różnic, które zauważam, jest to, że przycisk Wł./Wył. w modelu 2016 Pilot Touring wyłącza wszystko, ale przywraca poprzednio używane ustawienia po ponownym włączeniu. Stary system po prostu przechodził bezpośrednio w tryb "pełny auto", a następnie można było od tego momentu regulować. Ale oto kilka dobrze napisanych fragmentów prozy, które mogą pomóc ( z instrukcji obsługi Acura MDX z 2003 roku ):

I odpowiedni wykres z dokumentu, który zamieściłem wcześniej:

#18 · (Edited)
Wy jesteście kłopotliwi. Teraz zastanawiam się, czy wiem, jak działa moja klimatyzacja.

Przyznaję się do jednego dużego założenia: że działa w większości tak samo, jak w poprzednich 3 pojazdach MDX/Pilot z klimatyzacją, którymi jeździłem jako kierowca codzienny przez ostatnie 14 lat. Moje myśli wędrują tęsknie do mojego wiśniowoczerwonego MDX z 2003 roku ( z żalem przekazanego mojej córce ), który wśród swoich uroków ma instrukcję obsługi, która wydaje się być napisana przez osobę mówiącą po angielsku. Mówi elokwentnie o trybach klimatyzacji "W pełni automatyczny" i "Półautomatyczny", a pojazd pomocnie wyświetla "pełny auto" lub "auto" na małym wyświetlaczu, gdy jest to wymagane. Wierzę, że system zachowuje się tak samo w Pilotach z 2016 roku z klimatyzacją, chociaż jestem otwarty na dowody przeciwne. Jedną z różnic, którą zauważam, jest to, że przycisk Wł./Wył. w 2016 Pilot Touring wyłącza wszystko, ale przywraca poprzednio używane ustawienia po ponownym włączeniu. Stary system po prostu przechodził bezpośrednio w tryb "pełny auto", a następnie można było od tego momentu regulować. Ale oto kilka dobrze napisanych fragmentów prozy, które mogą pomóc ( z instrukcji obsługi Acura MDX z 2003 roku ):

View attachment 99273

View attachment 99281

I odpowiedni wykres z dokumentu, który zamieściłem wcześniej:

View attachment 99289
Wanderer,

Myślę, że automatyczne założenie, że MDX i Pilot używają dokładnie tego samego systemu, nie mówiąc już o tym, że 2003 ma ten sam system co 2016, nie jest porównaniem "jabłka do jabłka", ale zgadzam się, że są one podobne.

Dla mnie sekcja półautomatyczna, którą udostępniłeś (ponownie, chociaż dla MDX), mówi, że niektóre funkcje można kontrolować ręcznie, gdy jest w trybie PEŁNY AUTO. Zgadzam się z tym stwierdzeniem, ponieważ ja również mogę nacisnąć przycisk Auto (Pełny Auto), który zwykle włącza wentylatory na najwyższy poziom. Następnie zwykle ręcznie reguluję prędkość wentylatora do moich upodobań (Półautomatyczny; system jest nadal w trybie Auto, po prostu zmodyfikowałem prędkość wentylatora i wierzę, że nadal wyświetla Auto na wyświetlaczu).

W trybie Auto (Pełny lub Pół) Pilot powinien dostosować temperaturę wewnętrzną Pilota do ustawionej temperatury. Gdy nie jest w trybie Auto, system powinien po prostu wydmuchiwać chłodne lub gorące powietrze w zależności od rzeczywistego ustawienia. Jako analogię porównuję to ostatnie do starych samochodów, które miały czerwoną i niebieską dźwignię przełączającą, która kontrolowała temperaturę. Możesz ustawić dźwignię na całą niebieską (załóżmy, że nie ma klimatyzacji), a system wypuści tylko najchłodniejsze powietrze, jakie może wydobyć. Odwrotnie jest w przypadku czerwonego, będzie wypuszczać najgorętsze powietrze, jakie samochód może wydobyć. O ile nie lubiłem ekstremów (zimno lub gorąco), zawsze musiałem poruszać dźwignią, aby znaleźć odpowiednią temperaturę.

Moim zdaniem i osobistym doświadczeniu z moim Pilotem, gdy system nie jest w trybie Auto (auto nie jest wyświetlane), system po prostu będzie stale wydmuchiwał chłodne lub gorące powietrze (co oznacza brak regulacji w oparciu o rzeczywistą temperaturę wewnętrzną Pilota), aż do ręcznej regulacji ustawienia temperatury. Pomyśl o tym jak o wentylatorze domowym, który po prostu wieje ze stałą, równomierną prędkością.

Gdy system jest w trybie Auto (pół lub pełny), dostosuje się do temperatury wewnętrznej Pilota. Pomyśl o tym jak o systemie klimatyzacji w swoim domu. Gdy temperatura w Pilocie osiągnie ustawioną temperaturę w systemie, zatrzyma się lub dostosuje ustawienia, aż temperatura wewnętrzna wyjdzie poza ustawiony zakres.

Wraca

#20 · (Edited)
Ciekawa dyskusja tutaj, Piloci.

Próbowałem przeprowadzić ten test podczas porannego załatwiania spraw w temperaturze -26°C (auć!), ale nie mogłem przejść pierwszego etapu. Wracam do treningu!

System kontroli klimatu był ustawiony na "Auto" i zakładając, że działał jak przełącznik, zgodnie z większością innych przełączników w pojeździe, próbowałem go wyłączyć, wybierając "Auto". Bez powodzenia. Następnie próbowałem bawić się "Sync" i "Auto" na przemian i zmieniając czas naciskania samego przycisku "Auto", ale nadal bez powodzenia. Próbowałem zrestartować, wyłączając cały system i włączając go ponownie, ale nadal bez powodzenia. Za każdym razem wracał do ustawienia "Auto".

Przejdźmy do mojego garażu. W instrukcji obsługi nie było wzmianki o tym, jak wyłączyć system. Przechodząc do instrukcji obsługi i czytając stronę 210 zatytułowaną "Korzystanie z automatycznej kontroli klimatu", wydaje się, że informacje są nieprawidłowe lub nie ma możliwości całkowitego wyłączenia "Auto". Na dole po lewej stronie strony 210: "Naciśnij przycisk Wł./Wył. (sic przycisk główny kontroli klimatu), aby anulować". Na dole po prawej stronie strony: "Naciśnięcie przycisku Wł./Wył. (sic przycisk główny kontroli klimatu) przełącza system kontroli klimatu między włączeniem i wyłączeniem. Po włączeniu system powraca do ostatniego wyboru". Dlatego, jeśli ostatnim wyborem było "Auto", zostanie ponownie aktywowany. W czasach programowania w Fortran (kolejne auć!) byłoby to znane jako "Poważny błąd nr 60: Nieskończona pętla formatu" (cieszę się, że dawno temu zamieniłem pętle Do na Froot Loops!).

Chociaż prawdą jest, że jeśli naciśniesz inną funkcję, gdy "Auto" jest włączone (np. prędkość wentylatora lub tryb), wskaźnik "Auto" znika, obawiana strona 210 instrukcji stwierdza, że "Auto" tak naprawdę nie jest wyłączane. System po prostu zastępuje jedną konkretną funkcję ogólnej funkcji "Auto".

Czas wrócić do ruchu w wątku, aby usłyszeć od ekspertów od Pilotów!

#21 ·
Przechodząc do instrukcji obsługi i czytając stronę 210 zatytułowaną "Korzystanie z automatycznej klimatyzacji", wydaje się, że informacje są nieprawidłowe lub nie ma możliwości całkowitego wyłączenia "Auto". Lewy dolny róg strony 210: "Naciśnij przycisk Wł./Wył. (sic przycisk główny klimatyzacji), aby anulować". Prawy dolny róg strony: "Naciśnięcie przycisku Wł./Wył. (sic przycisk główny klimatyzacji) przełącza system klimatyzacji między włączeniem i wyłączeniem. Po włączeniu system powraca do ostatniego wyboru". Dlatego jeśli ostatnim wyborem było "Auto", zostanie ono ponownie aktywowane. W czasach programowania w języku Fortran (kolejny ból!), byłoby to znane jako "Poważny błąd nr 60: Nieskończona pętla formatu" (cieszę się, że dawno temu zamieniłem pętle Do na Froot Loops!).

Chociaż prawdą jest, że jeśli naciśniesz inną funkcję, gdy "Auto" jest włączone (np. prędkość wentylatora lub tryb), wskaźnik "Auto" znika, straszna strona 210 instrukcji stwierdza, że "Auto" tak naprawdę nie jest wyłączane. System po prostu zastępuje jedną konkretną funkcję ogólnej funkcji "Auto".
Wybitny naukowiec powiedział mi kiedyś, że rok w laboratorium może zaoszczędzić godzinę w bibliotece. Lub na odwrót. Miłe znalezisko!

Mam wrażenie, że nie dotarłem dalej niż do "Instrukcji obsługi", zanim oczy mi się zaszkliły.

#23 ·
Dzięki wszystkim za informacje, aby zakwestionować to, co myślimy, że wiemy. Rzeczywiście interesująca dyskusja! Zrobiłem ten test wczoraj z moim codziennym kierowcą (2009 Infiniti G37) w temperaturze zewnętrznej około 42F i zauważyłem podobne zachowanie. Poczułem bardzo niewielki spadek temperatury, gdy spadłem do około 68F (zaczynając od 80F), ale niezbyt drastyczny. Więc może to wszystko normalne, że nie zaczyna wydmuchiwać powietrza 68F, gdy jest ustawione na 68F?

Dzięki Wanderer za pobranie zrzutów ekranu z instrukcji obsługi. Ciekawe, że możemy dostosować przesunięcia temperatury.