Wy jesteście kłopotliwi. Teraz zastanawiam się, czy wiem, jak działa moja klimatyzacja.
Przyznaję się do jednego dużego założenia: że działa w większości tak samo, jak w poprzednich 3 pojazdach MDX/Pilot z klimatyzacją, którymi jeździłem jako kierowca codzienny przez ostatnie 14 lat. Moje myśli wędrują tęsknie do mojego wiśniowoczerwonego MDX z 2003 roku ( z żalem przekazanego mojej córce ), który wśród swoich uroków ma instrukcję obsługi, która wydaje się być napisana przez osobę mówiącą po angielsku. Mówi elokwentnie o trybach klimatyzacji "W pełni automatyczny" i "Półautomatyczny", a pojazd pomocnie wyświetla "pełny auto" lub "auto" na małym wyświetlaczu, gdy jest to wymagane. Wierzę, że system zachowuje się tak samo w Pilotach z 2016 roku z klimatyzacją, chociaż jestem otwarty na dowody przeciwne. Jedną z różnic, którą zauważam, jest to, że przycisk Wł./Wył. w 2016 Pilot Touring wyłącza wszystko, ale przywraca poprzednio używane ustawienia po ponownym włączeniu. Stary system po prostu przechodził bezpośrednio w tryb "pełny auto", a następnie można było od tego momentu regulować. Ale oto kilka dobrze napisanych fragmentów prozy, które mogą pomóc ( z instrukcji obsługi Acura MDX z 2003 roku ):
View attachment 99273
View attachment 99281
I odpowiedni wykres z dokumentu, który zamieściłem wcześniej:
View attachment 99289
Wanderer,
Myślę, że automatyczne założenie, że MDX i Pilot używają dokładnie tego samego systemu, nie mówiąc już o tym, że 2003 ma ten sam system co 2016, nie jest porównaniem "jabłka do jabłka", ale zgadzam się, że są one podobne.
Dla mnie sekcja półautomatyczna, którą udostępniłeś (ponownie, chociaż dla MDX), mówi, że niektóre funkcje można kontrolować ręcznie, gdy jest w trybie PEŁNY AUTO. Zgadzam się z tym stwierdzeniem, ponieważ ja również mogę nacisnąć przycisk Auto (Pełny Auto), który zwykle włącza wentylatory na najwyższy poziom. Następnie zwykle ręcznie reguluję prędkość wentylatora do moich upodobań (Półautomatyczny; system jest nadal w trybie Auto, po prostu zmodyfikowałem prędkość wentylatora i wierzę, że nadal wyświetla Auto na wyświetlaczu).
W trybie Auto (Pełny lub Pół) Pilot powinien dostosować temperaturę wewnętrzną Pilota do ustawionej temperatury. Gdy nie jest w trybie Auto, system powinien po prostu wydmuchiwać chłodne lub gorące powietrze w zależności od rzeczywistego ustawienia. Jako analogię porównuję to ostatnie do starych samochodów, które miały czerwoną i niebieską dźwignię przełączającą, która kontrolowała temperaturę. Możesz ustawić dźwignię na całą niebieską (załóżmy, że nie ma klimatyzacji), a system wypuści tylko najchłodniejsze powietrze, jakie może wydobyć. Odwrotnie jest w przypadku czerwonego, będzie wypuszczać najgorętsze powietrze, jakie samochód może wydobyć. O ile nie lubiłem ekstremów (zimno lub gorąco), zawsze musiałem poruszać dźwignią, aby znaleźć odpowiednią temperaturę.
Moim zdaniem i osobistym doświadczeniu z moim Pilotem, gdy system nie jest w trybie Auto (auto nie jest wyświetlane), system po prostu będzie stale wydmuchiwał chłodne lub gorące powietrze (co oznacza brak regulacji w oparciu o rzeczywistą temperaturę wewnętrzną Pilota), aż do ręcznej regulacji ustawienia temperatury. Pomyśl o tym jak o wentylatorze domowym, który po prostu wieje ze stałą, równomierną prędkością.
Gdy system jest w trybie Auto (pół lub pełny), dostosuje się do temperatury wewnętrznej Pilota. Pomyśl o tym jak o systemie klimatyzacji w swoim domu. Gdy temperatura w Pilocie osiągnie ustawioną temperaturę w systemie, zatrzyma się lub dostosuje ustawienia, aż temperatura wewnętrzna wyjdzie poza ustawiony zakres.
Wraca