Honda Pilot - Honda Pilot Forums banner

Procedura paska rozrządu 2023+

4.6K views 26 replies 10 participants last post by  Doose876  
#1 ·
Czy ktoś ma dostęp do instrukcji serwisowej i mógłby udostępnić procedurę? Robiłem to zadanie więcej niż raz w moim J35A9, ale oczywiście są pewne istotne różnice w konfiguracji DOHC i ręcznym napinaczu w Y8, więc chciałbym sprawdzić, co mówi instrukcja serwisowa.

#3 ·
Nie, mam 1300 mil na moim 2025, ale nigdy za wcześnie, żeby się przygotować. Głównie po prostu ciekawi mnie kilka różnic i jak skonfigurowany jest napinacz. Tak, miło będzie nie musieć odłączać i pracować wokół pompy wspomagania kierownicy i przewodów. Chcę zobaczyć, jak pasek przebiega wokół DOHC w porównaniu do pojedynczego, itp. W moim 2007 roku drugi pasek rozrządu wysiadł przy 218 tys. km tuż przed tym, jak miałem go wymienić, co zamieniło się w wymianę silnika w moim garażu. Więc będę robił tak blisko harmonogramu OEM, jak to możliwe, tylko po to, aby mieć pewność, że nie ma się czym martwić. Rozumiem, że i tak było to niezwykle rzadkie, żeby zawiódł zaledwie ~10% po terminie, ale tak się stało.

#8 ·
Nie, mam 1300 mil na moim 2025, ale nigdy nie jest za wcześnie, żeby się przygotować. Głównie po prostu ciekawi mnie kilka różnic i jak skonfigurowany jest napinacz. Tak, miło będzie nie musieć odłączać i obchodzić pompę wspomagania kierownicy i przewodów. Chcę zobaczyć, jak pasek przebiega wokół DOHC w porównaniu do pojedynczego itp. W moim 2007 roku drugi pasek rozrządu wysiadł przy 218 tys. km tuż przed tym, jak miałem go wymienić, co zamieniło się w wymianę silnika w moim garażu. Więc będę robił jak najbliżej harmonogramu OEM, żeby się nie martwić. Rozumiem, że wciąż było niezwykle rzadkie, żeby zawiódł zaledwie ~10% po harmonogramie, ale tak się stało.
Pierwszy pasek OEM, nie miałbym żadnych problemów, żeby jeździć dłużej..
Dość rzadko zdarza się, żeby zawiódł w ciągu 10%, chyba że pasek, pompa, rolki prowadzące, napinacz nie są OEM..
Myślę, że słyszałem, jak Car Care Nut stwierdził, że będzie potrzebne narzędzie..i manualny napinacz
Pierwsze 5 minut tutaj

#6 ·
Haha tak, jest... Zainteresowany lepszym spojrzeniem na to, co to jest po stronie zapory banku kamer.
Image

#7 ·
ha ha tak, jest... Zainteresowany lepszym spojrzeniem na to, co to jest po stronie banku wałków rozrządu po stronie zapory ogniowej. View attachment 179480
Och wow! Wygląda na to, że będzie wymagać narzędzia do mocowania wałka rozrządu. Nie widziałem znaku rozrządu na kole pasowym wału korbowego.

#11 ·
Miejmy nadzieję, że silnik wytrzyma wystarczająco długo, aby dotrwać do pierwszego serwisu paska rozrządu!

owns 2006 Honda Odyssey EX
#15 ·
Rozumiem. Honda tak naprawdę nie przedstawia tego wszystkiego w jednym SM, ale tutaj dostaniesz tego ideę. Trzeba podeprzeć silnik, zdjąć mocowanie silnika po tej stronie, jestem pewien, zdjąć osłony, a potem jesteś prawie tutaj. Narzędzie do trzymania wałka rozrządu służy tylko do utrzymywania ich i paska w stanie statycznym podczas obracania wału korbowego w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara w celu ściśnięcia napinacza, co pozwala na jego zablokowanie, a następnie usunięcie.

Attachments

#17 ·
Właśnie kupiłem 2025 EX-L. Zapytałem sprzedawcę, czy procedura paska rozrządu zmieniła się w nowym silniku w porównaniu do 3. generacji. Zapytał warsztat, który powiedział mu, że silnik nie ma już paska, ale przeszedł na łańcuch... Cieszę się, że dowiedziałem się, że to wciąż pasek. Bardzo wdzięczny za udostępnienie dokumentów. Na zdrowie!

#18 ·
Właśnie kupiłem 2025 EX-L. Zapytałem sprzedawcę, czy procedura paska rozrządu zmieniła się w nowym silniku w porównaniu do 3. generacji. Zapytał warsztat, który powiedział mu, że silnik nie ma już paska, ale przeszedł na łańcuch... Cieszę się, że dowiedziałem się, że to wciąż pasek. Bardzo wdzięczny za udostępnienie dokumentów. Na zdrowie!
Dość przerażające jest zobaczyć, że dział serwisowy dealera myślał, że nowy DOHC 3.5 to silnik łańcuchowy, zwłaszcza że jest już na rynku od 2 lat.

#25 ·
Użytkownik na grupie Pilot na Facebooku i skaner 3 stwierdzili, że VCM był aktywowany tylko w trybach normalnym, eco i śnieżnym. Nie mogę tego potwierdzić, ale to ma sens.

• Like
Reactions: Greenbean950